A K+F tevékenységgel összefüggő fejlesztési adókedvezmény

TAO

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2021/05 | Szerző: dr. Németh Nóra

Címkék: K+F, fejlesztési adókedvezmény


Az adóalap-kedvezmények mellett egy olyan adókedvezményt nevesít a Tao. tv., amely a K+F tevékenységre vonatkozik, ez pedig a fejlesztési adókedvezmény egyik jogcíme. Az adózó fejlesztési adókedvezményt vehet igénybe a jelenértéken legalább 100 millió forint értékű alapkutatást, alkalmazott kutatást vagy kísérleti fejlesztést szolgáló beruházás után [Tao. tv. 22/B. § (1) bekezdés e) pont].

    Az igénybevétel feltétele, hogy a beruházás

    • olyan induló beruházásnak minősüljön, amelyet kis- és középvállalkozás valósít meg, vagy Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Közép- Dunántúl vagy Nyugat-Dunántúl régióban nagyvállalkozás valósít meg; vagy
    • olyan új gazdasági tevékenység végzésére irányuló induló beruházásnak minősüljön, amelyet a Közép-Magyarország régió kormányrendeletben meghatározott támogatható településein nagyvállalkozás valósít meg [Tao. tv. 22/B. § (2) bekezdés]. 

    Az adókedvezmény érvényesítéséhez az adópolitikáért felelős miniszterhez megtett bejelentés, vagy kérelem szükséges. Az adózó az adókedvezményt a beruházás üzembe helyezését követő adóévben – vagy döntése szerint a beruházás üzembe helyezésének adóévében – és az azt követő 12 adóévben, legfeljebb a bejelentés, illetve a kérelem benyújtásának adóévét követő 16 adóévben veheti igénybe. Az adókedvezmény a számított adó 80%-áig vehető igénybe. A csoportos társasági adóalany a jogosult csoporttagra – a pozitív adóalapja arányában – jutó számított adó 80%-áig érvényesítheti a fejlesztési adókedvezményt.

    Az adókedvezmény érvényesítésének részletes feltételeit a Tao. tv. 22/B. §-a, illetve a fejlesztési adókedvezményről szóló 165/2014. (VII. 17.) kormányrendelet tartalmazza. 

    A Tao. tv. erre vonatkozó „megengedő” rendelkezésének hiányában ugyanazon költségek vonatkozásában nem érvényesíthető a saját tevékenységi körben végzett K+F tevékenység adóalap-kedvezménye és a K+F tevékenységre vonatkozó fejlesztési adókedvezmény.

    FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

    Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


    Vissza az előző oldalra

    Webáruház

    Szabályzatok

    Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

    E-Könyvek

    E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

    Szakkönyvek

    Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

    E-Start

    Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


    Vissza az előző oldalra