A transzferár-nyilvántartás ellenőrzésre - és további írások az Önadózó júniusi számában

Forrás: Önadózó

Diákok foglalkoztatása - Adózás Munkajog ● Alanyi adómentes adóalanyok külföldi ügyletei ● A transzferár-nyilvántartás ellenőrzésre ● A tagi kölcsönnel kapcsolatos elszámolások ● KKV IFRS ● Változás a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés szabályaiban ● Kamatkedvezményből származó jövedelem adózásáról ● Kettős adóztatás elkerülése ● DAC7 ● Előfizetés az Önadózó 2022. évi csomagjára: júniustól decemberig: 16.905,-Ft https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

DIÁKOK FOGLALKOZTATÁSA I. ADÓZÁS 

A nyári foglalkoztatás lehetőségei és közterhei, különös tekintettel a fiatalok szünidei munkavállalására. Egyszerűsített foglalkoztatás, iskolaszövetkezeti foglalkoztatás, megbízási jogviszony, háztartási munka, szívességi munka. Cikkünkben bemutatjuk azokat a foglalkoztatási formákat, amelyek lehetővé teszik a rövidebb idejű, rugalmas munkavállalást, valamint a szezonális munkaerő szükséglet kielégítését a nyári szezonban, és ismertetjük ezek adójogi, társadalombiztosítási vonzatát. Írásunkban továbbá kitérünk a fiatalok szünidei foglalkoztatásának lehetőségeire is.

DIÁKOK FOGLALKOZTATÁSA II. – MUNKAJOG 

Akik diákként a nyári szünetet nemcsak vakációval, hanem éppen a nyaraláshoz szükséges pénz, vagy csak zsebpénz keresésével tölti, alapvetően két módon vállalhat munkát. Egyrészt közvetlenül szerződik a munkáltatóval, a megbízóval vagy a megrendelővel. Másrészt az iskolaszövetkezet tagjaként dolgozhat külső szolgáltatás nyújtására irányuló jogviszony keretében. Meglehetősen hasonlatosan a munkaerőkölcsönzéshez

ALANYI ADÓMENTES ADÓALANYOK KÜLFÖLDI ÜGYLETEI

Az alanyi adómentesség szabályai viszonylag egyszerűnek tűnnek a hétköznapi szemlélődő részéről. Az alanyi adómentességet választó adóalanyok áfafizetésre nem kötelezettek, adólevonási joguk nem keletkezik, illetve áfabevallást sem kell benyújtaniuk. Ugyanakkor az Áfa tv. ezen egyszerűnek tűnő általános szabályai mögött számos olyan kivételi rendelkezés is megbújik, mely alapján az alanyi adómentes adóalanyoknak mégis áfát kell fizetniük, illetve áfabevallást kell benyújtaniuk.

A TRANSZFERÁR-NYILVÁNTARTÁS ELLENŐRZÉSRE

A 2021-es társasági adó bevallás beadását követő naptól kezdődően ellenőrizheti az adóhatóság az adott adóévre vonatkozó transzferár nyilvántartást is. Az el nem készített nyilvántartás komoly anyagi szankcióval jár. Az ellenőrzés fókuszában pedig tartalmi kérdések állnak, kiemelten kezelve például a veszteségek cégcsoportszintű kérdését, a COVID-19 hatásokat, az év végi kiigazításokat,  több más kardinális kérdés mellett.  Érdemes időre és kellő mélységben elkészíteni a transzferár nyilvántartást az arra kötelezett vállalkozásoknak az ellenőrzési kockázatok minimalizálása érdekében. Egy kidolgozott, jól alátámasztott, az ellenőrzésre szakszerűen felkészített transzferár nyilvántartás a társaságnak aranyat ér!

A TAGI KÖLCSÖNNEL KAPCSOLATOS ELSZÁMOLÁSOK 

Jelen cikkünkben a tagi kölcsön fogalmát, jogszabályi hátterét, keletkezésének és megszűnésének számviteli elszámolási szabályait tekintjük át az érintett jogi személyek oldalán.

A KKV IFRS JÖVEDELEMKIMUTATÁSA ÉS SAJÁT TŐKE VÁLTOZÁS KIMUTATÁSA

A cikkben a KKV IFRS szerinti Pénzügyi kimutatás két elemének – az Eredménykimutatásnak és a Saját tőke változás kimutatásnak – a tartalmi és szerkezeti felépítésére vonatkozó előírások kerülnek ismertetésre. A bemutatott „szemléltető beszámolórészekkel” arra próbálunk rámutatni, hogy egy tipikus kis- vagy középvállalkozás hogyan teljesítheti a KKV IFRS beszámolási követelményeit, azzal együtt, hogy természetesen, minden vállalkozásnak mérlegelnie kell a tartalmat, a megjelenítés formátumát az adott vállalkozás sajátos körülményei között.

VÁLTOZÁS A MUNKÁBA JÁRÁSSAL KAPCSOLATOS UTAZÁSI KÖLTSÉGTÉRÍTÉS SZABÁLYAIBAN

Cikkünkben röviden bemutatjuk, hogy az integrált tarifarendszer, az új típusú kombinált jegyek, bérletek bevezetése milyen változásokat hozott a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítéssel összefüggésben.

 KAMATKEDVEZMÉNYBŐL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM ADÓZÁSÁRÓL

 A kamatkedvezményből származó jövedelem adózására jelentős hatást gyakorol a jegybanki alapkamat rendszeres változása. A korábbi évekkel ellentétben, – amikor 2016-2020. között nem változott a jegybanki alapkamat összege – napjainkban szinte alig telik el egy-egy hónap a Monetáris Tanács kamatdöntésének bejelentései között. Ennek következtében időszerű az idevonatkozó rendelkezéseket feleleveníteni.

SORSOLÁSOS JÁTÉKOK ADÓKÖTELEZETTSÉGE

 A markenting egyik leghatásosabb eszköze ingyenes ajándékot adni a célközönségnek. Ezek a juttatások gyakran társulnak sorsolással, azaz a játékban résztvevők közül véletlenszerűen választják ki a nyerteseket, ki kap ajándékot. Ennek a lebonyolítása sokféle képpen történhet, az adókötelezettsége pedig minden esetben függ a promóció menetétől, feltételétől, a nyereménytől. Ugyanis ezek a reklám célt szolgáló ajándékok lehetnek adómentesek, a juttatónál, vagy az ajándékot megszerző magánszemélynél adókötelesek, bár ez utóbbi lehetőséget általában kerülik a juttatók.

KETTŐS ADÓZTATÁS ELKERÜLÉSE ÉS A KÉTOLDALÚ ADÓEGYEZMÉNYEKBEN SZABÁLYOZOTT ADÓZTATÁSI JOG

Írásunkban folytatjuk az előző lapszámban megkezdett nemzetközi adózási témakört, így az adóügyi illetőség megállapítását követően jelen cikkünk a jövedelem adóztatásának adóegyezmények szerinti jogát, illetve a kettős adóztatás elkerülésének szabályait mutatja be. 

DAC7 - A DIGITÁLIS PLATFORMOK SZOLGÁLTATÓIRA, VALAMINT A KRIPTOESZKÖZ FORGALMAZÓKRA VONATKOZÓ EURÓPAI UNIÓS ADATSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG 

A gazdaság digitalizációjának fejlődésére válaszul az EU Tanácsa 2021. márciusában elfogadta az (EU) 2021/514 tanácsi irányelvet (DAC7), amely egységes adatszolgáltatási követelményt állít fel a digitális platformok üzemeltetői számára.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra