A koronavírus világjárvány hatása a számviteli politikákra

Forrás: Önadózó 2021/05 | Szerző: Botka Erika

Címkék: számviteli politika, koronavirus-járvány


A tevékenység beszűkülésével indokolt lehet a vállalkozási tevékenységhez használt meghatározó tárgyi eszközök terv szerinti értékcsökkenésének (használati idejének, maradványértékének) a módosítása, de bekövetkezhet terven felüli értékcsökkenés elszámolása is.

  A számviteli törvény előírása alapján az üzleti évről készült beszámolónak megbízható és valós képet kell a gazdálkodási tevékenységéről mutatnia. 2020-ban a koronavírus világjárvány sok vállalkozás termelő, kereskedelmi, szolgáltató, stb. tevékenységét befolyásolta, korlátozta, így időszakonként a vállalkozási tevékenység részleges vagy teljes leállítása is bekövetkezett. A vállalkozási tevékenység olyan mértékű beszűkülése is bekövetkezhetett 2020-ban, hogy akár a vállalkozás folytatásának elve is megkérdőjelezésre kerülhet.

  Azért, hogy a 2020-a üzleti évről megbízható és a valós képet mutató beszámoló készülhessen szükség lehet az eddigi számvitel-politikai döntések módosítására.

  A tevékenység beszűkülésével indokolt lehet:

  - a vállalkozási tevékenységhez használt meghatározó tárgyi eszközök terv szerinti értékcsökkenésének (használati idejének, maradványértékének) a módosítása, de bekövetkezhet terven felüli értékcsökkenés elszámolása is.

  - dönteni abban, hogy a 2020-ban indított új tevékenységekhez (pl. e-kereskedelem bevezetése) kapcsolódóan felmerült költségek aktiválásra kerülnek-e alapítás-átszervezési költségként vagy sem (azaz a 2020-as eredmény elbírja-e vagy sem ezeket a jelentős költségeket).

  - a mérlegkészítés időpontjának a megváltoztatása,

  - a befektetések, a követelések értékelési szempontjainak megváltoztatása, valamint

  - a céltartalék-képzés rendszerének a felülvizsgálata.

  Arra külön fel kell hívni a figyelmet, hogy a számviteli politika módosítását a 2020-as üzleti év kiegészítő mellékletében minden esetben be kell mutatni.

  A világjárvány következménye lehet az is, hogy a 2019-es és a 2020-as üzlet év beszámoló adatai nem összehasonlíthatóak, akkor a kiegészítő mellékletben ezt is külön be kell mutatni.

  MOST FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓRA!

  Az Önadózó újság előfizetési díja 2021. 9-12. hónapra 8.232,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2021, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2021, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


  Vissza az előző oldalra