A termelési tényezők értékesítése és hasznosítása már nem őstermelői tevékenység

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: Kovács Kinga Dóra

Címkék: őstermelő, termelési tényezők


2022. január 1-je óta a termelési tényezők értékesítése és hasznosítása elnevezésű tevékenység nem minősül kiegészítő őstermelői tevékenységnek és így őstermelői tevékenységnek sem. Emiatt azt nem lehet az Szja törvény 3. § 85. pontja szerinti fogalomba sem beleérteni, azaz a termelési tényezők értékesítéséből, hasznosításából származó bevétel idéntől nem minősül őstermelői tevékenységből származó bevételnek.

Tekintettel arra, hogy az adókötelezettség megállapításának első lépése a megszerzett bevétel kategorizálása, így az előző pontban kifejtett szabály (az Szja törvény 3. § 85. pontja) az Szja törvény összes többi őstermelőkre vonatkozó szabálya alkalmazása során figyelembe veendő. Vagyis, ha az őstermelő olyan bevételt szerez, amely nem minősül őstermelői bevételnek, márpedig 2022-től a termelési tényezők értékesítése, illetve hasznosítása ilyen, akkor arra az őstermelőkre vonatkozó szabályokat nem lehet alkalmazni.

Így például függetlenül attól, hogy az értékesített termelési tényező kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköznek minősül az Szja törvény 2., illetve 4. számú mellékletének szabályai nem alkalmazhatóak, mert az értékesítésből befolyó bevétel nem minősül önálló (őstermelői) tevékenységre tekintettel megszerzett bevételnek. Ez esetben a jövedelmet az Szja törvény 58. §-a szerint az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani. Így például, ha az őstermelő értékesíti a tevékenysége során használt kombájnt, akkor ezt a bevételt nem a kiegészítő őstermelői tevékenység bevételei közt kell figyelembe venni, hanem az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelemre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

A termelési tényezők értékesítéséből, hasznosításából származó bevétel az őstermelőkre vonatkozó bevételi értékhatárokba sem számítandó bele, hiszen az értékhatárok az őstermelői tevékenységből származó bevételre vonatkoznak, amelybe az ilyen típusú tevékenységből származó bevétel már nem számít bele.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra