A nemzetgazdasági tárca az idén is elindítja a diákmunka programot

MUNKAJOG

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: diákok foglalkoztatása, diákmunka


A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) július 1-jétől az idén is meghirdeti a nyári diákmunka programot, amelynek keretében 16-25 év közötti diákok kaphatnak a helyi önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél munkalehetőséget - jelentette be Czomba Sándor csütörtökön.

A szaktárca munkaerőpiaci és képzési államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: tavaly 16 ezer fiatal szerzett munkatapasztalatot a kéthónapos program keretében, miközben az iskolaszövetkezeteknél sem csökkent a létszám.

Az idén a múlt évhez hasonlóan 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. A programban azok a nappali tagozatos diákok vehetnek részt, akik a program kezdő időpontjában (július 1-jén) már betöltötték a 16. életévüket, befejezésekor (augusztus 31-én) pedig még nem múltak el 25 évesek. A diákok mától már regisztrálhatják magukat az illetékes munkahelyi kirendeltségeken.

A szaktárca az idén is elsősorban a helyi önkormányzatokra és azok háttérintézményeire számít a foglalkoztatásban. Az önkormányzatok a hatáskörükbe tartozó munkákat kínálnak, a tavalyi tapasztalatok alapján például irattározást, konyhai kisegítő munkát vagy parkgondozást, s a járási munkaügyi kirendeltségekhez kell benyújtani munkaerőigényüket.     

A program keretében a béreket támogatják, a százszázalékos támogatás legfeljebb két hónapra adható, július 1. és augusztus 31. között, maximum napi hat órás időtartamra. A támogatás a minimálbér, illetve a garantált bérminimum időarányos részének felel meg, így a szakképzettek esetében 88 500 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezők esetében 76 125 forint lehet személyenként és havonta a támogatás.

Az államtitkár kiemelte, hogy a 25 év alattiakra vonatkozik a munkahelyvédelmi akcióterv kedvezménye, így nem kell járulékot fizetni a nyári diákmunka programban foglalkoztatottak után.

A rendelkezésre álló összegből mintegy 8500 diák foglalkoztatása valósulhatna meg, ha mindenki 2 hónapos szerződést kötne, de a korábbi tapasztalatok szerint általában egy-egy hónapot töltenek a fiatalok a programban, így a foglalkoztatottak száma akár ennek a duplája is lehet - mondta Czomba Sándor.

A nyári diákmunka program az ország minden részén hozzáférhető, de a tavalyi tapasztalatok alapján a hátrányosabb helyzetű megyékbe nagyobb összeget allokáltak és nagyobb lészámot terveznek (például Borsod-Abaúj-Zemplén 1400 személy, Szabolcs-Szatmár-Bereg több mint 700, Budapest 260, Komárom-Esztergom 452).

Az államtitkár felhívta a foglalkoztatók figyelmét arra, ügyeljenek fokozottan az esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód követelményének helyi szintű érvényesítésére, alkalmazzák a kiválasztás során, s tartsák be az összeférhetetlenségi szabályokat.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra