A számlaadat-szolgáltatás gyakorlati kérdései - és további írások az Önadózó szeptemberi számában

Forrás: Önadózó

A koronavírus világjárvány hatásainak számviteli összefüggései ★ A számlaadat-szolgáltatás gyakorlati kérdései ★ Mit tegyünk, ha a vállalkozó a magánjellegű beszerzéséről is hoz számlát? ★ Az egyéni és társas vállalkozók járulék- és szociális hozzájárulási adó kötelezettségei az új szabályok tükrében ★ A kisadózó vállalkozások tételes adójának változásai ★ Az IFRS konszolidációra vonatkozó előírásai ★ Az iskolakezdésre tekintettel biztosítható juttatások adókötelezettsége ★ Álláskeresési ellátások ★ A távmunkáról és az otthoni munkavégzésről ★ Civil szervezetek – Tao és számvitel ★ Ha még nem kapta volna a szeptemberi számot, kérjük jelezze, és pótoljuk: info@onadozo.hu ★ Ha még nem Önadózó előfizető, ez jó alkalom arra, hogy előfizessen: előfizetés szeptembertől decemberig 7.980,-Ft. https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

A KORONAVÍRUS VILÁGJÁRVÁNY HATÁSAINAK SZÁMVITELI ÖSSZEFÜGGÉSEI

A koronavírus világjárvány a vállalkozások termelő, kereskedelmi, szolgáltató, stb. tevékenységét, illetve a számviteli szakemberek (könyvelők) munkavégzését is befolyásolja. A cikk keretében a koronavírus világjárvány okozta egyes jellemző gazdasági hatások, illetve adó- és egyéb hatások számviteli kezelésére térünk ki.

A SZÁMLAADAT-SZOLGÁLTATÁS GYAKORLATI KÉRDÉSEI

Az adóalanyiság szerepe az adatszolgáltatásban ★ Tárgyi mentes tevékenységek  ★ Őstermelő adatszolgáltatása ★ Orvosként most mindenkinek számlát kell adnom? ★ Bizonylat-kiállítási kérdések ★ Lehet-e használni kézi számlatömb mellett számlázó programot? ★ Pénztárgépet használok, akkor hogyan mentesülhetek az adatszolgáltatási kötelezettség alól? ★ Csak akkor kell adatot szolgáltatni, ha tudom a vevő adószámát? ★ Július 1-től nem lehet negatív összegű számlát kiállítani? ★ Adatszolgáltatás számlázó programból ★ Milyen szolgáltatást nyújt az adóhivatali számlázóprogram? ★ Nyomtatvány alapú bizonylat adatszolgáltatása ★ Mikor szankcionálhat az adóhivatal? ★ Hogyan kell értelmezni a szankciómentes időszakot?

MIT TEGYÜNK, HA A VÁLLALKOZÓ A MAGÁNJELLEGŰ BESZERZÉSÉRŐL IS HOZ SZÁMLÁT?

Egyes beszerzések könyvelésének hiánya igen komoly adókockázatot eredményezhet. A beszerzések eladó által lejelentett számlái alapján az adóellenőr esetleg következtethet egy be nem jelentett tevékenységi körre, vagy a meglévő tevékenységi kör nagyobb volumenére, és az el nem számolt költségek figyelembevételével a becslési eljárást is lefolytathat

AZ IFRS KONSZOLIDÁCIÓRA VONATKOZÓ ELŐÍRÁSAI

A cikksorozatban áttekintjük az IFRS konszolidációra vonatkozó szabályait, a standardok legfontosabb előírásait néhány alkalmazási példán keresztül. Jelen cikkben – a konszolidációs standardok rendszerének és néhány fontos fogalomnak az áttekintése után - az IFRS 10 Konszolidált pénzügyi kimutatások standard ellenőrzési modelljét mutatjuk be: az ellenőrzés fogalmát, amely a konszolidáció alapja, az ellenőrzés értékelési folyamatát, amely alapján meghatározásra kerül, hogy a befektetésben való részesedést konszolidálni kell-e vagy sem.

AZ ISKOLAKEZDÉSRE TEKINTETTEL BIZTOSÍTHATÓ JUTTATÁSOK ADÓKÖTELEZETTSÉGE

Írásunkban bemutatásra kerül – a gyakorlatban felmerült kérdésekre is tekintettel – az iskolakezdési időszakban biztosított leggyakoribb juttatások adókötelezettsége, így kitérünk a bölcsődével, óvodával, illetve iskolakezdéssel kapcsolatos munkáltatói juttatásokra.

AZ EGYÉNI ÉS TÁRSAS VÁLLALKOZÓK JÁRULÉK- ÉS SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ KÖTELEZETTSÉGEI AZ ÚJ SZABÁLYOK TÜKRÉBEN

Cikkünkben bemutatjuk hogyan változtak 2020. július 1-jétől az egyéni és társas vállalkozókra vonatkozó járulékfizetési szabályok, és ezzel párhuzamosan bemutatásra kerül a szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség is.  Továbbá egyéb vállalkozási jellegű tevékenység esetén választható adózási módokhoz kapcsolódó járulék és szociális hozzájárulási adófizetési szabályokra is kitérünk.

ÁLLÁSKERESÉSI ELLÁTÁSOK

Az új koronavírus-fertőzéssel (COVID-19) kapcsolatban - az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása érdekében - bevezetett intézkedések következményeként számtalan magyar állampolgár vesztette el munkáját az elmúlt hónapokban. Különös jelentősége van most tisztában lenni azzal, hogy az álláskeresőknek milyen lehetőségeik vannak, milyen ellátásokat vehetnek igénybe, amíg újra el tudnak helyezkedni.

A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁNAK VÁLTOZÁSAI

Cikkünk a Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2020. évi LXXVI. törvényben szereplő kisadózó vállalkozások tételes adójával kapcsolatos szabályok módosításait kívánja bemutatni. 

A TÁVMUNKÁRÓL ÉS AZ OTTHONI MUNKAVÉGZÉSRŐL

A koronavírus felértékelt két, egymáshoz hasonlatos munkavégzési formát: a Munka Törvénykönyvében szabályozott távmunkavégzést és az otthoni munkavégzést, vagy ahogyan az utóbbit angolosan nevezzük, a home office-t. Ez a két munkaforma garantálta a legbiztonságosabb életmódot a munkavállalónak és családjának. Bízzunk benne, nem a járvány második hulláma ad majd újra főszerepet a munkáltatótól elkülönült helyen, többnyire a lakóhelyünkön történő munkavégzésnek. Írásunkban – egy adójogi kitérővel – összefoglaljuk a távmunka és a home office munkajogi jellemzőit és megkülönböztető jegyeit.

KIEMELT TÉMA: NONPROFIT SZERVEZETEK ADÓZÁSA

A TÁRSASÁGI ADÓ MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK SPECIÁLIS SZABÁLYAI NONPROFIT SZERVEZETEKNÉL

Az alábbiakban az egyesületek, az alapítványok, illetve a nonprofit gazdasági társaságok adómegállapítási sajátosságait mutatjuk be.

CIVIL SZERVEZETEK A SZÁMVITEL TENGERÉN

A civil szervezetek számvitelének - és talán joggal mondhatom adózásának is – nehézsége az, hogy nagyon sok tekintetben különbözik a cégekre, vállalkozásokra vonatkozó szabályozásoktól, és mindezt tovább nehezíti az, hogy amit egy cégnél, vállalkozásnál egy jogszabályból tudunk kiolvasni, azt a civileknél néha  három négy - de akár több - jogszabályi helyről kell "összecsipegetni". Éppen ezért nagyon nehézkes egyes esetekben értelmezni, mit és hogyan is kellene csinálnia egy egy civil szervezetnek! Írásunkban összefoglaljuk a számvitelükkel kapcsolatos kérdéseket, különös figyelmet szentelve a 2019-es és 2020-as év változásainak!

MOST FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓRA!

Az Önadózó újság előfizetési díja csak 1 995 Ft/hó. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Ingyenes Jogsegély vonal: dr. Szabó Tibor ügyvéd válaszol telefonon, e-mailben feltett munkajogi, adózási kérdésre  + Online csomag: Számviteli szabályzatok, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek + Cégmenedzselés digitális lap elérése. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra