A transzferár-dokumentáció változásai

TAO

Nyomtatás
Forrás: Jalsovszky Ügyvédi Iroda | Szerző: Jalsovszky Ügyvédi Iroda

Címkék: transzferár, kapcsolt vállalkozás


Egy közelmúltban megjelent jogszabály jelentősen módosított a kapcsolt vállalkozások közötti transzferár-dokumentáció egyes szabályain. Ez már most májusban fejfájást fog okozni a vállalkozásoknak, hiszen az évzárással együtt a transzferár-dokumentálás problémájával is egyszerre kell szembenézniük. Mindeközben egyre jobban felértékelődik a csoportos társasági adóalanyiság jelentősége. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda foglalta össze a tudnivalókat.

Dokumentáció a TAO bevallással együtt

Habár a jogszabályi előírásoknak megfelelően a transzferár-dokumentációt az adóbevallásra előírt határidőig eddig is el kellett készíteni, azt nem kellett beadni és annak meglétét semmilyen módon nem is kellett igazolni a május végi határidőig. Az pedig életszerűtlen volt, hogy az adóhatóság június 1-jén kimegy egy vállalkozáshoz és azt kutatja, hogy az előző évi transzferár-dokumentációja valóban megvan-e. Ezért a transzferár-dokumentumok nem egy esetben késve, a rohamtempóban letudott bevallási időszakot követően készültek el.

Az év elejével hatályba lépett jogszabálymódosítás azonban változtatni fog ezen a gyakorlaton. Az új szabályok szerint ugyanis – bár a TP dokumentáció benyújtása továbbra sem lesz kötelező –, a társaságoknak a TAO bevallással egyidejűleg részletes adatokat kell szolgáltatniuk a kapcsolt ügyleteikről. Ez kiterjed pl. az ügylet piaci árára, az ügylet típusára, valamint az árazási módszerre is. Ennek következtében a gyakorlatban a TAO bevallással egyidejűleg a vállalkozásnak rendelkeznie kell majd a szokásos piaci ár meghatározásával kapcsolatos elemzésekkel és benchmark tanulmányokkal.

Az igazán rossz hír az, hogy ezt a módosítást már a 2022. évről készített TAO bevallás esetében is alkalmazni kell. Azaz már idén sem lehet megvárni a beszámolási szakasz végét a TP dokumentáció elkezdésével.

Adatszolgáltatás a mentesített ügyletekről is

A jogszabály több olyan, kapcsolt vállalkozások közötti ügyletet emel ki, amelyek tekintetében ugyan a transzferárazási szabályokat alkalmazni kell, de dokumentációt nem kell készíteni. Ilyenek pl. a társaság és magánszemély többségi tulajdonosa közötti ügyletek (pl. a társaság által magánszemély tagjának természetben kiadott osztalék), vagy a csoporton belüli ingyenes pénzeszköz-átadások.

„Szerencsére, ezekről a tranzakciókról a továbbiakban sem kell TP nyilvántartást készíteni” – emeli ki dr. Gondi Anilla ügyvéd, adótanácsadó. „Új szabály azonban, hogy azokról a jövőben már adatot kell szolgáltatni az adóhatóság felé – megjelölve többek között az ügylet típusát és a felek között alkalmazott ellenértéket is. Valószínűsíthető, hogy a NAV az így kapott adatok alapján szélesebb körű vizsgálat alá fogja helyezni ezen ügyleteket. Nem árt ezért a jövőben ezen tranzakciók tekintetében is fokozottabban figyelni arra, hogy a felek a szokásos piaci árat alkalmazzák.”

Inflációt követő bírságösszeg

Amikor 2005-ben a transzferár-dokumentációs kötelezettség bevezetésre került, a jogalkotó dokumentumonként 2 millió Ft-os átalánybírsággal sújtotta azokat, akiknél nem találta meg a kapcsolt vállalkozások közötti tranzakcióra vonatkozó dokumentációt. Még ha időközben az adóhatóság transzferár-ellenőrzési eszköztára jelentősen bővült és szofisztikálódott is, a könnyű bírságoltatás lehetősége továbbra is rendelkezésre áll a szankciók között.

Ráadásul, ez évtől – nem kis részben köszönhetően a 2005 óta bekövetkezett árváltozásoknak – az így kiszabható bírság összege nő. Mostantól kezdve a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettség megsértésével kapcsolatos bírság összege már 5 millió Ft, ismételt jogsértés esetében pedig 10 millió Ft dokumetumonként.

És akik továbbra is megússzák a dokumentációs kötelezettséget

Nem változott az a szabály, hogy a dokumentációkészítés kötelezettsége alól mentesülnek azok a cégek, amelyek kisvállalkozásnak minősülnek. Bár a transzferárazási kötelezettségeknek továbbra is meg kell felelniük, de ezt nem kell vaskos dokumentációval alátámasztaniuk.

Könnyít az új szabályozás a dokumentációs összeghatár tekintetében is. Ez évtől ugyanis 50 millió Ft-ról 100 millió Ft-ra emelkedett azon ügyletek értékhatára, amelyek tekintetében a dokumentációs kötelezettség fennáll. Meg kell itt jegyezni azonban, hogy a 100 millió Ft-os értékhatár esetében is az ügyletek szokásos piaci árát kell alapul venni és nem a számlázott értéket.

„Kiemelendő az is, hogy a TAO csoport tagjai egymás közötti ügyleteikben továbbra sem kötelesek a transzferárazási szabályokat alkalmazni és így a dokumentációs kötelezettségeknek sem kell eleget tenniük. Azoknak, akik most gondolkodnak TAO csoport létrehozásában, az egyetlen rossz hír az, hogy arra legközelebb csak idén novembertől lehet bejelentkezni és először a 2024. adóév tekintetében” – zárja dr. Gondi Anilla, a Jalsovszky szakértője.

***

ÚJ MUNKAJOGI TÁJÉKOZTATÁSOK ÚTMUTATÓVAL 2023

Mi változott, hogyan, és mikortól kell alkalmazni? Kiadványunk tartalmazza a Munka törvénykönyve 2023-as módosításainak magyarázatát, és iratmintit. A legfontosabb, minden munkáltatót érintő változás, hogy 2023. január 1-től új munkavállaló felvétele esetére újra kell írni a munkáltatói tájékoztatásokat. Kiadványunk tartalmazza ennek letölthető, szerkeszthető mintáját is. További infók és megrendelés: Önadózó Webáruház

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra