Adófizetési felső határ - szociális hozzájárulási adóban

Forrás: Önadózó 2022/01 | Szerző: dr. Gergely Katalin

Címkék: szociális hozzájárulási adó, adófizetés


Az adófizetési felső határra vonatkozó rendelkezés során nem csak azon jövedelmek vehetőek figyelembe, amelyek után adófizetési kötelezettség teljesítésesre került, hanem valamennyi hivatkozott jövedelem (pl.: összevont adóalapba tartozó jövedelem) függetlenül attól, hogy adófizetési kötelezettség terheli-e.

A minimálbér emelkedésével az egyes tőkejövedelmeket terhelő szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség során figyelembe veendő adófizetési felső határ összege is változik 2022. január 1-jétől. A természetes személy adófizetési kötelezettségének felső határa a Szocho tv. szerint a következő:

  • a vállalkozásból kivont jövedelem,
  • az értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem,
  • az osztalék,
  • a vállalkozói osztalékalap,
  • az árfolyamnyereségből származó jövedelem, és
  • az Szja tv. 1/B. § hatálya alá tartozó személy e tevékenységből származó jövedelme esetén

az adót addig kell megfizetni, amíg a természetes személy

  • összevont adóalapba tartozó jövedelmei és
  • a törvényben nevesített tőkejövedelmeinek, valamint
  • az Szja tv. 1/B. §-a hatálya alá tartozó alá tartozó személy jövedelmének összege

a tárgyévben eléri a minimálbér összegének huszonnégyszeresét, 2022-ben 4 800 000 forintot.

Példa:

Egy korlátolt felelősségű társaság tagja saját jogú nyugdíjasként munkaviszonyban tevékenykedik a társaság részére, munkabére havi 350.000 forint, mely után nem áll fenn szociális hozzájárulási adó, sem járulékfizetési kötelezettség. A 2022-es évben a munkaviszonyból származó jövedelme 4.200.000 forint. A tag részére 1 millió forint osztalékot fizetnek ki, amelyből 600.000 forint után fennáll a szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség 2022-ben.

Megjegyzést érdemel, hogy az adófizetési felső határra vonatkozó rendelkezés során nem csak azon jövedelmek vehetőek figyelembe, amelyek után adófizetési kötelezettség teljesítésesre került, hanem valamennyi hivatkozott jövedelem (pl.: összevont adóalapba tartozó jövedelem) függetlenül attól, hogy adófizetési kötelezettség terheli-e.

***

ŐSTERMELŐK ÉS CSALÁDI GAZDASÁGOK KÉZIKÖNYVE (2022)

Az őstermelés egy aranybánya, kell hozzá két gyerek ÉS EZ A KÖNYV. A 2022-es év is tartogat kedvező változásokat az őstermelők és családi gazdaságok számára, amelyeket részletesen ismertetünk - a tevékenységi szabályok, ügyvitel, adózás feladatai mellett. A könyv tartalmaz 93 db. szervezési megoldást, 100 db adótippet, 18 db. ügyviteli jótanácsot, 5 db. szerződésmintát, Ez egy rendes nyomdai könyv, amelyet automatikusan adunk a e-könyv (pdf) formátumban is a mellékletekkel együtt. Bevezető kedvezménnyel, 7.920,-Ft-+ postaköltség.

Megrendelés: https://www.onadozo.hu/webaruhaz/szakkonyvek-1/

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra