A jövő évi adótörvény több kedvező szabálya már most is alkalmazható

TAO

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: adóváltozások 2022


A jövő évi adótörvény több kedvező szabálya már alkalmazható, június 10-től ugyanis többféle jövedelem vált adómentessé, és megnőtt az egyetemet támogató cégek adókedvezménye is. Az energiaellátók már az idei évre alkalmazhatják a kedvező veszteség elszámolási szabályokat, és már az idén fehéredhet a kriptopiac is

Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára emlékeztetett, hogy az Országgyűlés kedden megszavazta a jövő évi adóváltozásokról szóló törvényjavaslatot, és már a jogszabály kihirdetése is megtörtént. Bár az elnevezés mást sugall, de a 2022-es adótörvény számos kedvező rendelkezése már csütörtökön hatályba lépett - jelentette ki az államtitkár.

Kibővült és még kedvezőbb lett a kutatás-fejlesztés már több mint tizenöt éves támogatási rendszere - hangsúlyozta Izer Norbert. Az egyetemeket támogató cégek háromszoros adóalap-kedvezménye révén a jövő versenyképes munkaerejébe fektető cégek a juttatás összegét a költségként elszámolás mellett még háromszor érvényesíthetik csökkentő tételként is.

A kormány adópolitikai eszközzel is segíti azt, hogy a magyar felsőoktatás világszinten is kiemelkedő szaktudást biztosítson, és a lehető legmagasabb színvonalú oktatást nyújtsa. Az adókedvezmény a közvetlen előnye mellett közvetve is előnyös a vállalkozói szférának. Az egyetem elvégzését követően ugyanis magasan képzett és naprakész szaktudással rendelkező fiatalok kerülnek majd ki a munkaerőpiacra - részletezte az államtitkár.

Már idén alkalmazhatóak a kriptodevizákra vonatkozó kedvező szabályok - húzta alá Izer Norbert. Az adó mértéke a felére, 15 százalékra csökken, így tisztul a hazai kriptopiac és tovább fehéredik a gazdaság, ami számottevő bevételt hozhat a költségvetésnek - jegyezte meg.

Az energiaellátók már idén csökkenthetik fizetendő adójukat a 2020-as adóév veszteségének felhasználásával - emelte ki az államtitkár. A kedvező veszteség-elszámolási szabályok nemcsak a gazdaság újraindítását segíthetik, hanem a kedvező energiaárak fenntartását is biztosíthatják.

Bővültek az adómentes jövedelmek is - szögezte le Izer Norbert. A foglalkoztatással összefüggő támogatások (mint a súlyosan hátrányos helyzetűek munkavállalását ösztönző és a mobilitást segítő kedvezmények) a kifizetés időpontjától függetlenül adómentesek, éppúgy, mint a koronavírus-járvány miatt árván maradt gyermekeket támogató, Regőczi István alapítvány által adott bármely juttatás, vagy a Kék Bolygó klímavédelmi alapítványtól származó bevétel - sorolta.

Az Európai Unió kötelező szabálya miatt a háztartási energiatermelőknek át kell állni a bruttó elszámolásra, vagyis az összes megtermelt energiát külön kell elszámolni - idézte fel az államtitkár, hozzátéve, hogy a kormány ezért a kismértékű (legfeljebb 12000 kWh évente) áramértékesítést nemcsak az adófizetés alól mentesítette, hanem minden bürokratikus tehertől is.

***

ÜGYVEZETŐK KÖNYVE 2021 

Vezető tisztségviselők jogállása, felelőssége, feladatai – 45 db üzleti szabályzattal, iratmintával. Garantáltan van benne legalább egy mondat, amely miatt változtatni fog cége működésén. Megrendelés: Önadózó Webáruház!

***

KISVÁLLALKOZÓK ÜGYVITELI KÉZIKÖNYVE

Vállalkozási formák ● Tevékenységi szabályok ● KATA adózás és alternatívái ● Könyvelés ● Számlázási szabályok ● E-ügyintézés ● GDPR  adatkezelés ● Információbiztonság ● Ez a könyv tartalmaz 48 db. vállalkozási megoldást, 74 db. adótippet, 92. db. ügyviteli jótanácsot. Egyszerre nyomdai könyv és e-book.  Szerző: Dr. Szabó Tibor - Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

ŐSTERMELŐK ÉS CSALÁDI GAZDASÁGOK KÉZIKÖNYVE

Tevékenységi szabályok, ügyvitel, adózás már a 2021-es új szabályok szerint – segédletekkel, iratmintákkal.  Egyszerre könyv és e-book. Ez a könyv tartalmaz 92 db. szervezési megoldást, 99 db adótippet, 17 db. ügyviteli jótanácsot, 5 db. szerződésmintát, TEÁOR besorolási segédeletet, adónaptárat. Szerző: Dr. Szabó Tibor - Megrendelés: Önadózó Webáruház

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra