A KATÁ-sok hamarosan a NAV ellenőrzések fókuszába kerülhetnek!

Forrás: Önadózó | Szerző: Kerényi Máté Fülöp

Az utóbbi időszak pénzügyminisztériumi közleményei – és az onnan kihallatszó hangok – mind azt sugallják, hogy a jogalkotó lemondott a KATA szabályainak érdemi szigorításáról. Most azonban még veszélyesebb fegyver kerülhet elő: jön a NAV. Tavasszal,  miután beérkeznek a 19KATA és a 19K102 nyomtatványok adatai az 1 millió Ft-ot meghaladó értékű „kapcsolatokról”, azok összevezetésre kerülnek a megelőző években benyújtott 1041-es nyomtatványok tartalmával, így az adóhatóság kiszűri azokat a cégeket, amelyek korábbi munkavállalóikkal kötöttek KATA-s adózóként szerződést, és ezeket ellenőrzi. Mit lehet tenni?

A Kata tv. 14.§-ában foglalt „hét feltételből egynél többet” szabály – tudomásunk szerint – nem változik: hogy ez sosem volt napirenden, vagy csak a szigorítás túl magas társadalmi és politikai ára miatt nem valósult meg, talán sosem fogjuk bizonyosan tudni. Azt azonban régóta lehet sejteni és több kiszivárgott információ is ebbe az irányba mutat, hogy a KATA-s foglalkoztatás „nem rendeltetésszerű használata”, nevezetesen a munkaviszonyt leplező szerződések költségvetési bevételeket (és társadalmat) romboló hatása miatt a kormányzat kimondott célja a KATA-s jogviszonyok rendezése, ami – ha jogszabálymódosítással nem, akkor – az ellenőrzések szigorítása révén lehet elérhető. 

Az adóhatóság berkeiből érkező információk alapján idén tavasszal,  miután beérkeznek a 19KATA és a 19K102 nyomtatványok adatai az 1 millió Ft-ot meghaladó értékű „kapcsolatokról” (figyelemmel a Kata tv. 11.§ (5) bekezdésében és 13.§-ában foglaltakra), azok összevezetésre kerülnek a megelőző években benyújtott 1041-es nyomtatványok tartalmával, így az adóhatóság kiszűri azokat a cégeket, amelyek korábbi munkavállalóikkal kötöttek KATA-s adózóként szerződést, és ezeket ellenőrzi. 

Becslések szerint a 300 ezret meghaladó számú KATA alany mintegy harmada lehet olyan, aki munkaviszony helyett választotta (vagy akire – kormányzati kommunikáció szerint – ráerőltették) a kisadózói státuszt, ám a fenti kiválasztással ezeknek csak egy része kerülhet célkeresztbe a munkáltatón keresztül. Azok a vállalkozások tehát, amelyek korábbi munkavállalóikat foglalkoztatják katásként, várhatóan adóellenőrzést fognak kapni, és az ellenőrzés keretében nem csak a régi partnereket, de az összes szerződött kisadózó jogviszonyát ellenőrizni fogja a NAV. 

És mennyi a kockázat?

Ha az adóhatóság úgy ítéli meg, hogy a KATA-s vállalkozóval kötött ügylet tartalma munkaviszonyt leplez, akkor a kisadózó vállalkozásnak fizetett összegek áfa nélküli értékét az adózási és egyéb jogkövetkezményeket illetően nettó munkabérnek tekintheti, így annak figyelembe vételével a személyi jövedelemadó és a munkabérhez kapcsolódó járulékok (ideértve a Szocho-t is) tekintetében is különbözetet állapíthat meg. Nem kell hát sokat számolni, hogy lássuk: a KATA-snak fizetett nettó szolgáltatási díj összegét elérheti, illetve könnyen meghaladhatja a megállapított adóhiány és a kapcsolódó bírság tétel, amit esetenként tovább növelhet a az Áfa levonási jog megtagadásához kapcsolódó különbözet is. 

És mit tehet az, aki fel akar készülni egy ilyen esetleges adóellenőrzésre?

Első lépésként – még tavasz előtt – érdemes a KATA-s szerződéseket elővenni, és nagyon tudatosan megvizsgálni, hogy a „hét feltételből egynél több” szabály teljesül-e. Az „egy, és egy másik félig” most ne legyen elég… 

Ha már elkezdődött az ellenőrzés, akkor lehetőség szerint csak  írásban, egy adóellenőrzésekben jártas adószakértő bevonásával tegyünk nyilatkozatot és erre külön kérjük meg partnereinket is! (Sok adóhatósági megállapítás ugyanis a segítő szándékkal, ám megfelelő körültekintés nélkül tett nyilatkozatokon nyugszik.) 

Végül – ha baj van – harcoljuk ki, hogy az adóhatósági megállapítás ne csak a terhünkre, de a javunkra szóló eltéréseket (pl. Tao alap csökkentés) is tartalmazza, továbbá a kockázatok és várható előnyök tudatos becslését követően hozzuk meg döntésünket a jogorvoslati lehetőségek kihasználásáról. 

Kerényi Máté Fülöp
Adótanácsadók Egyesülete
szervezetfejlesztési alelnök
kerenyi.mate@kolchis.hu

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra