A számla kelte és áfa visszaigénylés

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Ha nem kaptunk a beszerzésrõl olyan dátummal kibocsátott számlát, ami a bevallás beadásának határideje elõtti, vagy legfeljebb a határidõ napja – elõzõ havi teljesítésrõl beszélünk – nem rendelkezünk az áfa visszaigénylés tárgyi feltételével, s mindkét esetben jogosulatlan visszaigénylést fog megállapítani az ellenõrzés részünkre...

Az ÁFA TV 35. § (1) a.) pontja alapján az adólevonási jog - ha az adózás rendjérõl szóló törvény másként nem rendelkezik - kizárólag az elõzetesen felszámított adó összegét hitelesen igazoló dokumentum birtokában gyakorolható. Ilyen dokumentumnak minõsül az adóalany nevére szóló a) számla, egyszerûsített számla [a 32. § (1) bekezdésének a) és g) pontja esetében];

A valóságban többször elõfordul, hogy a befogadott számlán feltüntetett teljesítés idõpontjáról már benyújtottuk az áfa bevallást, amikor a nagy értékû  beszerzésünkrõl a számla megérkezik. Igen ám, de a számla kelte pl. a szeptemberi adóbevallási határidõ utáni, pl. október 25. Úgy gondoljuk, hogy önrevíziót nyújtunk be, mivel a teljesítés idõpontja alapján ez az áfa abban az áfa bevallási idõszakban megillet bennünket, amelyrõl a bevallást már beadtuk, s igazából az áfa összegére is szükségünk van. Illetve nem könnyû  meggyõzni a vezetõt, hogy ha minden szeptemberi – látszólag – miért ne kaphatná vissza szeptember hónapra azt a nagy összegû adót.

Másik lehetõség is elõfordul, amikor tudjuk, hogy például szeptember hónapban vásároltunk egy nagy értékû ingatlant. Ki is fizettük az utolsó fillérig. Nem lakóingatlanról van szó, nem tárgyi adómentes tevékenységhez fogjuk használni, tehát szeretnénk az áfa összegét levonni, visszaigényelni. Az ingatlant birtokba is vettük még szeptemberben. Negyedéves áfa bevallók vagyunk. Már el is múlt az áfa bevallás beadásának a határideje, s inkább nem adtuk be a bevallást, mert várjuk a számlát – lévén visszaigénylés lesz, a késésbõl nagy bajunk talán nem lesz.  Megérkezik a számla. A számla a bevallás beadásának határnapja után kelt. Ez az apróság fel sem tûnik, végre megvan a számla, beadhatjuk a bevallást, szerepelhet benne a nagy beszerzésünk, s várhatjuk az összeg kiutalását.


Egyiket sem tegyük. A fenti esetben csak a számla keltét magában foglaló adóbevallási idõszakban állíthatjuk be a szóban lévõ áfát levonható adóként.

Ha nem kaptunk a fenti beszerzésrõl olyan dátummal kibocsátott számlát, ami a bevallás beadásának határideje elõtti, vagy legfeljebb a határidõ napja – elõzõ havi teljesítésrõl beszélünk – nem rendelkezünk az áfa visszaigénylés tárgyi feltételével, s mindkét esetben jogosulatlan visszaigénylést fog megállapítani az ellenõrzés részünkre, amennyiben az elõzõekben felvázolt 2 gyakorlat valamelyikével élünk.

Dajka Edit

dajkedit@vipmail.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra