Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Megvolt az Adótanácsakozás: A cégek adminisztrációs terheinek csökkentését tervezi a PM

ART

Az államtitkár az első Adótanácskozás előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, ahhoz hasonló könnyítést kívánnak életbe léptetni a cégek számára, mint amit a magánszemélyek tapasztalhattak, amikor 5 millió adóbevallás elkészítését átvállalta az adóhatóság.

Deloitte: jelentős változásokat hoz az adókikerülés elleni direktíva a vállalkozások számára

ART

Az Európai Bizottság (EB) által 2016-ban kidolgozott ATAD által javasolt kamatlevonhatósági korlát az EBITDA-hoz, (adó és kamatfizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredmény) köti az adózási szempontból levonható kamat mértékét.

Pénzmosás esettanulmányok - bankszámla nyítással

ART

Bankszámlákat nyitottak, több részletben felvették a Dél-Koreából és Spanyolországból érkező, megtévesztéssel félreirányított csalásokból származó pénzt, majd átadták.

Elkezdte a NAV a tevékenységüket eltitkoló adózók utólagos ellenőrzését

ART

A hivatal az adózók bevallásaiban, nyilatkozataiban szereplő adatok és a kontrolladatok összevetése alapján idén eddig több mint 500 adózót jelölt ki ellenőrzésre.

Adótraffipax: a látszólag tevékenységet nem folytató vállalkozásokat fogják ellenőrzni

ART

A NAV szeptember 10-től azon adózók utólagos ellenőrzését kezdi meg, akik a hivatalhoz benyújtott bevallásaik alapján nem folytatnak gazdasági tevékenységet, a rendelkezésre álló kontroll adatokból azonban ezzel ellentétes következtetés vonható le.

NAV: hamarosan kiküldik az értesítést a tartozásról vagy túlfizetésről

ART

Az eltéréseket észrevételezni kell. Az e-bevallók nem kapnak papír alapú értesítést.

Nagy összegű készpénz átvitele az Európai Unió határán

ART

Ha a készpénz összege akármilyen pénznemben eléri a 10 ezer eurót, akkor írásban kell bejelentést tenni a NAV-nál.

Az adóeljárást érintő változások

ART

A késedelmi kamat visszaállítása * Nő a késedelmi pótlék mértéke * Az önellenőrzési pótlék mértéke változatlan marad

Ellenőrzi a NAV a balatoni vállalkozásokat

ART

Az ellenőrzéssorozat előtt az online pénztárgépekből érkező forgalmi és bevételi adatok elemzésével választják ki azokat a vállalkozásokat, amelyeknél felmerülhet valamilyen szabálytalanság. Árulkodó jel lehet például az, ha egy strand négy büféjéből egynek jóval alacsonyabb a pénztárgépben rögzített forgalma a többi hároménál.

Pénzmosás esettanulmányok - Kft. bankszámla rendelkezésre bocsátása

ART

Az általa képviselt kft. bankszámlaszámát egy külföldi férfi rendelkezésére bocsátotta, hogy arra ismeretlenek bűncselekményből származó, megtévesztéssel megszerzett összegeket utalhassanak. Ez pénzmosás.

Egyszerűbben kérhető részletfizetés az adóhatóságtól

ART

A lehetőséggel már minden természetes személy élhet, így nemcsak a magánszemélyek, hanem az egyéni vállalkozók és az áfafizetésre kötelezettek is.

Minden negyedik balatoni vállalkozásnál szabálytalanságot talált az adóhatóság

ART

Az ellenőrzéssorozat előtt az online pénztárgépekből érkező forgalmi és bevételi adatok elemzésével választják ki azokat a vállalkozásokat, amelyeknél felmerülhet valamilyen szabálytalanság. Árulkodó jel lehet például az, ha egy strand négy büféjéből egynek jóval alacsonyabb a pénztárgépben rögzített forgalma a többi hároménál.

PM: egyes adóváltozások még idén hatályba lépnek

ART

A kisvállalati adót jövőre még több cég választhatja, ugyanis a bevételi értékhatár 500 millió forintról egymilliárdra emelkedik. A rendelkezések már december 1-én hatályba lépnek annak érdekében, hogy a vállalkozások január 1-től a teljes évre választhassák a kivát

Elfogadták az 2019-es adóváltozásokat is. Bár ősszel is jön majd egy újabb adócsomag

ART

Az egyéni vállalkozók szja-bevallási és befizetési határideje egységesen május 20. lesz, ami már a 2018-as adóévre is irányadó. A kisvállalati adó választására vonatkozó értékhatárok kedvezőbbé váltak - például a bevételi értékhatár 500 millió forintról 1 milliárd forintra emelkedett

NAV: nő a köztartozásmentes adózók száma

ART

Hasznos lehet azoknak a vállalkozásoknak is, amelyek üzleti partnereiknek szeretnék igazolni pénzügyi megbízhatóságukat, a NAV honlapján található nyilvános adatbázisból bárki előzetes regisztráció nélkül lekérdezheti az éppen aktuális adatokat.

Pénzmosás esettanulmányok - "félreirányított" fizetési teljesítések

ART

Gazdasági társaságok elektronikus levelezéseinek kifürkészésével, feltörésével feltérképezték a cégek üzleti partnereit, majd e partnerek adatait, külső kommunikációs jellegzetességeiket utánozva, felszólították a sértetteket, hogy fizetési kötelezettségeiket új, az általuk megadott, immáron magyarországi bankszámlákra teljesítsék

Adócsalás esettanulmányok - mezőgazdasági gépekkel

ART

Belföldi megrendelők részére szereztek be közvetlenül a gyártól nagy értékű mezőgazdasági gépeket és gépalkatrészeket, amelyeket papíron először szlovákiai cégnek exportáltak, közösségi, áfamentes eladásként. Majd a traktorokat a szlovák társaság értékesítette tovább - szintén csak papíron - a magyar megrendelőknek, ugyancsak adómentesen.

A feltételes adóbírság-kedvezmény igénybevételének feltételeiről

ART

A kedvezmény érvényesítésének feltételei az elsőfokú határozat elleni fellebbezési jogról történő lemondás és az előírt adókülönbözet esedékességig történő megfizetése.

Adózás Európában Konferencia volt

ART

Az adópolitika egyik legnagyobb kihívása a nagyvállalatok, illetve digitális cégek adóelkerülési gyakorlatának visszaszorítása.

Továbbra is sokan tartoznak az adóhatóságnak nagy összeggel

ART

Az adóhatóság negyedévente teszi közzé a tartós adósok listáit, amelyek csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a társaságok, vállalkozók esetében az adószámot ismertetik, a fennálló tartozás összegét nem tartalmazzák.