Adócsalás esettanulmányok - Céghálóval

JOG

Nyomtatás
Forrás: MTI

A cégháló feltérképezésében nagy szerepe volt az online számlaadatok elemzésének, mert a NAV minden belföldi számlára "rálát".

A költségvetésnek 826 millió forint kárt okozó, részben takarítással és lakatosmunkával foglalkozó céghálózatot működtető bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a napokban - tudatta a szervezet nyugat-dunántúli bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense.

Haszon Dávid elmondta, hogy a NAV bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt indított nyomozást.

A gyanú szerint a "Győr-Budapest-Miskolc tengelyen" tevékenykedő bűnszervezet többszintű céghálót és egy, azt kiszolgáló számlagyárat működtetett.

A cégek egy része alvállalkozókon keresztül valós szolgáltatásokat nyújtott, egyebek mellett takarítást és lakatosmunkát, más részét azonban kizárólag számlázásra hozták létre.

Alvállalkozói szinten a sűrűn váltott "bukó cégek" csaknem nyolcszáz embert foglalkoztattak. Az alkalmazottak ugyanazokat a feladatokat látták el ugyanazokkal az eszközökkel és gyakran ugyanazon a helyszínen, annak ellenére, hogy rendszeresen egyik foglalkoztatótól a másikhoz jelentették át őket.

Haszon Dávid azt közölte, hogy a nyomozók a bűnszervezet felszámolására szervezett akcióban 11 embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, közülük ötöt letartóztattak.

Az akció során egy nap alatt 26 ingatlant zároltak, több millió forint készpénzt, nagy értékű karórákat foglaltak le és 18 bankszámlát fagyasztottak be mintegy 750 millió forint értékben.

A papíralapú könyvelés és elektronikus nyilvántartások mellett az elkövetők telefonjain tárolt adatokat is begyűjtötték, mert sokan közülük titkosított kommunikációra alkalmas mobilapplikációkon és levelezőrendszereken tartották a kapcsolatot.

Haszon Dávid azt mondta, hogy a bűnszervezetet az ország "egyik legnagyobb székhelyszolgáltatójának vezetője felügyelte".

Hozzátette, a cégháló feltérképezésében nagy szerepe volt az online számlaadatok elemzésének, mert a NAV minden belföldi számlára "rálát".

***

ÜGYVEZETŐK KÖNYVE 2021 

Vezető tisztségviselők jogállása, felelőssége, feladatai – 45 db üzleti szabályzattal, iratmintával. Garantáltan van benne legalább egy mondat, amely miatt változtatni fog cége működésén. Megrendelés: Önadózó Webáruház!

***

KISVÁLLALKOZÓK ÜGYVITELI KÉZIKÖNYVE

Vállalkozási formák ● Tevékenységi szabályok ● KATA adózás és alternatívái ● Könyvelés ● Számlázási szabályok ● E-ügyintézés ● GDPR  adatkezelés ● Információbiztonság ● Ez a könyv tartalmaz 48 db. vállalkozási megoldást, 74 db. adótippet, 92. db. ügyviteli jótanácsot. Egyszerre nyomdai könyv és e-book.  Szerző: Dr. Szabó Tibor - Megrendelés: Önadózó Webáruház

***

ŐSTERMELŐK ÉS CSALÁDI GAZDASÁGOK KÉZIKÖNYVE

Tevékenységi szabályok, ügyvitel, adózás már a 2021-es új szabályok szerint – segédletekkel, iratmintákkal.  Egyszerre könyv és e-book. Ez a könyv tartalmaz 92 db. szervezési megoldást, 99 db adótippet, 17 db. ügyviteli jótanácsot, 5 db. szerződésmintát, TEÁOR besorolási segédeletet, adónaptárat. Szerző: Dr. Szabó Tibor - Megrendelés: Önadózó Webáruház

MOST FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓRA!

Az Önadózó újság előfizetési díja 2021. 6-12. hónapra 14.406,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2021, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2021, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra