Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Adótörvények 2020 - Első rész

ART

Már a jövő adótörvényeket tárgyalja a Parlament. A fejlesztési adókedvezmény nemcsak az 500 millió forint értékhatár fölötti fejlesztéseknél, hanem a kisvállalkozókat vagy közepes vállalkozókat is érintő, 50 és 100 millió forintos értékhatárnál is járna. A szálláshely-szolgáltatást terhelő áfa kulcs 5 százalékra csökken. A reklámadó mértéke 2019. július 1-jétől, időlegesen, 2022. december 31-ig 0 százalék lesz.

Rózsaszín csekken nem fizethető adó - de azért vannak más fizetési módok

ART

A NAV felhívta a figyelmet, hogy az adózók adófizetési kötelezettségüknek ne belföldi postautalványon (rózsaszín csekken) tegyenek eleget, tekintettel arra, hogy ezen fizetési mód nem tartozik a jogszabályban meghatározott lehetséges adófizetési módok közé. Átutalással, készpénz-átutalási megbízással, vagy elektronikus fizetéssel is teljesíthető az adófizetés

Felemás a benyújtott adócsomag várható hatása

ART

"Bár nagyon örülünk annak, hogy a döntéshozók meghallgatták évek óta ismételt kérésünket a társasági adóelőlegek év végi kiegészítésére vonatkozóan, de mivel a helyi iparűzési adóra ezt nem terjesztették ki, még mindig nem fogja jelentősen csökkenteni az adminisztrációs terheket.”

Pénzmosás ellen: még kétmillió bankszámla adatai hiányosak

ART

Június 26-ig még pótolhatóak a hiányzó ügyféladatok a pénzintézeteknél, biztosítóknál; a mintegy kétmillió, eddig még azonosítatlan bankszámla tulajdonosának több mint két hete van erre - hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium (PM)

Internetes bankkártyás fizetési lehetőség gazdálkodó szervezetek részére az adózásban

ART

A NAV közleménye szerint 2019. június 5-étől a gazdálkodó szervezetek számára is elérhetővé vált az internetes bankkártyás fizetési lehetőség (az ún. virtuális POS)

Itt az aktuális adócsomag - 2019 május

ART

Egyebek mellett csökken a szocho, és a kiva mértéke, kevesebb adó lesz, kivezethető lesz az eva, és az adóelőleg feltöltés eltörlését is kezdeményezik. A reklámadó kulcsa 0 százalékra csökkenhet 2022 végéig és 5 százalékra csökken a szálláshely-szolgáltatások áfája, a kistelepüléseken épülő lakásoknál 5 millió forintig visszatérítik az áfát.

Megjelent a Mazars Közép- és Kelet-európai Adóbrosúra

ART

Az alkalmazott adómérték jelentős szóródást mutat, a normál adókulcsok átlaga 21 százalék körül alakul. A Magyarországon hatályban lévő általános forgalmi adó (áfa) 27 százalékos normál kulcsa továbbra is magasnak számít. A társasági adónk viszont kivételesen alacsony

Lefoglalt ingóságok, ingatlanok értékesítése a NAV online árverési oldalán

ART

Az Elektronikus Árverési Felületen a NAV által lefoglalt ingóságokra, ingatlanokra, valamint üzletrészekre lehet licitálni és az árverésre meghirdetett tételek regisztráció nélkül is megtekinthetők. Az oldalt bárki böngészheti, de a licitáláshoz ügyfélkapus hozzáférés szükséges.

Pénzmosás esettanulmányok - céghálózattal

ART

Olyan céghálózatot működtettek, amely - főként internetes csalásokból származó - pénzeket legalizált, illetve tüntetett el. A pénzmosáshoz több száz, akár több ezer bel- és külföldi bankszámlát használtak. A gyanúsítottak között van ügyvéd és több irodai alkalmazott is.

Itt egy jogeset terrorizmus finanszírozása miatt

ART

A pénzügyi számviteli, adótanácsadói gyakorlatban ritkán fordulnak elő terrorizmus finanszírozási esetek. E téren most sem tudunk ilyent bemutatni - inkább csak az a tanulság, hogy terrorizmus finanszírozási ügyben született egy bírói ítélet. Egy kurd házaspár azzal követte el a terrorizmus finanszírozása bűncselekményét, hogy az Európai Unió által terrorszervezetnek tekintett Kurdisztáni Munkáspárt kötelekében szolgáltak Sziriában. Úgy kerültek ide, hogy menedékjogot kértek.

Adócsalás esettanulmányok - kávé, cukor, csokoládé behozatala

ART

A közösségi beszerző, belföldi továbbértékesítő vagy a termékeket végül felhasználó cégek számára a cégláncolatok kialakítása a kedvező adózási pozíció elérése miatt volt jelentős. A termékeket az Európai Közösségek területéről megszerző és a behozatalt "papíron" végző gazdasági társaságok az első belföldi forgalomba hozatal során felmerülő általános forgalmi adó összegét ugyanis nem fizették meg.

Adócsalás esettanulmányok - reklámszámlával újra

ART

A cégháló autóversenyzéshez kapcsolódó hirdetési szolgáltatást kínált, azonban valós reklámtevékenységet sohasem végzett. A színlelt megállapodások alapján befolyó összegeket a láncolat erre kijelölt szereplői szinte azonnal készpénzben felvették és - bizonyos százalék fejében - visszajuttatták szerződőpartnereiknek. A hirdető társaságok képviselői így milliárdos nagyságrendben tudtak sikkasztani saját cégeikből. A bűnszervezet az átutalások összegéről reklámszolgáltatásról szóló, valótlan tartalmú számlákat állított ki, amiket a "hirdetők" költségként elszámoltak és áfatartalmukat visszaigényelték.

Így kell megadóztatni a Facebookot és a Google-t

ART

Hét százalékos digitális adót terveznek kivetni a nagy internetes cégekre. Az adó alapja nem a nyereségre, hanem az internetes cégek forgalma lenne. Az érintett cégeknek kötelező lesz megnevezni egy képviselőt, aki a csehországi adókötelezettségeiket intézi. Igen, mert ezt Csehországban tervezik.

Pénzmosás esettanulmányok - bankszámlára utalással

ART

Négy szegedi pénzintézetnél is nyitott szinte azonos időben bankszámlát. A számlákon rövid időn belül csaknem 650 ezer dollárt írtak jóvá esetenként mintegy 130 ezer dollár átutalásával. A pénz jellemzően amerikai gazdasági társaságok sérelmére elkövetett bűncselekményekből származott, az összegeket a gyanúsított továbbutalta távol-keleti pénzintézetekben vezetett számlákra.

Egy uniós bizottság szerint Magyarország adóparadicsom-szerűen működik

ART

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jelentést fogadott el, amely szerint hét uniós ország, Magyarország mellett Belgium, Ciprus, Írország, Luxemburg, Málta és Hollandia adóparadicsom-szerűen működik, és lehetővé teszi az agresszív adótervezést - közölte az uniós parlament kedden. Talán a 9%-os társasági adóra gondoltak.

Brutális: hány adónem van Magyarországon 2019-ben?

ART

Magyarországon még mindig átlagosan 277 óra megy el a vállalati adóbevallások elkészítésével, ami jóval felette van az EU átlagának (172 óra), de még a világátlagnak (237 óra) is.

Itt az EU adóparadicsomokról összeállított feketelistája

ART

Tíz újabb állam, köztük az Egyesült Arab Emírségek is felkerült kedden az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított feketelistájára, amelyen immár tizenöt ország található.

Munkaerő-kölcsönzők a NAV célkeresztjében - Fókuszban a fiktív munkaerő-kölcsönzés kiszűrése

ART

Az adóhatóság láthatóan újult erővel igyekszik visszaszorítani azt a gyakorlatot, hogy olyan munkaerő-kölcsönző cégek asszisztáljanak jelentős létszámot foglalkoztató vállalkozások adóteher-optimalizálási törekvéseihez, amelyek adó- és járulékelkerülési célból jöttek létre

Figyelem! 2019-től megváltoztak a pótlékmértékek az adózásban

ART

Idén a késedelmi pótlék mértéke a jegybanki alapkamat kétszerese helyett a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértéke, napi arányos kamatszámítással. A kiszabható késedelmi pótlék mértéke a kockázatos adózók esetén is változik.

Adótudatosság - ahogy a PM látja

ART

Az adózói piramis talapzata, legszélesebb bázisa az a jogkövető kör, akik szeretnének, tudnak és akarnak is adózni. Őket követi a valamilyen mulasztás miatt hibázók köre, akikre az adótudatosság szempontjából leginkább figyelni kell, mert közülük szinte mindenkit "át lehet terelni" a jogkövető adózók csoportjába. A legszűkebb kör a szándékos adócsalóké - itt a legszigorúbb szankcionálás fontos.