Adattovábbítás az USÁ-ba

JOG

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: USA, adatvédelem, adattovábbítás


Az Amerikai Egyesült Államokba irányuló adattovábbítás során az EU-USA adatvédelmi pajzs szerint kell eljárni. Ennek lényege szerint az amerikai vállalatnak regisztrálnia kell az USA Kereskedelmi Minisztériumában, és kötelezettséget kell vállalniuk az adatvédelmi elvek betartására. Tehát megfelelőségi határozat alapján csak azon amerikai adatkezelők részére lehetséges az adattovábbítás, amelyek regisztráltak a rendszerbe.

Az Egyesült Államokkal kötött adatvédelmi egyezmény hatékony védelmet biztosít a személyes adatoknak
 Az Európai Unió (EU) és az Amerikai Egyesült Államok között létrejött adatvédelmi egyezmény hatékony, továbbra is megfelelő szintű védelmet biztosít a részt vevő mintegy ötezer vállalatnak az EU-ból az Egyesült Államokba továbbított személyes adatai számára - közölte az Európai Bizottság a keretrendszer harmadik felülvizsgálatáról szóló jelentésében szerdán.
A jelentés szerint 2016-os elfogadása óta számos előrelépés történt a keretrendszer működésében, az amerikai kereskedelmi minisztérium például szisztematikusabb módon biztosítja a szükséges felügyeletet, egyebek mellett szúrópróbaszerűen kiválasztott vállalatok havi ellenőrzésével, hogy azok betartják-e az adatvédelmi együttműködés elveit.
    
Javult a jogérvényesítés, az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság hét esetben hajtott végre a megállapodáshoz kapcsolódó jogérvényesítési intézkedést. Továbbá egyre több uniós vállalat él a megállapodás nyújtotta jogaival, az eljárások pedig azt bizonyítják, hogy a megfelelő jogorvoslati mechanizmusok jól működnek - közölték.

Az Európai Bizottság jelentésében konkrét intézkedéseket is ajánl annak biztosítására, hogy az adatvédelmi egyezmény még hatékonyabban működjön a gyakorlatban. Ezek közé tartozik a részvételi szándékukat jelző vállalatok esetében a tanúsítási eljárás továbbfejlesztése az eljárások gyorsabb lebonyolítása, a megfelelőség ellenőrzésének kiterjesztése, valamint a humánerőforrás-adatok kezelésére vonatkozó további iránymutatás kidolgozása a vállalatok számára.

Az uniós bizottság szükségesnek tartja, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság tovább erősítse az adatvédelmi egyezmény alapvető követelményeinek való megfelelésre irányuló vizsgálatait, és adjon tájékoztatást az uniós adatvédelmi hatóságoknak a folyamatban lévő vizsgálatokról - írták.

Az európai-amerikai adatvédelmi egyezmény 2016 júliusában jött létre, célja, hogy megvédje minden olyan uniós állampolgár alapvető jogait, akinek a személyes adatait kereskedelmi célokból tanúsítással rendelkező amerikai vállalatokhoz továbbították, valamint egyértelmű jogi helyzetet teremt a transzatlanti adattovábbításokra támaszkodó vállalkozások számára.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra