A női pénzügyi vezetők etikusabb döntéseket hoznak egy felmérés szerint

Forrás: MTI

Címkék: könyvelés


A női vezetők etikusabb döntéseket hoznak és kevesebb kockázatot vállalnak egy felmérés szerint, amely a cégek pénzügyi vezetőinek neme, az igazgatótanács nemi összetétele és vállalatok adócsalásról gyűjtött, 1991-2011 közötti adatainak összehasonlításán alapult.

A két egyesült államokbeli egyetem, a Wake Forest University School of Business és a University of North Carolina-Wilmington kutatóinak tanulmányát az amerikai The Atlantic külügyi és gazdasági folyóirat ismertette.

A felmérésből kiderült, hogy a női pénzügyi vezetők férfi kollégáiknál kevesebb valószínűséggel vesznek részt adóelkerülésben, amely illegális tevékenységhez, például adócsaláshoz vezethet. A kutatás megerősítette, hogy a cégek számára legideálisabb, ha az igazgatótanácsi tagok "kritikus tömege", legalább 30 százaléka nő, mert így lehet a legtöbb előnyt kihasználni a nemi sokféleségből.

A tanulmány szerint a nők és a férfiak eltérően értékelik az etikus döntéseket, és összességében a nők etikusabbak és kevesebb kockázatot vállalnak. Ennek egyik oka a felmérés szerint az, hogy a nőket jobban motiválja a növekedés és fejlődés lehetősége, míg a férfiakat inkább a pénz és a hatalom megszerzése hajtja, ami miatt hajlamosak etikai faktorok nélkül, kizárólag gazdasági alapon meghozni a döntéseket.

Megállapítja a kutatás, hogy ha a pénzügyi vezető nő, de az igazgatótanácsban csak férfiak vannak, akkor a pénzügyi vezető neme nem befolyásolja a vállalat adóelkerülési döntéseit. Legalább egy nőnek kell lennie az igazgatótanácsban ahhoz, hogy a női pénzügyi vezető etikusabb döntéseket hozzon. Ugyanakkor férfi pénzügyi vezető és női tagokat is számláló igazgatótanács esetében  a nagyobb adóelkerülési arányt mutatott ki a felmérés.

A tanulmány egyik szerzője szerint az eredmények egybecsengnek más kutatásokkal; látszik, hogy mekkora hatással van a döntési helyzetben lévők neme az igazgatótanácsra és annak döntéshozására. Hozzátette: a pénzügyi vezetők általában férfiak, a S&P 500 vezető céget felsoroló listájában csak 10 százalék a női pénzügyi vezetők aránya. 

Akkor lehet több női vezető a közeljövőben, ha azok az emberek, akik az ilyen pozíciókba való felvételről döntenek megértik, hogy milyen előnyökkel jár a nők alkalmazása - jegyezte meg a tanulmány egyik szerzője.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra