A 0629/K bevallásról

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A társasági adó feltöltési kötelezettségrõl szóló 0629/K jelû nyomtatványon nem a hétköznapi értelemben vett különadó-elõleget kell bevallani! - Kedves Olvasók! A fenti bevallást most elsõ alkalommal kell benyújtani az érintetteknek, alapesetben azoknak az adózóknak, akiknek az elõzõ évi árbevételük meghaladta az 50 millió forintot, de errõl több helyen, többek között a nyomtatvány kitöltési útmutatójában is részletesen olvashatunk.

Viszont szeretnénk a figyelmet felhívni, hogy a nyomtatványon a különadó, nem az a különadó, amire elsõ ránézésre gondolunk. A 0629/K bevallásban  a különadó-elõleg kiegészítésre vonatkozóan csak a  Hpkt. 10. § (2) bekezdés b) pontja szerinti különadó elõleg-kiegészítés összegérõl kell adatot szerepeltetni. A Hpkt A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások különadójáról szóló 2004. évi CII. Törvény, ez a legtöbb adózóra nem vonatkozik.

 
A különadóról szóló 2006. évi LIX. Törvény 8. § (7)  alapján a társaságoknak a rájuk vonatkozó  különadót fel kell tölteni, de azt most bevallani nem kell!!  Tehát csak pénzügyi rendezést igényel, a bevallásra késõbb kerül sor.

 Mennyi a társasági adóelõleg feltöltési kötelezettségünk? A kitöltési útmutató szerint:

 A bevallás „C” mezõjének 1. sorában kell feltüntetni a Tao. tv. 26. § (10) bekezdése szerinti az adóévi várható fizetendõ társasági adó összegére történõ kiegészítés összegét.

 A kitöltés elõtt gondoljuk végig, hogy ez bevallás, tehát elkülönül a befizetéstõl. A folyószámlán is külön oszlopban látjuk a kötelezettség és a pénzforgalom adatait.

Milyen adat szerepel társasági adóra vonatkozóan jelenleg az adófolyószámlán? Kötelezettségek tekintetében az elõírt adóelõlegek, amelyek a benyújtott társasági adóbevallások alapján kerültek elõírásra. Ezek év közben már a vállalkozás számára kötelezettséget jelentettek. A december 20-án fizetendõ feltöltés összege szintén kötelezettséget jelent. Tehát a társasági adóelõleg kiegészítésként (feltöltésként) a 0629/K nyomtatványon bevallott összeg kötelezettségként kerül a folyószámlára. Ezzel az összeggel együtt a 2006. évre könyvelt kötelezettségek (havi vagy negyedéves összegek) együtt alkotják a vállalkozás éves (pillanatnyilag még a feltöltési adat miatt csak a várható) társasági adófizetési kötelezettségét.

 Az éves várható fizetendõ társasági adó összegét a vonatkozó szabályok alapján kiszámítjuk. Ebbõl kivonjuk azokat az összegeket, amelyek már a folyószámlán 2006. évi elõírásként társasági adóelõleg címen szerepelnek a benyújtott elõzõ évi társasági adóbevallások alapján (havonta vagy negyedévente)  Amennyiben  a folyószámlán 2006. évi  elõlegként szereplõ kötelezettségek összege magasabb, mint a 2006. évre várható fizetendõ társasági adóként most kiszámított összeg, abban az esetben a 0629/K bevallásban nullát – 0 – szerepeltetünk, mert már újabb kötelezettségünk nem keletkezik. Mínusz összeget a 0629/K nyomtatványon nem szerepeltethetünk, mert a már bevallott kötelezettségünket itt  most nem csökkenthetjük. Ez a tény alátámasztja, hogy a pénzforgalmi adatokat nem kell figyelembe venni a bevallás kitöltésénél, ellenkezõ esetben, amennyiben már túlfizettünk, negatív összeget is elfogadna a 0629/K bevallás. 

Akkor is nullát szerepeltetünk, ha pont annyi az éves várható társasági adófizetési kötelezettségünk, mint amennyi már a  folyószámlán elõlegként könyvelésre került.

 Pozitív összeget akkor szerepeltetünk, ha a folyószámlán elõírt 2006. évi társasági adóelõlegek összege alacsonyabb, mint a most kiszámított, egész évre fizetendõ társasági adó összege. A kettõ pozitív különbözete kerül most a 0629/K bevallás 1. sorába. A 2. sorba az elõzõekben leírt – csak hitelintézetre vonatkozó különadó-feltöltési kötelezettség miatt -  érdemi adat a legtöbb vállalkozásnál nem kerül.

Amennyiben egész évben  pontos összegben befizetésre került az esedékes társasági adóelõleg összege, és pontosan ez az összeg szerepel pénzforgalmi egyenlegben is – tehát elõzõ évrõl nincs áthozott összeg, sem túlfizetés, sem tartozás – akkor a most befizetendõ feltöltés összege megegyezik a 0629/K bevalláson szereplõ összeggel, de csak ebben az esetben.

 Az a tény, hogy év közben az elõírt kötelezettséget az adózó nem rendezte pénzügyileg, vagy nem teljes összegben rendezte, és most december 20. idõpontjára ennek a már bevallott befizetési kötelezettségének eleget tesz, ez nem befolyásolja a 0629/K bevallásba feltöltési kötelezettségként szerepeltetendõ összeget, hiszen egy már bevallott kötelezettséget fizet most meg.

Elõfordulhat, hogy év közben az elõlegfizetési kötelezettség nulla volt, most viszont feltöltési kötelezettségünk van, mert van a 2006. évre fizetendõ társasági adónk.  Ekkor ezt a teljes fizetendõ társasági adó  összeget most kell szerepeltetni a 0629/K bevallásban.

Példa: a folyószámlán társasági adóelõleg fizetési kötelezettség 2006. évre összesen 3 millió forint. Az általunk most a 2006. évre kiszámított várható társasági adó összege 5 millió forint. A 0629/K bevalláson 2 millió forintot fogunk szerepeltetni.

Akkor is 2 millió forintot szerepeltetünk, ha az elõlegként elõírt 3 millió forintból egyetlen forintot sem fizettünk meg, akkor is 2 milliót szerepeltetünk, ha pont 3 millió forintot fizettünk, és akkor is 2 millió forintot fogunk szerepeltetni, ha pl. 5 millió forint túlfizetésünk van társasági adónemben.

Másik példa, ha az adóelõleg fizetési kötelezettségünk az elõzõ 3 millió forint, viszont a 2006. évi várható társasági adó összege összesen 1 millió forint lesz. Ebben az esetben a 0629/K bevalláson 0 fog szerepelni, mint feltöltési kötelezettség, akkor is, ha a 3 milliót megfizettük, akkor is, ha nem. Természetesen, amennyiben az  elõírt elõleg nem került határidõben megfizetésre, a késedelmi pótlék kiterhelésére majd sor kerül, hiszen azt meg kellett határidõben fizetni.

Amennyiben az adóelõleg fizetési kötelezettségünk az elõzõ 3 millió forint, és a 2006. évre várható éves társasági adófizetési kötelezettség is, a 0629/K bevalláson nulla fog szerepelni.

 
Ha a 2006. évre fizetendõ társasági adó összege várhatóan 2 millió forint, a folyószámlán könyvelt elõlegek összege pedig nulla forint, akkor a  0629/K bevallásba 2 millió forint kerül.

Kérjük, kitöltés elõtt gondolják végig a leírtakat, amely természetesen nem hivatalos állásfoglalás, csak a mi szakértõi véleményünk.

Dajka Edit


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra