Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket ("cookie"-kat) használ. Bővebben

Elfogadom   Elutasítom

Hírek

   

Újabb adatvédelmi csomagot tárgyal az Országgyűlés - a munka törvénykönyve is módosul

JOG

Módosulnak a munka törvénykönyvének azon szabályai, amelyek a munkáltató által kezelt a személyes és különleges adatokra vonatkoznak. Meghatározzák azokat feltételeket, amelyek esetén a munkáltató a munkavállaló biometrikus adatait kezelheti.

NAV: március 18-ig akár sms-ben is kérhető az szja-bevallási tervezet postázása

SZJA

Az elkészített tervezeteket a NAV március 15-től az ügyfélkapun keresztül, elektronikus formában elérhetővé teszi. Akinek nincs ügyfélkapuja, az adóbevallási tervezetének postázását március 18-án éjfélig kérheti. Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen április 30-ig küldi el postán az igénylőknek.

Csoportos társasági adóalany tagjainak februári adóelőlege és a felajánlások feltételei

TAO

Ha a NAV engedélyezte a csoportos társasági adóalany létesítését, az erről szóló határozatban törli a csoporttagok 2019 első félévi adóelőlegei közül azokat, amelyek a határozat véglegessé válásáig nem esedékesek. A törölt adóelőlegeket már a csoportnak kell megfizetnie.

Márciustól már helyi adókat is be lehet fizetni a Díjnet szolgáltatásával

DIGITALIZÁCIÓ

Az ügyfél az önkormányzattól kapott adóegyenleg-értesítőn feltüntetett QR-kódot leolvasva néhány gombnyomással, mobiltelefonja segítségével tetszőleges helyen és időben fizetheti be adóját. Ehhez le kell töltenie az ingyenes - iOS és Android platformon egyaránt elérhető - iCsekk alkalmazást az okos készülékére, az adónemek kiegyenlítésére pedig bármilyen, internetes fizetésre alkalmas bankkártya vagy hitelkártya felhasználható.

Új eszközbeszerzésre pályázhatnak a kkv-k Pest megyében

TÁMOGATÁSOK

A vállalkozások a támogatásokat új eszközök beszerzésére igényelhetik, például gyártósor, gépsor, informatikai eszköz vásárlására, termékek tárolására, illetve anyagmozgatásra szolgáló tárgyi eszközökre. A támogatási kérelmeket február 20-án reggel 8 órától nyújthatják be a pályázók a www.allamkincstar.gov.hu oldalon.

Egyéni vállalkozók bevallási határidői

SZJA

Evások és katások esetében a 1843-as és a 18KATA bevallást továbbra is február 25-éig kell benyújtani, de az Szja bevallás benyújtási határideje esetükben is május 20-ára tolódik ki a 2018. év vonatkozásában.

Jön a Második Adó-tanácskozás. Az étlapon a multik szerepelnek

ART

A második alkalommal összehívott Adó-tanácskozás fókuszában a nemzetközi adózás áll. A mellett, hogy szeretnénk mielőbb elérni, hogy a multinacionális vállalatok is fizessék meg az államkasszát megillető adókat, a kötelezően alkalmazandó nemzetközi adószabályokat úgy vezetnénk be, hogy az a lehető legkedvezőbb adózási környezetet biztosítsa a vállalkozásoknak, és még több külföldi befektető válassza székhelyéül Magyarországot - mondta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

Pénzmosás esettanulmányok - Bankszámlanyítás

ART

A szegedi lakosok több pénzintézetben devizaszámlákat nyitottak, amelyekre azután olyan pénzek érkeztek, amiket a sértettek azért utaltak át, mert az e-mail fiókjuk feltörésével, hamis e-mail címekkel, valótlan internetes hirdetésekkel megtévesztettek őket.

Ingatlan-bérbeadással kapcsolatos adóváltozások

SZJA

2019. január 1-je óta az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem megállapításakor nem kell bevételként figyelembe venni az ingatlan használatával összefüggő, bérlőre áthárított díjat, jellemzően a közüzemi szolgáltatások díját.

Uniós jogot sért a fordított adózást előíró magyar szabályozás idő előtti alkalmazása

ÁFA

A jogvita abból keletkezett, hogy az uniós felhatalmazás annak elfogadásáról szóló értesítést követően, 2015. december 11-től, vagy pedig már 2015. január 1-jétől, a magyar áfa törvény elfogadásától kezdve alkalmazandó-e. A munkaközvetítési és munkaerő-kölcsönzési tevékenységet égzőket érinti.

Adótraffipax - a minimálbér, garantált bérminimum betartását fogják ellenőrizni

ART

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóellenőrei és a Munkaügyi Hatóság területi szervezeti egységei februárban közös ellenőrzéseket tartanak országszerte. A gazdálkodók tevékenységétől függetlenül ellenőrzik a 2019. január 1. óta hatályos kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló szabályok betartását.

Adócsalás esettanulmányok - műanyagipari alapanyagokkal

ART

A számlalánc elején álló "eltűnő" cégek a következő szinten álló társaságok részére számlát bocsátottak ki, a belföldi értékesítés után pedig nem vallották be és nem fizették meg az adót. A számlaláncolat végén álló cégek az alattuk állók számlái alapján nagy összegű áfát igényelhettek vissza.

Júliustól vehető igénybe a gyermekvállalási támogatás és a kamattámogatott hitel használt lakásokra

TÁMOGATÁSOK

Július elsejétől lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kamattámogatott hitelét használt lakás vásárlásához is, valamint a július elseje után született gyerekek után igényelhető a gyerekvállalási támogatás

A munkaerőpiacra lépők utáni adókedvezmény érvényesítése

JÁRULÉKOK, TB

Idéntől a NAV az újonnan bejelentett munkavállalók esetében automatikusan vizsgálja a kedvezményre jogosultságot. A NAV ugyanis a nyilvántartásában szereplő adatok alapján automatikusan megküldi az érintetteknek elektronikus úton az igazolást, amelynek birtokában érvényesíthető a munkaerőpiacra lépő dolgozója után a kedvezmény.

Megjelent az állandó képviseleti jogosultság bejelentésére szolgáló 2019-es EGYKE adatlap

ART

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszeresítette a 2019-ben használatos EGYKE adatlapot, amin a NAV előtti állandó meghatalmazás vagy törvényen alapuló képviseleti jogosultság jelenthető be.

Adózási évértékelő a NAV-tól

ART

Az online számlarendszerben eddig 318 ezer gazdálkodó regisztrált, 14 millió adat érkezett be, az ingyenes számlázó programot 12 ezer felhasználó használja.

Meddig őrizzük meg a munkaügyi iratokat?

JÁRULÉKOK, TB

Az új szabályozás azzal, hogy az egyes munkavállalókra vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötött megőrzési kötelezettséget írt elő, egyúttal azt is megszabja, hogy a megőrzési kötelezettség határidejét munkavállalónként külön-külön nyilván kell tartani.

Elindult az Országos Vállalkozói Mentorprogram

KKV

A projekt célja a kis- és közepes vállalkozások (kkv) versenyképességének, hatékonyságának növelését szolgáló közvetett támogató eszközök, mint például személyes mentorálás, szakmai mentorálás, pénzügyi és vállalkozói szemléletformálás országos bevezetése.

Cégautó lízingdíj-áfa visszaigénylése

ÁFA

A nyílt végű pénzügyi lízing, illetve operatív lízing igénybe vétele esetében az év elejétől a cégautóknál nem kell útnyilvántartást vezetni az üzleti használatról annak érdekében, hogy a lízingdíjakban szereplő áfa felét levonhassák az érintett vállalkozások. Amennyiben a lízingelő úgy dönt, továbbra is alkalmazhatja a korábbi rendszert

Az óvatlan munkavállaló a legnagyobb kiberkockázat a cégnél

DIGITALIZÁCIÓ

Egy szervezet biztonsága alapvetően három tényezőn múlik: a munkavállalókon, a folyamatokon és a technológiai háttéren. A legkritikusabb láncszem maga az ember. A legfontosabb lépés ezért a dolgozók megfelelő és folyamatos edukációja, ami akár 80 százalékkal is emelheti egy vállalat biztonsági szintjét.