A végelszámoló tb. jogállása - és további írások az Önadózó szeptemberi számában

Forrás: Önadózó

Változásfigyelő – Összefoglaló az új kata törvényről és következményeiről ● A végelszámoló társadalombiztosítási jogállása ● Személygépkocsi áfa ● Harmadik országbeli utasok számára adható áfa mentesség, áfa visszatérítés ● Gépjárművekhez kapcsolódó kedvezmények a társasági adóban ● Személygépkocsival kapcsolatos gazdasági események a számvitelben ● A gépjárműhasználat költségeinek elszámolása – szja ● A munkaviszonyból származó jövedelem adóztatási joga - bér jellegű juttatások ● Az A1 jelű nyomtatvány igénylésének változása ● A cégautóadó szabályainak gyakorlati magyarázata ● Előfizetés az Önadózó 2022. évi csomagjára: szeptembertől decemberig: 9.660,-Ft https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

VÁLTOZÁSFIGYELŐ – ÖSSZEFOGLALÓ AZ ÚJ KATA TÖRVÉNYRŐL ÉS KÖVETKEZMÉNYEIRŐL 

Sokakat szabadságuk alatt ért a július közepén meghozott újabb adóváltozások híre, véget is vetve ezzel a gondtalan pihenésnek. A kisvállalkozókat érintő változások eget rengetőek, amelynek hatása továbbgyűrűzik a nagyobb vállalkozásokra is. Az Önadózó elsőként foglalta össze a változásokat, az ÚJ KATA KÉZIKÖNYV ÉS ÁTTÉRÉSI SEGÉDLET című kiadványunkat előfizetőink jelenleg is elérhetik a www.onadozo.hu oldalon. A júliusban kihirdetett törvényt  augusztusban még pontosították,  szeptembertől pedig már a végrehajtása következik.  Így nem csak a nyár volt sűrű a könyvelőknek, vállalkozóknak, de az ősz is az lesz. Ennek során a határidőkre nagyon kell figyelni,  augusztus 31-e például már el is múlott, de a java csak szeptemberben kezdődik. Az alábbiakban összefoglaljuk a szeptember 1-től alkalmazásra váró új adójogszabályokat.   Felhívjuk a figyelmet az áttérő vagy megszűnő betéti társaságok, ügyvédi irodák szja kötelezettségeire is.  Kitérünk a változások - nem kata alany - foglalkoztatókat érintő hatásaira, és bemutatjuk alternatív foglalkoztatási lehetőségeiket is. 

A VÉGELSZÁMOLÓ  TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JOGÁLLÁSA

Cikkünkben bemutatjuk, hogy végelszámolás és egyszerűsített végelszámolás  esetén az ezen eljárásokat lefolytató személyek társadalombiztosítási státusza hogyan alakul és milyen járulék- és szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettségek terhelik.

A SZEMÉLYGÉPKOCSIVAL KAPCSOLATOS FORGALMI ADÓ SZABÁLYOK

A következőkben összefoglalom a forgalmi adó szabályokat, de nem térek ki minden apró részletre, mivel tapasztalatom szerint azon ügyletek ismertetése, amelyek az adóalanyok egy százezrelékét sem érinti hosszúvá és unalmassá teszik a szakmai cikkeket. Törekszem inkább bemondani a végeredményeket és nem levezetni a szabályozást, hiszen ez talán az egyetlen témakör amit szinte minden könyvelő készségszinten ismer és napi szinten gyakorol, így tanulniuk nem kell már a szabályokat, csak ellenőrizni kell a tudásukat.

HARMADIK ORSZÁGBELI UTASOK SZÁMÁRA ADHATÓ ÁFA MENTESSÉG, ILLETVE ÁFA VISSZATÉRÍTÉS

Évről évre a turista szezonban gyakorivá válnak a külföldi magánszemélyeknek adható mentességgel, illetve áfa visszatérítéssel kapcsolatos kérdések. Jelen írásban a kérdéskört próbálom körbejárni, bizonyos témakörökben részletesebben míg más témakörökben rövidítve ismertetem a szabályokat.

GÉPJÁRMŰVEKHEZ KAPCSOLÓDÓ KEDVEZMÉNYEK A TÁRSASÁGI ADÓBAN

Jelen cikkben azokat a kedvezményeket kíséreljük meg összegyűjteni, amelyeket a társasági adó alanyai vehetnek igénybe, amennyiben gépjárművel összefüggő beruházást valósítanak meg. A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény [Tao. tv.] ugyan kifejezetten a gépjárműhöz kapcsolódó, specifikus kedvezményt nem nevesít, azonban a tárgyi eszközök beszerzésére, az azzal kapcsolatos beruházásra irányuló kedvezmények értelemszerűen alkalmazhatóak a gépjármű, mint tárgyi eszköz beszerzése esetén. A kedvezmények között találunk adóalap- és adókedvezményeket, illetve kedvező értékcsökkenési leírási kulcsot is.

A SZEMÉLYGÉPKOCSI ADÁSVÉTELÉVEL, LÍZINGELÉSÉVEL ÉS HASZNÁLATÁVAL KAPCSOLATOS SZÁMVITELI ELSZÁMOLÁSOK

Jelen cikkünkben a személygépkocsival kapcsolatos számviteli elszámolásokat tekintjük át, többek között annak adásvételét, pénzügyi és operatív lízingbe, illetve bérbe adását, vételét, használatát annak megfelelő besorolását, értékelését, a vele kapcsolatos káresemények elszámolását

A GÉPJÁRMŰHASZNÁLAT KÖLTSÉGEINEK ELSZÁMOLÁSA A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓBAN

Ez a cikk a hivatalos célból, illetve munkába járás címén gépjárművel bonyolított utazásokkal kapcsolatban felmerülő költségek elszámolását érintő szabályokat ismerteti, bemutatja továbbá a gépjárművek üzemanyag-felhasználásának elszámolásával kapcsolatban a közelmúltban elfogadott új rendelkezéseket is.

A MUNKAVISZONYBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELEM ADÓZTATÁSI JOGA EGYES NEM BÉR JELLEGŰ JUTTATÁSOK ESETÉBEN

Az előző cikkben bemutatásra kerültek a munkaviszonyból származó jövedelem (nem önálló munka) adóztatási jogára vonatkozó szabályok. Jelen cikkben ezt kiegészítve vizsgáljuk meg, hogy a különböző juttatások adókötelezettsége hogyan alakul. 

AZ A1 JELŰ NYOMTATVÁNY IGÉNYLÉSÉNEK VÁLTOZÁSA

Írásunkban bemutatjuk, hogy a harmadik országbeli állampolgárok esetében, hogyan módosult az A1 jelű nyomtatvány igénylése és hogy az adott vizsgálati szempontoknak mi a tartalma a gyakorlati jogalkalmazás során. 

A CÉGAUTÓADÓ SZABÁLYAINAK GYAKORLATI MAGYARÁZATA

A következő cikkben a cégautóadó szabályainak – adómentes tényállások nélkül – gyakorlati magyarázatát adjuk. Az egyes jogszabályhelyek összefüggéseinek értelmezése mellett példákon keresztül kívánunk támpontot nyújtani a jogalkalmazók számára. Ezen cikkhez kapcsolódóan külön cikkben a járművekhez kapcsolódó gépjárműadó, illetve vagyonszerzési/közigazgatási illetékek releváns tényállásait is ismertetjük. 

***

CÉGMEGSZÜNTETÉSI SEGÉDLET - AZ EGYSZERŰSÍTETT VÉGELSZÁMOLÁS KÉZIKÖNYVE ÉS IRATMINTÁI

Kiadványunk segítségével egyszerűen, gyorsan, olcsón és önállóan megszüntetheti bt-jét, kft-jét. Forgatókönyv, iratminták, adózási buktatók, illetékszabályok. Készült a 2022. augusztus 10-től hatályos szabályok szerint! Megrendelés és további infó: Önadózó Webáruház

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra