kiemelt témák: Mérlegképes könyvelők Könyvvizsgálók Adótanácsadók Vezető állású munkavállalók Vállalkozók

Hírek

   

Március 19-ig lehet kérni az szja-bevallás tervezetet a NAV-tól

ART

Még csaknem egy hétig, március 19-ig kérhetik az szja-bevallási tervezet postázását levélben, SMS-ben vagy az adóhatóság honlapján kitölthető űrlapon azok, akiknek nincs ügyfélkapuja - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében.

Újabb országokkal bővült az EU adóparadicsomokról összeállított feketelistája, mások lekerültek

ART

Az uniós pénzügyminiszterek döntése értelmében Bahrein, a Marshall-szigetek és Saint Lucia lekerült a listáról, miután ezen országok új kötelezettségvállalásokat jelentettek be, az Amerikai Virgin-szigetek, a Bahama-szigetek, illetve Saint Kitts és Nevis pedig felkerült rá.

Változás az áfa bevallási gyakoriságban az adózó kérelmére - Gyakorítás kérése

ART

Az Art. lehetővé teszi, hogy az adózó a rá vonatkozó bevallási gyakoriság megváltoztatását kérje, amennyiben vele kapcsolatban meghatározott feltételek fennállnak. Vagyis a bevallási gyakoriság változtatására nem csak jogszabályi rendelkezések alapján, hanem adózói kérésre is lehetőség van.

NAV mentorprogram kezdő vállalkozásoknak

ART

A fél éves mentorprogramban ingyen, regisztrációval vehetnek részt az egyéni vállalkozók, a cégbejegyzésre kötelezett szervezetek, a bíróság által nyilvántartott civil szervezetek, az ügyvédi és ügyvivő irodák.

Milyen fizetési módokkal lehet az adót fizetni?

ART

Az Adóhivatal kéri az adózókat, hogy adófizetési kötelezettségüknek ne belföldi postautalványon (rózsaszín csekken) tegyenek eleget, tekintettel arra, hogy ezen fizetési mód nem tartozik az adóigazgatási eljárás részletszabályairól szóló 465/2017. (XII. 28.) Kormányrendeletben (a továbbiakban. Korm. rendelet) meghatározott lehetséges adófizetési módok közé, illetve az az adó megfizetésére nem alkalmas.

A cégeknek 2018. január 31-ig be kell jelenteniük a NAV felé külföldi bankszámláikat?

ART

A vonatkozó rendelkezést az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 271.§ (16) bekezdése tartalmazza. Ez alapján a 2018. január 1-jén érvényes külföldi számlaszámokat 2018. január 31-éig az állami adó- és vámhatósághoz írásban, formanyomtatványon kell bejelenteni. Azért van egy kérdőjelünk.

Január 1-től változnak a Magyar Posta pénzmosás megelőzési feladatai csekkbefizetéseknél

ART

Be kell majd mutatni az okmányokat a készpénzes fizetéseknél, ha az áru, szolgáltatás értéke meghaladja a 300 ezer forintot, nemzetközi postautalvány feladásakor szintén 300 000 forinttól. Ha az ügyfelek bankkártyával fizetik ki sárga és a fehér csekkjeiket 2018. január 1-től - összeghatárra vonatkozó korlátozás nélkül - nincs szükség adatrögzítésre, a posta nem kéri az ügyféltől okmányai bemutatását sem. Az M jelzésű (adó, illeték, bírság) csekkeknél sincs szükség a befizető azonosítására, akkor sem, ha készpénzzel fizet az ügyfél.

A túlfizetés is elévül - nem csak az adótartozás

ART

A 2013. január 1-jét megelőzően keletkezett túlfizetéseket még két hétig lehet visszakérni, aztán elévülnek. Az adószámláról nem utalhat automatikusan a NAV, ezért a kiutalást, illetve egy másik adófajtára az átvezetést kérni kell. A túlfizetés visszaigényléséhez vagy az átvezetéséhez a 1717-es számú nyomtatványt kell kitölteni és benyújtani

Új bevallási rendszert tervez a NAV

ART

Elsőként a jövedéki adó bevallását készítené el a vállalkozások számára az adóhatóság, szem előtt tartva a fokozatosság elvét. Ezután következhet az általános forgalmi adó, valamint a járulékterhek bevallásának elkészítése. A vállalkozások a becslések szerint mintegy 5 munkanapot spórolhatnak évente, ha elektronikus úton készülnek a bevallások és nem papíralapon, ehhez jön még az a megtakarítás, ha mindezt az adóhatóság végzi az adózó helyett

Tizenhét ország került fel az adóparadicsomokról összeállított uniós feketelistára

ART

A feketelistán többek között Bahrein, Barbados, Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Grenada, Guam, Mongólia, Namíbia, a Marshall-szigetek, Panama, Saint Lucia és Tunézia is megtalálható, amelyek az EU közlése szerint közel egy év párbeszéd után sem voltak hajlandók együttműködésre.

Nyílik az első megyei NAV-ablak

ART

A NAV-ügyfélszolgálatok kormányablakokba költöztetésével lényegesen könnyebb lesz az adóügyintézés. Bár az elmúlt időkben folyamatosan bővült az interneten elvégezhető adóhivatali teendők köre, sokan még mindig a személyes ügyintézésben bíznak a leginkább.

A vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése az irány

ART

Magyarországon jelenleg 34 munkanapot kell adóadminisztrációval töltenie egy vállalkozásnak egy évben, ami több a környező országok átlagánál, illetve az uniós átlagnál, ezt próbálja a kormány lerövidíteni, egyszerűsíteni.

Az új technológiai megoldások hatása az adózásra

ART

A valós idejű adatok lehetőséget adnak az adóhatóságok számára, hogy a tranzakciókat közel valós időben ellenőrizzék, ahelyett, hogy az éves bevallások vizsgálatára hagyatkoznának. Bár az új valós idejű rendszerek a bevezetéskor megnövelhetik a megfeleléshez szükséges időt, az adóellenőrzések számát viszont csökkenthetik, illetve a jövőben meggyorsíthatják az adó-visszatérítés folyamatát.

NAV: internetes rendelésnél az adó- és vámjogszabályokra is figyelni kell

ART

A rendelésnél figyelni kell arra, hogy az árut az Európai Unió területéről vagy EU-n kívüli országból szállítják-e. Gyakran ugyanis a tagállamokból rendelt áru gyártási, raktározási helye EU-n kívüli ország, ezért az árut vámkezeltetni kell. Ez vám- és adófizetési kötelezettséggel, valamint a postai szolgáltató adminisztrációs díjával járhat

Robotizáció: A vállalkozásokat fel kell készíteni a digitális átalakulásra

ART

A cégek adózással eltöltött ideje 277 óra évente, ami több mint 34 munkanap, azonban technológia használatával komoly előrelépést lehet elérni ezen a területen. A NAV 2.0 stratégia alapján a digitális adóhatóság irányába szeretnének elmozdulni az online szolgáltatások bővítésével és elektronikus fejlesztésekkel. A tervek szerint a dokumentumokat az adózóktól digitálisan tervezik bekérni, ahogy a belső folyamataikat is szeretnék digitalizálni, papírmentes irodai környezet kialakításával.

Robotizál a KPMG is

ART

Minden információ digitális és úgy is dolgozzák fel, de nem csak emberek, hanem erre a célra fejlesztett adatfeldolgozó algoritmusok és robotok is részt vesznek a folyamatban. Nemzetközi és hazai fejlesztésű szoftvereikkel az előző évhez képest úgy növelték az elkészített adóbevallások számát a duplájára, hogy közben a bevallásokra fordított idő 20 százalékkal csökkent

Támogató eljárást indít hétfőtől a NAV

ART

A revizorok megjelenésére számíthatnak például azok a vállalkozások, amelyek az elmúlt időszakban legalább egy hónapig semmit nem ütöttek az online pénztárgépükbe, ám a rendelkezésre álló adatok szerint az üzletük nyitva volt, az értékesítés nem szünetelt. Azokat az adózókat is felkeresi a NAV, akik az ekáer adatok szerint jóval nagyobb összegben hoztak be az EU más tagállamából árut, mint amennyit az áfabevallásukban feltűntettek.

Robotok alkalmazása a vállalati ügyvitelben

ART

A számlák fizetési határidejének figyelésében, a kintlévőségek nyilvántartásában, adóbevallások elkészítésében, vagy a nemzetközi pénzügyi tranzakciók fizetési árfolyamának egyeztetésében segítenek a robotok. Minden munkakörben van automatizálható rész, amit a robotikával ki lehet váltani. A dolgozók a magasabb szintű munkára fókuszálhatnak a napi munka során - a GE Hungary budapesti szolgáltató központjában

Elfogadták az új adózás rendjéről és az adóigazgatási rendtartásról szóló törvényeket

ART

Megszűnik az adószám-felfüggesztés intézménye is, mivel az egy nehezen kezelhető státuszt eredményezett, a csupán időhúzást célzó fellebbezések visszaszorítása érdekében pedig bevezetik a feltételes adóbírság kedvezményt. Utóbbi értelmében ha az adózó lemond az adóellenőrzés megállapításairól hozott határozat elleni fellebbezéséről és az esedékességig megfizeti az előírt adókülönbözetet, akkor mentesül a kiszabott bírság 50 százalékának megfizetése alól.

Új szabályok lesznek az adótanácsadói működésre

ART

Újabb bürokráciacsökkentő intézkedés jöhet jövőre az adózásban, az adószakembereknek engedélykérés helyett elég lesz egyszerűen bejelenteni tevékenységüket. Az adószakemberek nyilvántartásba vételéről szóló NGM rendeletet tervezetét keddtől bárki véleményezheti - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).