A gyakorlati képzés adókedvezménye 2022-ben - és további írások az Önadózó áprilisi számában

Forrás: Önadózó

A gyakorlati képzés adókedvezménye 2022-ben ● HIPA bevallás - adóalapmegosztás ● Tételes levonási tiltások és azok feloldása az Áfa törvényben ● A globális minimumadó szabályozás ● A saját tőke védelmét biztosító egyes szabályok II. rész ● KKV IFRS - A Pénzügyi kimutatások prezentálása ● Gyakorlati kérdések az adóvisszatérés érvényesítésével kapcsolatban ● Őstermelők Szja bevallása ● A munkaidőkeret – a rugalmasság határai ● Előfizetés az Önadózó 2022. évi csomagjára: áprilistól decemberig: 21.735,-Ft https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

HELYI IPARŰZÉSI ADÓ 2021. ADÓÉVRE VALÓ BEVALLÁSA, EGYES ADÓALAP-MEGOSZTÁSI MÓDSZEREK

Írásunk a 2021. adóévi iparűzési adó, valamint a keresztféléves előleg-fizetési időszak adóelőlegének megállapításához, bevallásához kíván néhány általános gyakorlati támpontot nyújtani, így a benyújtás módját és csatornáját illetően. Emellett ismerteti az adóalap-megosztás négyféle módszerét – ide nem értve az energia piac, távközlési szektor szereplőit –, amit példákon keresztül is szemléltet.    

HIPA 1% ÉS A TÁMOGATÁSOK ELSZÁMOLÁSA 

A jelenlegi időszakban esedékes a 2021-es adóévről való elszámolás, így ennek kapcsán olyan gyakorlati kérdések merülnek fel, hogy hogyan kell figyelembe venni – például számviteli szempontból – a helyi iparűzési adó összegéből adott könnyítést, illetve az így megszerzett állami támogatás összegét fel kell-e tüntetni az egyes adózóknak a nyereségadó-bevallásukban. Írásunkban ezen kérdésekre válaszolunk.

TÉTELES LEVONÁSI TILTÁSOK ÉS AZOK FELOLDÁSA AZ ÁFA TÖRVÉNYBEN

Motorbenzin beszerzés ● Üzemanyag beszerzés személygépkocsiba ● Személygépkocsi üzemeltetéséhez szükséges termék beszerzése ● Személygépkocsi beszerzése ● Motorkerékpár beszerzése ● Yacht, hajó beszerzése  ● Lakóingatlan beszerzése, építési anyag és építési szolgáltatás beszerzése lakóingatlanhoz ● Élelmiszer és ital beszerzése ● Taxis szolgáltatás ● Útdíj, parkolási szolgáltatás ● Távbeszélő szolgáltatás ●  Szórakoztatási szolgáltatás igénybevétele ● Személygépkocsi bérlése, nyílt végű pénzügyi lízingje ● A személygépkocsival kapcsolatos szolgáltatások

A GLOBÁLIS MINIMUMADÓ SZABÁLYOZÁS ÉS ANNAK VÁRHATÓ HATÁSA A MULTINACIONÁLIS VÁLLALKOZÁSOK ADÓZÁSÁRA

Nemzetközi konszenzus van abban, hogy a digitális gazdaság, illetve a nemzetközi szintű vállalatcsoportok igazságos adóztatása csak világszintű összefogás segítségével valósítható meg. A globális minimumadó szabályozás célja, hogy biztosítsa, hogy a multinacionális vállalatcsoportok legalább 15%-os tényleges adókulccsal adózzanak világszinten.

A SAJÁT TŐKE VÉDELMÉT BIZTOSÍTÓ EGYES SZABÁLYOK II. RÉSZ

Előző lapszámunkban a Polgári Törvénykönyv módosításáról szóló 2021. évi XCV. törvény saját tőke védelmét biztosító szabályainak módosítását és a hozzá kapcsolódó számviteli-adózási szabályokat tekintettük át. Annak érdekében, hogy a saját tőke védelmét biztosító szabályrendszer ismertetése körében a teljeskörűségre törekedjünk, a módosítással ugyan nem érintett, de a saját tőke – jegyzett tőke arányt, illetve a jegyzett tőke megfelelésre vonatkozó előírásoknak eleget tevő szabályrendszer többi elemét vesszük górcső alá jelen írásunk keretében.

KKV IFRS - A PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK PREZENTÁLÁSA

A KKV (SME) IFRS 3. szakasza a pénzügyi kimutatások valósághű bemutatásának követelményeit foglalja össze, a gazdálkodó IFRS-nek való megfelelésének szempontjait, valamint a pénzügyi kimutatás (beszámoló) tartalmára, felépítésére vonatkozó előírásokat. A 4. szakasz a pénzügyi helyzetkimutatás (mérleg) tartalmi felépítésére vonatkozó követelményeket írja le. A cikk, követve ezt a rendet, összefoglalja a KKV IFRS szerint készített pénzügyi kimutatás összeállítására vonatkozó legfontosabb követelményeket, előírásokat, majd egy képzeletbeli vállalkozás példáján keresztül számba veszi, hogy a 3. és 4. szakaszban előírt követelményeknek miként felelhet meg egy kis vagy közepes méretű szervezet.

GYAKORLATI KÉRDÉSEK AZ ADÓVISSZATÉRÉS ÉRVÉNYESÍTÉSÉVEL KAPCSOLATBAN

2022. február 15-éig a NAV a jogosultak egy részének már kiutalta, illetve postai úton eljuttatta a gyermeket nevelő családoknak járó adóvisszatérítést. Azok, akik nem kapták meg az adóvisszatérítést vagy megkapták ugyan, de annak összege nem egyezik meg az általuk várt összeggel, a márciusban kiajánlott bevallási tervezet javításával, illetve kiegészítésével kérhetik a nekik járó összeget. Cikkünkben a gyakorlatban felmerült kérdések fényében összefoglaljuk a veszélyhelyzetre tekintettel a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítéséről szóló 560/2021. (IX. 30.) számú Kormányrendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) szerinti visszatérítéssel összefüggésben felmerülő kérdéses pontokat.

ŐSTERMELÉSBŐL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS BEVALLÁSA A 2021. ÉVRE

A mezőgazdasági őstermelőknek az adóévet követően május 20-áig kell a 21SZJA bevallást benyújtaniuk. Az őstermelésből származó jövedelem megállapítása és bevallása továbbra is a tárgyévi SZJA bevalláson tehető meg, így 2021-re a 21SZJA bevalláson. Írásunkban bemutatjuk a bevallási tudnivalókat és gyakorlati teendőit. 

A GYAKORLATI KÉPZÉS ADÓKEDVEZMÉNYE 2022-BEN

Jelen írásunkban a szakképzési hozzájárulás megszűnésével kapcsolatos tudnivalókat, a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető adókedvezmény és az adókedvezménnyel érintett képzési típusok kereteit, a szakképzési munkaszerződés, a tanulószerződés és a hallgatói munkaszerződés adókedvezményének részletszabályait, valamint az ún. „sikerdíj” érvényesítését vesszük górcső alá. Emellett bemutatjuk az adókedvezmény bevallását és a gazdasági kamara által kifejlesztett normatíva- és költségkalkulátort is.

A MUNKAIDŐKERET – A RUGALMASSÁG HATÁRAI

Számos munkáltató működési igénye egyenlőtlen munkaidőbeosztást igényel, amihez az egyik lehetséges törvényi alkalmazási feltétel a munkaidőkeret. Írásunkban áttekintjük – többek között – a munkaidőkeretbe tartozó óraszám megállapításának, a munkaidőkeret tartamának, a munkaviszony munkaidőkeret lejárta előtti megszűnésére vonatkozó eljárás, továbbá a munkaidőkeret lejártakor irányadó bérelszámolás szabályait. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra