A szociális hozzájárulási adó mértéke július 1-től 17,5%

Forrás: MTI

Címkék: szociális hozzájárulási adó


Az erről rendelkező 2019. évi XLVIII. törvény már meg is jelent a Magyar Közlöny június 24-i számában

A szociális hozzájárulási adó július 1-jei csökkentésével az idén is biztosított a dobogós hely az adócsökkentési versenyben - közölte  Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.
 
A 2017-2018-as kétéves periódusban a magyar adóék, azaz a munkabér teljes adóterhelésének a csökkenése messze a legnagyobb volt az OECD országok között - jelentette ki az államtitkár. Az OECD "Taxing wages 2019" kiadványa szerint Magyarország ugyanis két év alatt 3,2 százalékpontos csökkentést hajtott végre, a második helyezett Észtország lett 2,5 százalékponttal, harmadik helyen pedig az Egyesült Államok szerepelt 2,1 százalékponttal - részletezte.
 
Izer Norbert szerint Magyarország dobogós helye 2019-ben is biztosított, hiszen a szociális hozzájárulási adó mértéke július 1-től 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken. Elmondta, hogy a 2 százalékpontos csökkentés 2019-ben 144 milliárd forintot, 2020-ban pedig 310 milliárd forintot hagy a magyar vállalkozásoknál.
 
Július 1-től nemcsak a szociális hozzájárulási adó mértéke csökken, hanem a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai is kedvezőbbekké válnak - jelentette ki az államtitkár. 
 
Változatlan adófizetési kötelezettség mellett a főállású katás által igénybe vett pénzbeli ellátások (pl: gyed, táppénz) alapja megemelkedik. Ez azt jelenti, hogy az 50 ezer forintos tételes adó megfizetése esetén 94 400 forintról 98 100 forintra, míg a magasabb mértékű (75 ezer forintos) tételes adó megfizetésekor 158 400 forintról 164 000 forintra emelkedik az ellátási alap - magyarázta Izer Norbert. Hozzátette: a jövő hét hétfőtől a kifizetőt terhelő ekhó 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken. 
 
 Az adócsökkentést tartalmazó törvény már érvényes, hiszen az  a Magyar Közlönyben megjelent, a hatályba lépés időpontja pedig július 1. - közölte az államtitkár.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra