Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Cégkapu összefoglaló a PM-NAV-tól - Példákkal

ART

A gazdálkodó szervezetek 2019. január 1-től továbbra is választhatnak, hogy a NAV előtt 1. meghatalmazott nélkül járnak el, vagy 2. nagykorú tagjuk, alkalmazottjukjár el meghatalmazottként, vagy 3. szakértelemmel rendelkező más személy / szervezet mint meghatalmazott segítségét veszik igénybe. A következők szerint...

Még az idén hatályba lép az amerikai-magyar adóügyi megállapodás

ART

Az amerikai anyavállalattal rendelkező magyar leányvállalatok mentesülhetnek a hazai szabályok által előírt országonkénti jelentések benyújtása alól. Így már az idei ország-jelentéseket sem kell elkészíteni.

Cégkapu adminisztráció lépésről lépésre - Könyvelők, ügykezelők és jogosultságok felvitele

ART

A legalapvetőbb cégkapu adminisztráció az ügykezelő felvitele és jogosultságainak szabályozása. Kis- és középvállalkozásokban nagy valószínűséggel a könyvelő lesz, akit elsőként – de lehet, hogy utolsóként is – felvisznek. A feladatot – amelytől január 1-től az adókötelezettségek teljesítésének zavartalansága függ – igazság szerint a cég ügyvezetőjének kell elvégeznie – de lehet, hogy ez is a könyvelőre hárul. Leírjuk az alapvető lépéseket.

NAV: aki már nem felel meg a köztartozásmentesség feltételeinek, előzetes értesítést kap

ART

Az adózóknak a tárgyhónap utolsó napjáig - jelen esetben november 30-áig - kell pótolniuk az előzetes értesítésben megjelölt hiányosságokat, valamint teljesíteniük a tárgyhónapban esedékes további adókötelezettségeiket.

Jogkövetési vizsgálat az új Art-ben

ART

Jogkövetési vizsgálat keretében az adóhatóság a bevallási időszak lezárását megelőzően is ellenőrizheti, hogy az adózók eleget tettek-e a törvényben előírt adókötelezettségeiknek, továbbá adatokat gyűjthet a nyilvántartásában szereplő adatok hitelességének megállapítása vagy becslési adatbázis felépítése érdekében, illetve vizsgálhatja a gazdasági események valódiságát.

NAV-szóvivő: január elsejétől a NAV-nál is kötelező a cégkapu

ART

A cégkapuval még nem rendelkező gazdálkodási szervezetek előtt két fontos feladat áll január elseje előtt, egyrészt regisztrálnia kell a céget annak képviselője, másrészt ki kell osztani a hozzáférési jogosultságokat a cégkapu intézőinek.

NAV: a gazdálkodó szervezetek jövőre elektronikusan csak cégkapun intézhetik adóügyeiket

ART

A gazdálkodó szervezetek jövőre kizárólag a cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), az egyéni vállalkozóknál nem lesz változás, ők továbbra is az ügyfélkaput, új nevén a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz kapcsolódó (KÜNY) tárhelyet használhatják - közölte a NAV pénteken.

Jön! Adótanácsadóknak, könyvvizsgálóknak jelenteniük kell az adókerülésre alkalmas adóstruktúrákat

ART

Bizonyos határokon átnyúló adóstruktúrákat a közreműködő tanácsadóknak vagy magának az ügyfélnek 2020. július elsejétől be kell jelentenie a tagállami adóhatóságoknak. A rendelkezésnek megfelelően az adótanácsadók, könyvvizsgálók, de akár a cégjogi lépéseket intéző ügyvédi iroda is köteles lehet jelentéstételre.

Namíbia is lekerült az EU adóparadicsomokról összeállított feketelistájáról

ART

Az EU tavaly decemberben fogadta el a listát, melyre az adóelkerülés ellen nem eléggé hatékonyan fellépő államok kerültek fel

Köztatozásmentes adózók adatbázisa - előzetes értesítést küldenek majd

ART

Amennyiben az adózó már nem felel meg a jogszabályi feltételeknek, úgy erről cégkapun vagy KÜNY tárhelyen keresztül elektronikus „előzetes” értesítést küldenek, időt és lehetőséget biztosítva ezzel az elmulasztott kötelezettség pótlására.

Adócsalás esettanulmányok - munkaerő-kölcsönzéssel

ART

A láncolat tetején lévő négy cég fővállalkozóként vagyonvédelmi és őrzésbiztonsági munkát vállalt szabályos alvállalkozói szerződések alapján. A feladatok elvégzéséhez a láncolat további cégeitől kölcsönöztek munkaerőt, és a megbízást közvetítő cégeken keresztül átszámlázták nekik.

Adóügyi megállapodást kötött Magyarország és az Egyesült Államok

ART

A megállapodás a jövőben hatékonyabb fellépést tesz lehetővé a nemzetközi adókikerüléssel szemben, valamint elősegíti, hogy a multinacionális vállalatok is maradéktalanul megfizessék az adott államot megillető közterheket.

Még kedvezőbben kérhető részletfizetés a NAV-tól

ART

Januártól már ötszázezer forint adótartozásig kérhető egyszerűbben a részletfizetés a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, ehhez mindössze egy kérelmet kell benyújtani.

Így változnak az adótörvények

ART

A legjelentősebb újdonságok között említhető a cafeteria rendszer változása, a kedvezményes lakásáfa átmeneti szabálya, az áfa alanyi mentesség értékhatárának emelkedése, illetve a csoportos adóalanyiság bevezetése a társasági adó rendszerében.

A kisvállalkozókat érinti kedvezően az áfamentesség határának emelése

ART

Az alanyi áfamentesség jelenleg nyolcmillió forintos felső határa jövőre tizenkétmillió forintra nő. A megemelt összeghatár megegyezik a kisadózó vállalkozások (a katával adózók) bevételi határával.

Adócsalás esettanulmányok - a "szokásos szisztéma"

ART

Úgynevezett "bukó" társaságok állították ki a fiktív számlákat, amelyeket a ténylegesen működő cégek a könyvelésükben felhasználták, így áfabevallásaikban a fizetendő adó összegét minimálisra csökkentették. A látszat kedvéért a fiktív számlákon feltüntetett összegeket el is utalták a számlakibocsátók bankszámláira, majd azt készpénzben felvették.

PM: Egyszerűsödik az ügyfél-átvilágítás a szolgáltatók meglévő ügyfeleinél

ART

Azokról az esetekről van szó, amikor az üzleti kapcsolat eredeti létesítésekor a teljes körű ügyfél-átvilágítást (személyes találkozás keretében vagy jellemzően külföldi ügyfelek esetében az okiratok hiteles másolatának átvételével) az akkor hatályos rendelkezéseknek megfelelően már ugyan elvégezték, azonban az új törvényi rendelkezések szerinti valamilyen nyilatkozat, adat vagy okmánymásolat hiányzik, ezért azok pótlása, kiegészítése szükséges. Az esetleg hiányzó adatok, okiratok, okmánymásolatok postai úton is megküldhetők

Az EU tovább szigorítja a pénzmosás elleni szabályokat - Már megint

ART

Az új intézkedések közé tartozik a minimumszabályok megállapítása a pénzmosással kapcsolatos bűncselekmények meghatározására és a szankciókra vonatkozóan. Új az a lehetőség, hogy bizonyos pénzmosási tevékenységekért jogi személyek is felelősségre vonhatók lesznek, és többféle szankcióval sújthatók.

Nemzetközi adózás: Nem készültek fel a cégek a globális adórendszer teljes átalakulására

ART

A globális tendenciák alapján mindinkább összekapcsolódik az egyes országok adóigazgatása és adóadminisztrációja is. A kormányok egyre több elektronikus információt gyűjtenek be és osztanak meg egymással a célzott ellenőrzések során.

Infók a Nemzeti Adókonzultációról

ART

A kormány folytatni kívánja a munkát, jövedelmet terhelő adók csökkentését, szeretné elérni, hogy a magyar adórendszer e téren a régió legversenyképesebb rendszere legyen, és radikálisan csökkenteni kívánják az adónemek számát is - mondta a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára csütörtökön, a Nemzeti Adókonzultáció szakmai konferencián.