A mérlegen kívüli tételek leltározása

Forrás: Önadózó 2020/10 | Szerző: Nagy Katalin

Címkék: mérlegen kívüli tételek


A mérlegen kívüli tételeket a leltár elkülönített részében vagy a leltárhoz kapcsolódó külön dokumentumban szükséges feltüntetni. A leltározás, illetve ellenőrzés tényét, időpontját és megállapításait jegyzőkönyvben és/vagy a nyilvántartásokban és/vagy a leltár elkülönített részében vagy a leltárhoz kapcsolódó külön dokumentumban kell feltüntetni.

A mérlegen kívüli függő követelések és kötelezettségek (mint például a kapott és adott kezesség, garancia, jótállás, az elfogadott és kibocsátott váltó miatti visszkereseti igény és kötelezettség, a vásárolt és kiírt opció lehívására vonatkozó jog, illetve kötelezettség, stb.), továbbá a mérlegen kívüli biztos jövőbeni követelések és kötelezettségek (amelyek alapvetően a származékos ügyletekből adódnak), a rájuk vonatkozó bizonylatokkal (szerződések, a jog érvényesítését igazoló dokumentumok stb.) való egyeztetés útján kerülnek leltározásra.

A leltározás a leltározás vezetőjének feladata.

Az ilyen mérlegen kívüli tételek a 0. Nyilvántartási számlák számlaosztályban vannak nyilvántartva függő és biztos jövőbeni követelés és kötelezettség, valamint jogcímenkénti bontásban.

A mérlegen kívüli tételeket a leltár elkülönített részében vagy a leltárhoz kapcsolódó külön dokumentumban szükséges feltüntetni. A leltározás, illetve ellenőrzés tényét, időpontját és megállapításait jegyzőkönyvben és/vagy a nyilvántartásokban és/vagy a leltár elkülönített részében vagy a leltárhoz kapcsolódó külön dokumentumban kell feltüntetni, az ellenőrzést (az egyeztetésen alapuló leltározást) végző személy aláírásával.

MOST FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓRA!

Az Önadózó újság előfizetési díja 2021. 5-12. hónapra 16.464,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2021, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2021, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra