Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Az adóeljárást érintő változások

ART

A késedelmi kamat visszaállítása * Nő a késedelmi pótlék mértéke * Az önellenőrzési pótlék mértéke változatlan marad

Ellenőrzi a NAV a balatoni vállalkozásokat

ART

Az ellenőrzéssorozat előtt az online pénztárgépekből érkező forgalmi és bevételi adatok elemzésével választják ki azokat a vállalkozásokat, amelyeknél felmerülhet valamilyen szabálytalanság. Árulkodó jel lehet például az, ha egy strand négy büféjéből egynek jóval alacsonyabb a pénztárgépben rögzített forgalma a többi hároménál.

Pénzmosás esettanulmányok - Kft. bankszámla rendelkezésre bocsátása

ART

Az általa képviselt kft. bankszámlaszámát egy külföldi férfi rendelkezésére bocsátotta, hogy arra ismeretlenek bűncselekményből származó, megtévesztéssel megszerzett összegeket utalhassanak. Ez pénzmosás.

Egyszerűbben kérhető részletfizetés az adóhatóságtól

ART

A lehetőséggel már minden természetes személy élhet, így nemcsak a magánszemélyek, hanem az egyéni vállalkozók és az áfafizetésre kötelezettek is.

Minden negyedik balatoni vállalkozásnál szabálytalanságot talált az adóhatóság

ART

Az ellenőrzéssorozat előtt az online pénztárgépekből érkező forgalmi és bevételi adatok elemzésével választják ki azokat a vállalkozásokat, amelyeknél felmerülhet valamilyen szabálytalanság. Árulkodó jel lehet például az, ha egy strand négy büféjéből egynek jóval alacsonyabb a pénztárgépben rögzített forgalma a többi hároménál.

PM: egyes adóváltozások még idén hatályba lépnek

ART

A kisvállalati adót jövőre még több cég választhatja, ugyanis a bevételi értékhatár 500 millió forintról egymilliárdra emelkedik. A rendelkezések már december 1-én hatályba lépnek annak érdekében, hogy a vállalkozások január 1-től a teljes évre választhassák a kivát

Elfogadták az 2019-es adóváltozásokat is. Bár ősszel is jön majd egy újabb adócsomag

ART

Az egyéni vállalkozók szja-bevallási és befizetési határideje egységesen május 20. lesz, ami már a 2018-as adóévre is irányadó. A kisvállalati adó választására vonatkozó értékhatárok kedvezőbbé váltak - például a bevételi értékhatár 500 millió forintról 1 milliárd forintra emelkedett

NAV: nő a köztartozásmentes adózók száma

ART

Hasznos lehet azoknak a vállalkozásoknak is, amelyek üzleti partnereiknek szeretnék igazolni pénzügyi megbízhatóságukat, a NAV honlapján található nyilvános adatbázisból bárki előzetes regisztráció nélkül lekérdezheti az éppen aktuális adatokat.

Pénzmosás esettanulmányok - "félreirányított" fizetési teljesítések

ART

Gazdasági társaságok elektronikus levelezéseinek kifürkészésével, feltörésével feltérképezték a cégek üzleti partnereit, majd e partnerek adatait, külső kommunikációs jellegzetességeiket utánozva, felszólították a sértetteket, hogy fizetési kötelezettségeiket új, az általuk megadott, immáron magyarországi bankszámlákra teljesítsék

Adócsalás esettanulmányok - mezőgazdasági gépekkel

ART

Belföldi megrendelők részére szereztek be közvetlenül a gyártól nagy értékű mezőgazdasági gépeket és gépalkatrészeket, amelyeket papíron először szlovákiai cégnek exportáltak, közösségi, áfamentes eladásként. Majd a traktorokat a szlovák társaság értékesítette tovább - szintén csak papíron - a magyar megrendelőknek, ugyancsak adómentesen.

A feltételes adóbírság-kedvezmény igénybevételének feltételeiről

ART

A kedvezmény érvényesítésének feltételei az elsőfokú határozat elleni fellebbezési jogról történő lemondás és az előírt adókülönbözet esedékességig történő megfizetése.

Adózás Európában Konferencia volt

ART

Az adópolitika egyik legnagyobb kihívása a nagyvállalatok, illetve digitális cégek adóelkerülési gyakorlatának visszaszorítása.

Továbbra is sokan tartoznak az adóhatóságnak nagy összeggel

ART

Az adóhatóság negyedévente teszi közzé a tartós adósok listáit, amelyek csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a társaságok, vállalkozók esetében az adószámot ismertetik, a fennálló tartozás összegét nem tartalmazzák.

Adócsalás esettanulmányok - reklámszámlával

ART

A jellemzően reklámtevékenységről szóló fiktív számlák áfatartalmával különböző cégek csökkentették fizetendő adójukat

Több mint 3,1 milliárddal tartozik a NAV legnagyobb adósa

ART

Az első negyedévben 98 adózónál tártak fel nagy összegű adóhiányt, közülük 40 társaság, 58 pedig magánszemély.

Hétfőn indul az újabb utólagos adótraffipax

ART

Április 16-tól a gépjármű-kereskedők és a szervizek állnak a jogkövetésre ösztönző, utólagos adótraffipax fókuszában.

NAV: az internetes felületen a leggyorsabb az adóbevallások önellenőrzése

ART

Legkényelmesebben a netes kitöltővel módosítható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített szja-bevallási tervezet, és a tavalyi bevallás önellenőrzése is ezen a felületen a leggyorsabb - hívta fel a figyelmet az adóhatóság kedden.

Tállai: a megújult NAV szolgáltatásait érdemes kihasználni

ART

2016. január 1-jétől megváltozott az ügyfelekhez való hozzáállás a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), Tállai András szerint a hivatal szolgáltatóként segíti az adózókat abban, hogy az előírásoknak megfelelően és a lehető legkönnyebben teljesíthessék adókötelezettségeiket.

Március 19-ig lehet kérni az szja-bevallás tervezetet a NAV-tól

ART

Még csaknem egy hétig, március 19-ig kérhetik az szja-bevallási tervezet postázását levélben, SMS-ben vagy az adóhatóság honlapján kitölthető űrlapon azok, akiknek nincs ügyfélkapuja - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében.

Újabb országokkal bővült az EU adóparadicsomokról összeállított feketelistája, mások lekerültek

ART

Az uniós pénzügyminiszterek döntése értelmében Bahrein, a Marshall-szigetek és Saint Lucia lekerült a listáról, miután ezen országok új kötelezettségvállalásokat jelentettek be, az Amerikai Virgin-szigetek, a Bahama-szigetek, illetve Saint Kitts és Nevis pedig felkerült rá.