A cégeljárás aktuális gyakorlati kérdései

JOG

Nyomtatás
Forrás: Önadózó Kézikönyvek | Szerző: Dr. Király Kornélia

Címkék: telephely, székhely, aláírás minta


1. Székhely/telephely, fióktelep/ nyilatkozat - 2. Aláírás-minta/ aláírási címpéldány csatolása - 3. Minősített többségű befolyást biztosító szavazati jog - 4. Közhasznú nonprofit társaságok illetékmentessége

A közelmúltban felmerült legfontosabb jogértelmezési kérdésekről szeretnék tájékoztatást nyújtani Önöknek, megkönnyítve a cégeljárási gyakorlathoz való igazodást.
 
1. Székhely/telephely, fióktelep/ nyilatkozat
 
A Ctv. 1. és 3. számú melléklete a 2012. évi CIV. tv. 7.§-ának 2012. július 16. napjától hatályos módosító rendelkezése folytán már nem kívánja meg, hogy a fenti nyilatkozatok kiterjedjenek a használat jogcímére, sőt azt sem, hogy a nyilatkozat az ingatlan feletti rendelkezési jog jogosultjától származzon. Erre tekintettel az 1. sz. melléklet I/13. pontja és a 3. sz. melléklet II/12. pontjának helyes értelmezése – a Ctv. 7.§ /4/ bekezdésével összhangban- az, hogy a CÉG tesz nyilatkozatot a használat JOGSZERŰSÉGÉRŐL! A cég nevében természetesen a mindenkori törvényes képviselő jogosult megtenni a nyilatkozatot.
Továbbra is feltétel a legalább teljes bizonyító erejű magánokirati forma.
 
2. Aláírás-minta/ aláírási címpéldány csatolása
 
A Módtv2. /2012. évi LXXXV.évi tv./ általános hatályba lépésétől /2012.07.01./ lehetséges a Ctv. 31/A.§ /2/ bekezdése alapján olyan változásbejegyzési eljárást is kezdeményezni, amelynek tárgya kizárólag az, hogy a cég a cégjegyzékbe már bejegyzett képviselőre nézve, a korábbiakban még be nem nyújtott, a képviselő cégjegyzésének módját igazoló okiratot csatol. Ebben az esetben azonban a változásbejegyzési kérelem mellékleteként kizárólag közjegyzői aláírás hitelesítéssel ellátott címpéldány csatolható!
Mivel ez is egy /speciális/ változásbejegyzési eljárás, az illeték /15.000-Ft/ és a közzétételi költségtérítés /3.000.-Ft/ előzetes megfizetése és az erről kiállított MÁK-igazolások csatolása nem mellőzhető.
 
Fontos kiemelni, hogy 2012. július 1-jétől sincs a Ctv.-nek olyan rendelkezése, mely alapján akár az aláírási címpéldány, akár az aláírás-minta a cég-vagy változásbejegyzési eljárás kötelező melléklete lenne. Erre utal a Ctv. továbbra is hatályos 9.§ /1/ bekezdésében az „amennyiben” szó, valamint a Módtv2.-vel kiegészített Ctv. 1.számú melléklet I/2. és a 3.számú melléklet II/2/c. pontja, melyek szerint ezen okiratokat csak akkor kell a cégbírósághoz benyújtani, ha a csatolásuk tényét a kérelem-nyomtatványon feltüntették / a 13. rovatban X-el kell ezt jelölni!/.
 
A Módtv2. csupán a közjegyzői címpéldány és a Ctv.-be 2007-ben beiktatott speciális ügyvédi aláírás-minta a hatósági eljárásokban és harmadik személyek felé való egyenértékűségét teremti meg, valamint annak lehetőségét, hogy ezen okiratok cégiratokká válásának tényére / Ctv. 24.§ /1/ bekezdés h./ pont/ a cégjegyzék adata is utaljon, de nem írja elő ezek cégbírósághoz való kötelező benyújtását a továbbiakban sem.
 
Kiemelést érdemel még a Ctv. 131/C.§-ának azon rendelkezése, mely szerint, ha a cég képviseletére jogosult adatainak bejegyzésére a Módtv2. hatálybalépése /2012.07.01./ napját megelőzően benyújtott /!/ cég-vagy változásbejegyzési kérelem alapján került sor, a kizárólag a cégjegyzés módját igazoló okirat utólagos benyújtása iránti – a fentiekben említett speciális- változásbejegyzési eljárásban- a Ctv. 31/A.§ /2/ bekezdésétől eltérően /!/- ügyvéd által ellenjegyzett aláírás-minta is csatolható, ha/!/ azt a korábbi bejegyzési vagy változásbejegyzési eljárásban a Ctv. 9.§ /3/ bekezdésének alkalmazásával már csatolták.
Ebben az esetben a korábbi eljárásban már csatolt okiratot kell ismételten benyújtani.
 
Nos tehát, a Ctv. 31/A.§ /2/ bekezdése és a 131/C.§ közt az a különbség, hogy az első esetben 2012. 07.01-jét követően előterjesztett bejegyzési vagy változásbejegyzési eljárásban került bejegyzésre a cég képviselője, de abban az eljárásban nem került benyújtásra címpéldány vagy aláírás minta és azt később, ebben a speciális változásbejegyzési eljárásban teszik meg. Ekkor már csak aláírási címpéldány csatolható.
A második esetben /Ctv. 131/C.§/ pedig arról van szó, hogy a cég képviselője adatainak cégjegyzékbe való bejegyzésére még 2012.07.01-jét megelőzően előterjesztett kérelem alapján került sor, és ekkor a kérelem mellékleteként benyújtásra került- élve a korábbi törvényi lehetőséggel- az eljárásban okiratot szerkesztő és a cégeljárásra meghatalmazott ügyvéd által készített aláírás-minta, csak ezen tény cégjegyzékben való feltüntetésére még nem volt jogszabályi mód. Így a speciális változásbejegyzési eljárásban - illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése mellett! - utólag a már korábban benyújtott okiratot kell ismét megküldeni a cégbíróságnak.
 
3. Minősített többségű befolyást biztosító szavazati jog
 
A korlátolt felelősségű társaságok és a zártkörűen működő részvénytársaságok / zártkörűen működő európai részvénytársaság/ esetében, ha a tagnak/részvényesnek/ a Gt. 52.§-a szerinti mértékű /min. 75%/ szavazati jogot eredményező tagi részesedése van, akkor ezt az alapítás körében a 21/2006./V. 18./ IM rendelet 8.§ /1/ bekezdése alapján a bejegyzési kérelem nyomtatványon, illetve egyébként az ilyen mértékű befolyás LÉTREJÖTTÉVEL összefüggő változásbejegyzési eljárásban a változásbejegyzési kérelem nyomtatvány tagi /részvényesi/ adatánál fel kell tüntetni.
 
Fontos kiemelni, hogy az ilyen befolyásszerzés CSAK két-vagy többszemélyes társaságban alakulhat ki, EGYSZEMÉLYES TÁRSASÁG ESETÉN FOGALMILAG KIZÁRT!
 
A minősített befolyás szerzése ugyanis konszernjogi tényállást jelent, a konszernjog pedig- a hitelezővédelem mellett- arra szolgál, hogy a társaságban kisebbségbe szorult tagok érdekeit védje a társaság irányítását döntő részben meghatározó uralkodó taggal szemben.
 
Így a társaság egyszemélyessé válása folytán benyújtandó változásbejegyzési kérelem illetéke 15.000.- Ft, nem pedig az Itv. 45.§ /4/ bekezdésében írt speciális illeték /BDT 2008/12/213. és 2009/7-8/134./.
 
Arra is felhívom a figyelmüket, hogy amennyiben az uralkodó tag az üzletrészét értékesíti, újabb minősített többséget biztosító befolyás NEM JÖN LÉTRE, csak a korábbi jogosultja lesz más, ezért ezen eljárásokban is a 15.000,-Ft-os általános változásbejegyzési illeték a helyes /Fővárosi Ítélőtábla 13. Cgf. 44.267/2009/2./.
 
4. Közhasznú nonprofit társaságok illetékmentessége
 
Sajnálatos módon a korábbi felhívásom/ tájékoztatásom ellenére még mindig találkozom olyan jogi képviselővel, aki nem veszi figyelembe az Itv. 5.§ /1/ bekezdés m./ pontja szerinti illetékmentességet, így a társaságokkal megfizetteti a 15.000.-Ft-os összegű változásbejegyzési illetéket. Ez téves és jogszabálysértő, így ismételten kérem a kollégákat, hogy erre fokozottan figyeljenek! Természetesen ezen társaságok az alapítás körében is illetékmentesek.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra