Hírek

Teendők az szja bevallási tervezettel

SZJA

Szerkesztenie kell a tervezetet az egyéni vállalkozónak, (kivéve, ha 2023-ban tevékenységét egész évben szüneteltette, vagy az egész évben katás vállalkozó volt), a mezőgazdasági őstermelőnek és az áfás magánszemélynek. .

Szja bevallás: hogyan kell kérni a visszaigényelhető szja-t?

SZJA

A visszaigényelt adót a bevallás beérkezésétől, a módosított bevallási tervezet jóváhagyásától, beküldésétől számítva 30 napon belül utalja ki a NAV. A 30 nap számításánál figyelembe kell venni az esetleges postai kézbesítés átfutási idejét is.

Az önkormányzatokat az EPR díjból megillető összeg áfa megítélése

ÁFA

Az önkormányzatok az EPR díjból az őket megillető összeg ellenében az Áfa tv. hatálya alá tartozó szolgáltatást nyújtanak a koncessziós társaság felé.

AM: adategyeztetési kampány indul az ENAR-adatok frissítése érdekében

TÁMOGATÁSOK

Adategyeztetést kezdeményez a napokban a Nébih a szarvasmarhát, juhot és kecskét tartó gazdaságoknál az Egységes nyilvántartási és azonosítási rendszer (ENAR) adatainak áttekintése és javítása érdekében - közölte az Agrárminisztérium (AM)

Kiegészítő melléklet változások

SZÁMVITEL

NAV Tájékoztató az ellentételezés nélkül nyújtott támogatásokról az éves beszámoló kiegészítő mellékletében teljesítendő adatszolgáltatással kapcsolatban

NAV: március 18-áig kérhetik az adózók az szja-bevallási tervezet postázását

SZJA

Március 18-áig kérhetik az szja-bevallási tervezet postázását azok az adózók, akik nem szeretnének az online ügyintézés lehetőségével élni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)

A munkaerőpiacra lépők után érvényesíthető szocho kedvezmény

JÁRULÉKOK, TB

Munkaerőpiacra lépő az a magyar állampolgár munkavállaló, aki a kedvezményezett foglalkoztatás kezdő hónapját megelőző 275 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkezett a Tbj. szerint biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal, egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonnyal.

30 év alatti anyák kedvezményére való jogosultság

SZJA

Olyan esetben, ha az anya 2022-ben betöltötte a várandósság 91. napját, gyermeke pedig a 30. életévének betöltése után született meg 2023-ban, akkor az anya 2023 januárjában, az átmeneti szabály szerint már jogosult a 30 év alatti anyák kedvezményére.

61! – Rekordmennyiségű adóval indul a 2024-es év

ART

A különadók újabb évébe lépve joggal merülhet fel a kérdés, hogy az eleinte átmenetiként kommunikált extraprofitadók vajon mikor adják át a helyüket a tényleg söralátét méretű adóbevallásoknak. Mindeközben a gazdálkodók most már olyan addicionális terhekkel is kénytelenek szembenézni, mint az EPR-díj, a szén-dioxid kvóta adó vagy a globális minimumadó. A trendek szintjén mindenesetre az látszik, hogy a különadók alkalmazása újra és újra kitolódik, egyik-másik különadó pedig már fel is szivárgott a rendeletiről a törvényi szabályozás szintjére. Könnyen elképzelhető tehát, hogy az a csökkenés, amelynek tanúi lehettünk még pár évvel ezelőtt az adófajták számát illetően, hosszútávon is megfordult: a tavalyi 59 adófajtához képest idén már összesen 61 adófajtával számolhatunk a Jalsovszky Ügyvédi Iroda gyűjtésének segítségével.

Bejelentkezési kötelezettség nélkül végzett bérbeadási tevékenység

SZJA

A rendszeres bevételszerző tevékenység miatt a természetes személy adóalanykénti bejelentkezés és adószám hiányában is alanya az általános fogalmi adónak, ezért az Áfa tv-ben meghatározott bizonylatot kell kibocsátania. Adómentes ingatlan-bérbeadás esetén számla helyett a számvitelről szóló törvény szerinti számviteli bizonylatot is elegendő kiállítania.

Ajánljuk az Őstermelők és családi gazdaságok kézikönyve 2024-es kiadását

SZJA

Kiadványunkkal áttekinthetők az őstermelőket, családi gazdaságokat terhelő ügyviteli, adózási, jogi, szervezeti feladatok és kialakítható a saját ügyvitel helyes rendje. Bemutatjuk azőstermelőket érintő 2024-es változásokat is, amelyek a minimálbér emelésén túl alapvetően a kistermelőként is működő őstermelőket érintik.Önadózó előfizetőknek 20 % kedvezménnyel. Megrendelés és további információ: Önadózó Webáruház - https://www.onadozo.hu/webaruhaz/szakkonyvek-1/ostermelok-es-csaladi-gazdasagok-kezikonyve-2024-373

A szakképzési munkaszerződéses jogviszony bejelentése

JÁRULÉKOK, TB

A szakképzési munkaszerződéssel a tanuló, illetve a képzésben részt vevő személy és a duális képzőhely között munkaviszony jön létre, ezért a tanuló és a képzésben részt vevő személy biztosított lesz. A biztosítási jogviszonyt be kell jelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

eÁfa: 2024. március 1-jétől szerkeszthetők az időszaki adatok

ÁFA

Az adatok tehát szerkeszthetők, kimutatások is készíthetők az adózók rájuk irányadó bevallási gyakoriság szerinti adómegállapítási időszakot követő hónap első napja előtt is, de bevallástervezetet készíteni és azt jóváhagyni csak az irányadó bevallási gyakoriságot követő hónap első napjától lehet.

Gazdaságfehérítés, áfacsalások kiszűrése

ÁFA

Magyarország lehet az Európai Unió első tagállama, amely általánossá teheti az elektronikus nyugtát. Az újfajta megoldás nemcsak környezetkímélő és költséghatékony, hanem a fogyasztónak is könnyebbséget hoz és leegyszerűsíti a vásárlást

A családi mezőgazdasági társaságról

JOG

A családi mezőgazdasági társaság nem egy cégforma, hanem egy minősítő kategória. Családi mezőgazdasági társaságként a gazdasági társaság, szövetkezet vagy erdőbirtokossági társulat a nyilvántartásba vételt követően működhet

Szja-bevallási infók

SZJA

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét már évek óta külön kérés nélkül elkészíti; a folyamat automatikus, nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói, kifizetői igazolásokat beküldeni, csak az öt éves elévülési idő végéig meg kell őrizni azokat - hívta fel a figyelmet az adóhatóság

Áfa-digitalizáció: mit, miért és hogyan érdemes használni az e-számla és e-áfa esetében?

ÁFA

Az adózási rendszerek digitalizációjára tett törekvések nemcsak hazai, hanem uniós szinten is egyre jobban előtérbe kerülnek. Az áfa és az egyéb adónemek digitalizációjának egyik fő célja, hogy az adóbevételeket minél nehezebb lehessen eltitkolni, illetve azokat minél könnyebben és hatékonyabban be tudják szedni a tagállamok adóhatóságai. Ilyen eszközök például a digitális világ vívmányaira optimalizált adó-adminisztrációs lépések, a tagállamok közötti kölcsönös és hatékony információcsere, vagy éppen az adóadminisztráció egyszerűsítése digitális eszközökkel.

NGM: megalakult a Nemzeti ESG Tanács

SZÁMVITEL

Az ESG beszámoló a hazai keretrendszer egyik lényegi eleme, amely a fenntarthatósági kérdésekben közzétett információk összességét jelenti, a vállalkozás politikájával, intézkedéseivel, mérőszámaival és céljaival összefüggésben. Az ESG beszámoló célja tehát a vállalatok mindennapi tevékenységében rejlő nem pénzügyi kockázatok és lehetőségek nyomon követése illetve annak mérhetővé tétele, hogy a három pillérnek milyen mértékben felelnek meg

Támogatás a cégek munkahelyi képzéseinek megvalósításához

TÁMOGATÁSOK

A vállalkozások részére megítélt támogatás feltételesen vissza nem térítendő, ami az új szakaszban kedvezőbb továbbfoglalkoztatási feltételek meghatározott mértékben történő teljesülése esetén válhat vissza nem térítendő támogatássá

NAV: idéntől plusz egy hónap van a gépjárműadó befizetésére

EGYÉB ADÓK

Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai: több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót, melyről az idén mindenki határozatot kap a befizetési határidő változása miatt - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 


Vissza az előző oldalra