A vagyonosodás vizsgálatok eredetmítosza

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Közeledve Szilveszterhez, nem hagyott nyugodni a kérdés - miért tízezer? E bûvös számnak külön misztikuma van. Ahhoz, hogy feltárhassuk a vagyonosodási vizsgálatok tízezres számának mély szakmai indokát - történelmi távlatba kellett a kérdést helyezni. A történet a kõkorszak középsõ szakaszától 2006. június 12-éig tart, és érintettek benne a kínai császárok és pártfõtitkárok, valamint a Nemzeti Sporthivatal is.

Ha hinni lehet a beszámolóknak, az Apokalipszis éppen tízezer éve volt, erre utal a Jordánia és Szaúd-Arábia határvidékén elterülõ óriási kráter, amely a kõkorszak középsõ szakaszában, úgy tízezer évvel ezelõtt keletkezhetett egy több mint 100 méter átmérõjû meteorit becsapódása nyomán, és az egyik alapja lehet a Gilgames eposznak és az özönvíz legendájának is. „Az apokalipszist ritkán írják olyan plasztikusan, mint a Gilgames eposzban, az emberiség elsõ hõskölteményében: ott az áll, hogy a viharok a nappalt éjszakává teszik, s a Föld eltörött, mint egy edény.” (http://karpatinfo.net/article31827.html)

Az idõ múlásával a kínaiak fokozták tovább a tízezres szám misztikumát: „A hagyományos kínai felfogás szerint a tízezer a legmagasabb létezõ mennyiség száma. Ebben az értelemben hasonlít a görög-latin miriád szóhoz, amely eredetileg a tízezret jelentette, de egyben a megszámlálhatatlanul sok, megszámlálhatatlan sokaságú jelentéssel is kibõvült. A wan szót olykor magyarra is miriádként fordítják. "A Dao szülte az Egyet, az Egy szülte a kettõt, a kettõ hármat, és a három szülte a tízezer létezõt" - írja Laozi Az Út és Erény Könyvében (Dao de jing). Az idézetben szereplõ "tízezer létezõ" vagy "tízezer dolog" (wan wu) tulajdonképpen a világ valamennyi lényét és tárgyát jelenti. A császárnak a "tízezer év" (wansui) üdvözlés járt, amely arra utalt, hogy az uralkodónak és dinasztiájának léte sohase szakadjon meg. Japán megfelelõje a banzai. Ezt a köszöntést használták Mao Zedong és a Kommunista Párt éljenzésére is. I. sz. 700-tól kezdve a szvasztika jelentésû wan szó a hangalakjának azonossága miatt a tízezret is jelentette, ezért a képi ábrázolásokon a szvasztikáról gyakorta a tízezerre kell asszociálni. A madzsong köveinek egyik csoportja szintén a tízezer jelentésû wan írásjeggyel díszített.” Terebess Ázsia Lexikon - www.terebess.hu)

Térben közelítve már kis hazánkhoz – nálunk legutoljára a 60-as években volt nagy divatja a tízezres számnak: 1965-ben mutatták be Kósa Ferenc filmjét, Tízezer nap címmel, 1969-ben jelenik meg az Omega Tízezer lépés címû lemeze. A 2006-os év aztán nagy hirtelen visszahozta a tízezres szám népszerûségét - igaz nem a könnyû mûfajban. Már az év is azzal a hírrel kezdõdött, hogy „Tízezer szárnyast öltek le Dél-Koreában…” – emlékeztetve az Apokalipszis hangulatára. Aztán a Nemzeti Sporthivatal igyekezett pozitív kicsengést társítani e számhoz: "10 000 lépés program" néven hirdette meg a Mozdulj, Magyarország! pályázatát. Ez a jóindulatú kezdeményezés azonban kérészéletûnek bizonyult – a Hivatalnak sajnos még ezzel sem sikerült megfordítania a kõkorszak középsõ szakaszától napjainkig terjedõ trendet a tízezres szám baljóslatú voltát illetõen. Mert év közben jött az elsõ bejelentés: „Megszorító intézkedés = Tízezer fõs leépítés!” Aztán jött a bombahír, ami már át is vezet bennünket 2007-be: „Az adóhivatal felkészült az évi 10 ezer vagyongyarapodási vizsgálat lefolytatására.” – jelentették be még a nyáron. (www.magyarorszag.hu 2006. június 12.) Tehát manapság ha tízezerrõl van szó, az nem wan wu-t, banzai-t, napot, és lépést, hanem leginkább forintot jelent.

Miért éppen tízezer? (Ha 2005 évben is csak 610?) A misztikus magyarázatokat félredobva – ezennel feltárjuk a vagyonosodási vizsgálatok tízezres számának mély szakmai indokát: a régi kínai hagyományokat folytatva közismert, hogy e téren a legmagasabb létezõ mennyiség a tízezer.

AdóNet


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra