A könyvelőiroda felkereshető-e a kijárási korlátozás ideje alatt?

Forrás: Önadózó | Szerző: dr. Szabó Tibor

Címkék: könyvelő iroda, kijárási korlátozás, bizonylatok átadása


A könyvelő felkeresése az ügyfél által - vagy adott esetben fordítva - az ügyfél felkeresése a könyvelő által a könyvelendő papíralapú bizonylatok átadása / átvétele céljából kijárási korlátozás alá esik-e? Nem esik, de lehet, hogy a legjobb megoldás az áprilisi bevallási határidők generális elhalasztása lenne, májusra pedig jobban fel lehetne készülni.

Kérdés:

Érkezett egy kérdés hozzám:  „Most, hogy korlátozás van – a könyvelők felkeresése sem tartozik a lehetséges kijárási indokok közé. Szóval én azon aggódom, hogyan jut el a márciusi könyvelési anyag a könyvelőkhöz. Ahol van szkennelő, ott talán megoldható, de nagyon sok ügyfelünknél nincs. Ha fényképen, vagy szkennelve el is jut az anyag hozzánk, nekünk ki kell nyomtatni ahhoz, hogy tudjunk belőle dolgozni. Mivel otthonról dolgozunk – ez sem túl jó megoldás, mert nincs megfelelő nyomtató mindehhez (arról nem is beszélve, hogy ezzel máris megduplázódik a papírok száma – és a fényképezett bizonylatok legtöbbször rossz minőségűek). Megoldást jelenthetne a két képernyő használata – ami otthon sem áll rendelkezésére a könyvelőnek. A képernyő-megosztás (egyik felén látnánk a bizonylatokat, a másik felén pedig a könyvelési programot) pedig a mi munkánkat lassítaná le – és eddig ezt a megoldást nem is használtuk, meg kellene tanulnunk. Nem biztos, hogy a következő két hétben ezt informatikus segítsége nélkül képesek lennénk megvalósítani. Informatikus pedig nem tud kimenni a kollégáimhoz, hiszen ők vidéken dolgoznak otthonról. A másik probléma, hogy pont húsvétkor jár le a korlátozás, tehát ezután legkorábban április 14-én, kedden tudunk találkozni az ügyfeleinkkel, és ezt követő hétfőn már leadási határidő van. Szóval akárhogyan számolok – mindössze 4 munkanap jut a tényleges munkára, ahol a negyedik nap már a leadási határidő. Szóval most lehetetlennek tűnik az április 20-i havi és negyedéves áfa bevallás határidő tartása a legtöbb könyvelőnél.

Válasz:

A bevallási határidők módosítása a most megismert veszélyhelyzeti  kormányrendelettel lehetséges volna, de erről nincs információm. 

Azt viszont tudom mondani, hogy a kérdésben írtakkal ellentétben – véleményem szerint - a könyvelők felkeresése beletartozik a lehetséges kijárási indokok közé.

Az igaz, hogy a könyvelők felkeresése nincs nevesítve a rendeletben, de véleményem szerint ez általánosságban is beletartozik a 4.§ /1/ bekezdés a) pontjába:  ez alapján a "munkavégzés", a "hivatásbeli kötelezettség", a "gazdasági" tevékenység, alapos oknak minősül.

Konkrétan azonban a könyvelő felkeresése az ügyfél által - vagy adott esetben fordítva - az ügyfél felkeresése a könyvelő által a könyvelendő papíralapú bizonylatok átadása / átvétele céljából a 4.§ /1/ bekezdés r) pontja szerinti a legszükségesebb esetnek minősülő személyes megjelenést igénylő ügyintézésnek tekintendő. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Magyar Ügyvédi Kamarának írt levelében az ügyvédi szolgáltatás igénybevételét az ügyfél által is ilyennek minősítette (a legszükségesebb esetekben), de ami itt a lényeg  hogy ez alapján ez a rendeleti r) pont nem csak a hatósági ügyintézésre hanem szakmai szolgáltatók előtti ügyintézésre is vonatkozik.

Azt gondolom, hogy ha az ügyvédi szolgáltatás igénybevétel alapos oknak, illetve "legszükségesebb" személyes megjelenést igénylő ügyintézésnek minősül, akkor a könyvelői szolgáltatás igénybevétele kétszeresen az. Nem kell külön indokolás ahhoz, hogy az adózási határidők betartása a jelen helyzetben nyomós közérdek, amely ágazatokra nem vonatkoznak a mentesítő rendelkezések, azok tegyenek meg minden tőlük telhetőt adófizetési kötelezettségük teljesítése érdekében. Ennek technikai alapfeltétele az aktuális bizonylatok eljuttatása a könyvelőirodába. Ez adott esetben nem megy máshogy, mint személyesen.

Az itt egy külön kérdés, hogy a bíróságok 7 napos, ügyvédi kamarák 5 napos iratkaranténokat vezetnek be - ezeket könyvelő irodákban is be kellene vezetni és be is kellene tartani.

Tehát véleményem szerint kétség nélküli a dolog, - az ügyfél az iratátadási kötelezettség miatt elhagyhatja a lakóhelyét. Ugyan a rendelet nem ír elő igazolási kötelezettséget, de a könyvelő iroda küldhet például egy ilyen tartalmú tájékoztató em-amilt ügyfeleinek:

"Tisztelt Ügyfelünk!

Kérjük, hogy a papíralapú számviteli bizonylatok április .....-ig könyvelőirodának részére történő személyes leadásával biztosítsa az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 2. számú mellékletében előírt határidők betartását. 

Ez a személyes megjelenés a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet 1.§ /4/ r) pontja szerint a lakóhely elhagyása alapos indokának minősül, mint a legszükségesebb esetben történő személyes megjelenést igénylő ügyintézés. A legszükségesebb esetként való minősítést az adózási határidők betartásához fűződő közérdek megalapozza."

És ha szükséges, az ügyfél ezzel az e-maillel igazolhatja lakóhelye elhagyásának indokoltságát.

Ha nem módosítják a bevallási határidőket, akkor a fenti helyzet van.

Ez egyéni döntéseket igényel.

Meglehet, a legjobb megoldás az áprilisi bevallási határidők generális elhalasztása lenne, májusra pedig jobban fel lehetne készülni.  

Szabó Tibor ügyvéd

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra