Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Miből lesz a munkavédelmi bírság?

MUNKAJOG

A munkáltatói mulasztások 10,9 százaléka a villamosbiztonsági hiányosságokból, 10,7 százaléka pedig a nem megfelelő munkaeszközök biztosításából adódott. Intézkedniük kellett az ellenőröknek még a veszélyes anyagok alkalmazásából eredő kockázatok becslésével, értékelésével kapcsolatos, valamint a veszélyes vegyi anyagok tárolására, szállítására, feldolgozására, gyártására vonatkozó szabályok megszegése, illetve a be- és leesési veszély miatt is

Diákok foglalkoztatása iskolaszövetkezetben

MUNKAJOG

A munkaadó iskolaszövetkezettel is megállapodhat munkaerőigénye kielégítéséről. Az iskolaszövetkezet (munkáltató) és a nappali tagozatos tanuló, hallgató tagja (munkavállaló) között harmadik személy (a szolgáltatás fogadója) részére nyújtott szolgáltatás teljesítése érdekében létesített munkaviszonyra vonatkozó szabályokat a szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvényben [Sztv.] állapítja meg.

Munkaerő biztosítása más vállalkozásnak – De milyen szerződéssel?

MUNKAJOG

A régiót sújtó krónikus munkaerőhiány kezelésére gyakori megoldás manapság, hogy egy vállalkozás munkaerőt biztosít egy másik részére. Nem árt azonban résen lenni az ilyen megállapodásoknál: a körülményektől függően ugyanis a NAV átminősítheti ezeket a szerződéseket, ami komoly adózási kiadásokkal járhat.

Újabb 16 százalékkal nőtt egy év alatt a fizikai dolgozók átlagos órabére

MUNKAJOG

A szakmunkások már szinte minden régióban jóval 1100 forint feletti átlagos órabérrel számolhatnak, a Közép-Dunántúlon és Közép-Magyarországon pedig már nem ritka a 1300-1400 forintot elérő, vagy az azt akár meghaladó órabér sem.

Jogszabálysértő az alkalmazottak okmányainak általános jellegű másolása és a másolatok tárolása

MUNKAJOG

A BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda szerint a helyes gyakorlat lehet az, ha például az alkalmazott adatainak felvételekor a munkáltató részéről két ügyintéző megtekinti a személyes adatokat igazoló okmányokat, együttesen megállapítják azok helyességét, majd erről egy feljegyzést készítenek, amelyet a munkavállaló helybenhagyólag aláír.

Aktuális: a szabadság kiadás szabályai

MUNKAJOG

A szabadság időpontjának meghatározásában a jogszabály a munkáltató számára biztosít nagyobb mozgásteret: a munkavállaló a szabadságkeretéből mindössze 7 munkanapról rendelkezhet szabadon. Ugyanakkor mindkét fél érdeke, hogy a többi szabadnap is egyeztetett módon, mindkét fél igényeit figyelembe véve legyen kiadva, amire kellő időben történő tervezéssel nagyobb a felek lehetősége.

Munkahelyi adatkezelés kézikönyve és iratmintái 2019 – Rendelhető!

MUNKAJOG

Új munkavállaló felvételekor új tartalmú adatkezelési tájékoztatást kell adni a munkavállaló részére, és ezt ismertetni kell a régi munkavállalókkal is. Megadjuk a munkajogi adatkezelési tájékoztatások mintáit, amelyeket 2019 április 26-tól a munkáltatóknak kötelező alkalmazni. Szerző: dr. Szabó Tibor ügyvéd. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Ára: 25.400,-Ft., de Önadózó előfizetőknek 50% kedvezménnyel 12.700,-Ft. Megrendelés: info@onadozo.hu

Munkahelyi adatkezelés kézikönyve és iratmintái 2019 – Rendelhető!

MUNKAJOG

Új munkavállaló felvételekor új tartalmú adatkezelési tájékoztatást kell adni a munkavállaló részére, és ezt ismertetni kell a régi munkavállalókkal is. Megadjuk a munkajogi adatkezelési tájékoztatások mintáit, amelyeket 2019 április 26-tól a munkáltatóknak kötelező alkalmazni. Szerző: dr. Szabó Tibor ügyvéd. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Ára: 25.400,-Ft., de Önadózó előfizetőknek 50% kedvezménnyel 12.700,-Ft. Megrendelés: info@onadozo.hu

Átlagosan 16 százalékkal magasabb a fizikai dolgozók órabére, mint egy éve

MUNKAJOG

A munkaerő megtartása érdekében a munkáltatók a korábbinál nagyobb szerepet szántak a kiegészítő bérelemeknek: bónusz, jutalom, bérpótlékok, stb. - amelyeknek az alapbérhez viszonyított aránya a középvezetők javadalmazásában az egy évvel korábbi 16-ről 22 százalékra emelkedett. Mindez annak is köszönhető, hogy sok munkáltató a cafeteria-elemek adózásának jelentős idei szigorítása ellenére igyekezett fenntartani a cafeteria-juttatások korábbi mértékét.

Munkába járás költségtérítése 2019-ben

MUNKAJOG

Munkába járás tömegközlekedési eszköz igénybevételével ■ Munkába járás gépjármű igénybevételével ■ Hazautazás

A jövőben a munkáltatók szélesebb köre kérhet majd erkölcsi bizonyítványt

MUNKAJOG

A jogszabályok mellett a munkáltató maga is meghatározhat majd bizonyos foglalkozást kizáró vagy korlátozó feltételeket, amelyekhez bekérheti az erkölcsi bizonyítványt.

2018-ban a bruttó átlagkereset átlépte a 300 ezer forintos határt

MUNKAJOG

Az IT-tervezők, az IT projektmenedzserek és az IT Termékmenedzserek havi fizetése bruttó 746 400 és 709 800 forint között változott.

Átlagkeresetek 2018-ban - trendek 2019-re

MUNKAJOG

Tavaly decemberben a bruttó átlagkereset 360 000 forint volt, 10,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. 2018. január-decemberben a bruttó átlagkereset 329 900 forint, a nettó átlagkereset 219 400 forint volt, egyaránt 11,3 százalékkal nőtt az előző évihez viszonyítva

Megjelent a 2019. évi minimálbért és a garantált bérminimumot rögzítő kormányrendelet

MUNKAJOG

A minimálbér 149.000,-Ft (hetibér alkalmazása esetén 34 260 forint, napibér alkalmazása esetén 6860 forint, órabér alkalmazása esetén 857 forint.), A garantált bérminimum havibér alkalmazása esetén 195 000 forint, hetibér alkalmazása esetén 44 830 forint, napibér alkalmazása esetén 8970 forint, órabér alkalmazása esetén 1121 forint.

Túlmunka: elfogadták a munka törvénykönyve módosítását

MUNKAJOG

Az a szabály nem változik, amely szerint évi 250 óra rendkívüli munkaidő rendelhető el, viszont rögzítik, hogy ezt meghaladóan a munkavállaló és a munkáltató írásbeli megállapodása alapján naptári évenként elrendelhető legfeljebb 150 óra rendkívüli munkaidő. A törvény ezt hívja önként vállalt túlmunkának.

BDO: Nem is az évi 400 órányi túlóra a legnagyobb probléma az Mt. módosítással

MUNKAJOG

Lekerülhet a fizetési jegyzékekről a beosztástól eltérő rendkívüli munkaidő bérpótléka

Alig több mint egy hónap maradt az idei szabadságok kiadására

MUNKAJOG

A Munka Törvénykönyve (Mt.) rendelkezése szerint év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei évben esedékes szabadságát A szigorú szabálytól csak kivételes esetekben lehet eltérni.

Megkezdődtek a minimálbér-tárgyalások. Mennyi lesz?

MUNKAJOG

A munkaadói oldal 5 százalékos minimálbér-emelést javasolt, a munkavállalói oldal 13-15 százalékost.

14 százalékkal magasabbak a fizikai órabérek tavalyhoz képest

MUNKAJOG

A középvezetők körében a 4 százalék körüli bérnövekedést több kiegészítő bérelem kompenzálta

Szabadságra való jogosultság „másodállásban” és részmunkaidőben

MUNKAJOG

A munkavállalót a részére járó szabadság minden munkaviszonyban, tehát a további munkaviszonya után is megilleti. Ugyanakkor minden munkaviszonyban különállóan kell elbírálni a munkavállalót megillető szabadság mértékét.