A Tao. tv. szerinti értékcsökkenés meghatározásának elvei

TAO

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: dr. Rabné dr. Barizs Gabriella

Címkék: értékcsökkenési


Az értékcsökkenés társasági adóbeli meghatározásának szabályait a Tao. tv. 1. és 2. számú mellékletében találhatjuk meg. Ahhoz tehát, hogy a Tao. tv. 7. § (1) bekezdés d) pontja szerinti csökkentő tételt ki tudjuk számítani, ismerni kell azokat az elveket, amelyeket az 1. számú melléklet lefektet, illetve a lehetséges amortizációs kulcsokat, amelyeket az 1. és a 2. számú mellékletben találhatunk meg.

A legfontosabb szabályok a következő pontokban foglalhatók össze.

  • Az értékcsökkenési leírást – hasonlóan a számviteli szabályozáshoz – az eszköz üzembe helyezése napjától az állományból való kivezetése napjáig lehet elszámolni. Amennyiben az eszközt év közben helyezik üzembe, vagy vezetik ki az állományból, akkor az értékcsökkenési leírást arányosan azokra a napokra lehet elszámolni, amely napokon az eszköz állományban volt.
  • Az értékcsökkenési leírás alapja az eszköz bekerülési értéke (eltérően a számviteli szabályozástól, ahol a maradványértékkel csökkentett bekerülési érték az alapja), kivéve azon eszközöket, amelyek számviteli elszámolásával egyező leírást enged a Tao. tv., mert itt a kétféle értékcsökkenés összege megegyezik. Jogutódlás (átalakulás, egyesülés, szétválás) esetén, ha az eszközt a jogelőd már üzembe helyezte, a jogutód az értékcsökkenési leírást a jogelődnél az átalakulás, egyesülés, szétválás időpontjában kimutatott bekerülési értékre vetítve is megállapíthatja.
  • Amennyiben ugyanazon eszközre a Tao. tv. mellékletei több szabályt, leírási kulcsot tartalmaznak, az adózó választhat, hogy melyiket alkalmazza. Bármely esetben választható a Tao. tv.-ben szereplő kulcsoknál alacsonyabb is, azzal a korlátozással, hogy az így érvényesített értékcsökkenés nem lehet kevesebb, mint az Szt. szerint elszámolt terv szerinti értékcsökkenés. Például, ha az adott eszközre az adózó a számvitelben 20%-os mértékű leírást alkalmaz, a Tao. tv. pedig ezen eszközre nézve 50%-os, illetve 30%-os kulcsot is lehetővé tesz, akkor az adózó által alkalmazható Tao. tv. szerinti leírási kulcs legmagasabb összege 50%, míg legalacsonyabb összege 20% lehet.

Az imént említett adózói választás a leírási kulcs mértékére vonatkozik – ha az többféle is lehet a Tao. tv. szerint – és nem arra, hogy az értékcsökkenést egyáltalán elszámolja-e az adózó. A korrekció alkalmazása tehát „kötelező”, az adózó nem dönthet úgy, hogy bizonyos adóévekben elszámolja azt, majd egyes adóévekben nem (más eset, ha maga a Tao. tv. zárja ki az értékcsökkenés elszámolását).

A leírási kulcsok közötti választási lehetőség kapcsán figyelemmel kell lenni az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 54. § (3) bekezdése szerinti tiltásra, vagyis, ha az adózó a Tao. tv. által felkínált több leírási mód közül az egyik mellett – jogszerűen – döntött, akkor e választását önellenőrzéssel nem változtathatja meg (vagyis utóbb nem választhat másik leírási módszert). 

  • Nem számolható el értékcsökkenési leírás – fő szabályként – olyan eszközökre, amelyekre az Szt. szerint nem számolható el, vagy nem szabad elszámolni terv szerinti értékcsökkenést. Nem érvényesül ugyanakkor a tiltás a nulla, vagy a terv szerinti értékcsökkenés miatt a maradványértéket már elért könyv szerinti értékű eszközre. Mindezek azt jelentik, hogy amennyiben a vállalkozás egy eszközre a számvitelben már nem számolhat el további értékcsökkenést, mert az eszköz könyv szerinti értéke elérte a nullát vagy a maradványértéket, de a Tao. tv. szerinti leírás még „nem futott ki”, akkor ez utóbbi még folytatható a számított nyilvántartási érték erejéig. Ez akkor fordulhat elő, ha a Tao. tv. szerinti amortizációs kulcs alacsonyabb, mint az Szt. szerinti, tehát az adótörvény szerinti leírás a lassabb. Elszámolható továbbá az adóalap-csökkentő tétel az Szt. szerinti terven felüli értékcsökkenés érvényesítése esetén, ha ezt a Tao. tv. kifejezetten megengedi, továbbá az épületeknél, építményeknél (függetlenül attól, hogy esetükben szabad-e, lehet-e elszámolni a számvitelben terv szerinti értékcsökkenést). Ha a tárgyi eszközhöz telek is tartozik, a telek bekerülési értékét el kell különíteni (hiszen arra az Szt. sem engedi az értékcsökkenést, ezáltal a Tao. tv. sem).

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra