A cégcsoportok most alapozhatják meg a 2023-as adóévet

TAO

Nyomtatás
Forrás: PR-ego

Címkék: csoportos adóalanyiság


A csoportos társaságiadó-alanyiság komoly adminisztratív tehercsökkenést, sőt adómegtakarítást jelenthet sok, belföldi kapcsolt vállalkozással dolgozó cégcsoport számára. A 2023-as adóévre vonatkozó kérelmeket november 20-ig kell benyújtani az adóhatósághoz. A döntés nem mindig egyszerű, a mérlegelésre csupán néhány hét maradt. A Mazars szerint azonban megfelelő szakértelemmel ez az idő elégséges lehet a megalapozott döntésre.

  November 20-ig nyújthatják be az adóhatósághoz a csoportos társaságiadó-alanyiságról szóló kérelmeket azon belföldi illetőségű kapcsolat vállalkozások, amelyek a 2023-as üzleti évre ezt előnyösnek tartják. Ez a határidő akkor is fontos, ha a már csoportos adóalanyként működő cégcsoporthoz új tag csatlakozna. Kivételt képeznek a novemberi időpont alól a naptári évtől eltérő üzleti évvel működő adózók, mert ők az adóévük utolsó előtti hónapjának első húsz napjában tehetik meg ugyanezt a bejelentést. 

  A csoportos adóalanyiság számos előnnyel járhat, és komoly adminisztratív könnyítéseket érhetnek el vele a társaságok, ezért, ha elszalasztják a határidőt, ezekre az előnyökre újabb egy évet kell várniuk. Dr. H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója a közelgő határidő kapcsán azt emelte ki, hogy ott éri meg igazán a csoportos társasági adóalanyiság, ahol a belföldi kapcsolt vállalkozások között nagyszámú dokumentálandó tranzakció zajlik, vagy speciális ügyletek kapcsán nehézségekbe ütközik a szokásos piaci ár megállapítása. 

  “Ilyen esetben a tao csoport választása radikálisan csökkentheti a dokumentációs költségeket és munkaterhet. Elkerülhető a transzferár dokumentációval kapcsolatos, hatóság felé történő adatszolgáltatás a társaságiadó bevallásban, illetve a kapcsolódó bírságok kockázata sem fenyeget. Az idei évben jelentős mértékben emelkedett ugyanis az ilyen bírságok maximális tétele, amely immár ötmillió forint, ismételt esetben pedig a korábbi négy helyett tízmillió forint is lehet.” – részletezte dr. H. Nagy Dániel. 

  A csoportos adóalanyiság ugyanakkor a Mazars szakértője szerint érdemi adómegtakarítást is hozhat. Azokban a cégcsoportokban, ahol van veszteséget termelő csoporttag, ennek társasági adó vonatkozásai csoportszinten érvényesíthetők. Fontos azonban, hogy itt nem egyszerűen arról van szó, hogy a csoportszintű adóalap csökken a veszteséges csoporttag eredményével, de a tao csoport tagjai egymás között érvényesíthetik a veszteségeiket. Azt is érdemes minden esetben megfontolni, hogy ha a csoport valamely tagja egyébként adókedvezményre jogosult, vagy már megkezdett kedvezményét érvényesítené tovább, hiszen eltérő szabályok vonatkoznak például a fejlesztési adókedvezményre, illetve a látványcsapat-sportok támogatásának adókedvezményére. 

  Látható, hogy a szabályozás rendkívül összetett, és a 2023-as adóévre vonatkozó végső döntésig hátralévő néhány hét elég szűkös. Fontos felmérni, hogy a csoport minden kapcsolt vállalkozása megfelel-e a követelményeknek. Emellett nem is minden esetben jó döntés a tao csoport választása. Önmagában az adóalap meghatározása is kihívásokkal teli folyamat, ahol olyan tényezők dönthetnek a csoportos adóalanyiság kedvező vagy kedvezőtlen következményeiről, mint például a kamatlevonást korlátozó szabályok. Ezért is rendkívül fontos, hogy a csoportos adóalanyiságot mérlegelő adózók mihamarabb egyeztessen olyan szakértővel, aki képes testre szabottan felmérni a választás következményeit, előnyeit és buktatóit, illetve akár a választással és bejelentéssel kapcsolatos adminisztratív folyamatot is végigkísérik – jelezte a Mazars szakértője.

  FIZESSEN ELŐ 2023-RA AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA MÉG A RÉGI ÁRON - ÉRTÉKES E-KÖNYVEKET ADUNK AJÁDÉKBA!

  Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk  könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2023, GDPR Segédlet,  Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek - Előfizetése esetén ingyenesen megküldjük az alábbi e-könyveket:

  1. Foglalkoztatás megbízási, vállalkozási jogviszonyokban – Kata után

  2.  Pénzmosás elleni szabályzat csomag 2023 (mérlegképes könyvelők, adótanácsadók, adószakértők, ingatlanforgalmazók, székhelyszolgáltatók, árukereskedők részére)

  3.  A devizás könyvvezetés alapjai

  4. Bevezetés a transzferárazásba.

  5. A munkáltatói adatkezelés kézikönyve és iratmintái

  Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


  Vissza az előző oldalra

  Webáruház

  Szabályzatok

  Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

  E-Könyvek

  E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

  Szakkönyvek

  Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

  E-Start

  Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


  Vissza az előző oldalra