Adótörvények - Benyújtották a jövő évi javaslatot

TAO

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: növekedési adóhitel


Társasági adóban a tárgyévi adózás előtti eredménynek a megelőző adóév adózás előtti eredményét meghaladó része után az adót nem a tárgyévben, hanem a következő két adóév során kell megfizetni a javaslat szerint. Az szja-törvény módosításával változatlanul érvényre jut az a 2014-ben elfogadott szabály, amely szerint a két eltartott után érvényesíthető családi kedvezmény mértéke adóban kifejezve 2016-tól kezdődően négy év alatt fokozatosan a duplájára, havi 10 ezer forintról havi 20 ezer forintra nő - áll az előterjesztés indoklásában.

Benyújtotta a kormány a jövő évi adótörvények javaslatát csütörtökön az Országgyűlésnek.
 
Az adózással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat tartalmazza, hogy a személyi jövedelemadó kulcsa 15 százalékra, a sertés tőkehúsok áfája 5 százalékra csökken 2016-ban, és mérséklődik a bankadó is.
 
Az szja-törvény módosításával változatlanul érvényre jut az a 2014-ben elfogadott szabály, amely szerint a két eltartott után érvényesíthető családi kedvezmény mértéke adóban kifejezve 2016-tól kezdődően négy év alatt fokozatosan a duplájára, havi 10 ezer forintról havi 20 ezer forintra nő - áll az előterjesztés indoklásában.
 
A javaslat az indoklásban felidézi: 2014. január 1-től az élő-, valamint egész- és félsertés áfakulcsa 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött, "jelentősen növelve ezzel a hazai feldolgozók versenyképességét". Annak érdekében, hogy az adókulcscsökkentés pozitív hatásai - többek között a feketegazdaság visszaszorulása - az egész termékpályán megjelenjenek, 2016. január 1-jétől indokolt a sertés tőkehúsok értékesítését is a kedvezményes, 5 százalékos adómérték alá sorolni - áll az előterjesztésben.
 
A magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) között február 9-én aláírt megállapodásnak megfelelően a bankadó felső kulcsa a hitelintézetek esetén az adóalap 50 milliárd forintot meghaladó része után 2016-ban 0,53 százalékról 0,31 százalékra, 2017-ben és 2018-ban 0,21 százalékra csökken. "2019-től az adókulcs az uniós normáknak megfelelő arányú lesz" - áll a törvényjavaslatban. További változás 2016-tól, hogy a hitelintézetek az adóalapot nem a 2009. évi, hanem a 2014. évi mérlegfőösszeg alapján állapítják meg - teszi hozzá az előterjesztés. A Javaslat szerint a fizetendő különadó összege nem haladhatja meg a 2015. adóév vonatkozásában fizetett (fizetendő) bankadó összegét a 2016-2018. időszakra.
 
A javaslat szerint a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulása állandó közteherré alakul át. A javaslat emellett lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok adóelőnyt biztosítsanak azoknak a háziorvosoknak, akik megfelelnek két együttes feltételnek: összes árbevételük legalább 80 százaléka származik a háziorvosi tevékenységből, és adóalapjuk nem haladja meg a 10 millió forintot.
 
Az előterjesztés szerint az új nyomvonalon létesített közművezeték és a nagy (100Mbps) sebességű, szélessávú internet-szolgáltatás nyújtására alkalmas vezetékek után csak az üzembe helyezést követő hatodik év első napjától kell közműadót fizetni, vagyis az ilyen vezeték után a létesítéstől számított 5 évig nem kell adózni, függetlenül a létesítés helyszínétől és a vezeték típusától.
 
"Az adóztatás tapasztalatai arra világítottak rá, hogy az új nyomvonalon létesítendő közművezetékek, különösen a hírközlési vezetékek létesítését, valamint a meglévő hírközlési vezetékek fejlesztését adott esetben hátrányosan befolyásolja az adófizetési kötelezettség" - áll az indoklásban.
 
A javaslat valorizálja az első házasok kedvezménye címén a házastársak által együttesen érvényesíthető, az adóalapból levonható kedvezmény mértékét, így az adóban kifejezett kedvezmény továbbra is 5000 forint jogosultsági hónaponként.
 
A javaslat a kamatjövedelmeket terhelő adó változásával összefüggésben fogalmaz meg átmeneti rendelkezést, amely szerint a 2016. január 1-jétől hatályos 15 százalékos mérték a 2016. január 1-jét követően megszolgált kamatjövedelmekre alkalmazható
 
A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény módosításával olyan kedvezményt vezet be a javaslat, amely szerint a tárgyévi adózás előtti eredménynek a megelőző adóév adózás előtti eredményét meghaladó része után az adót nem a tárgyévben, hanem a következő két adóév során kell megfizetni. A növekedési adóhitel tehát javítja a kedvezményezetti körbe eső vállalkozások likviditását, ezzel segítve fejlődésüket - áll az indoklásban.
 
A javaslat tartalmazza az egészségügyi szolgáltatási járulék inflációt követő mértékben történő emelését. Az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 6930 forintról 7050 forintra emelkedik 2016. január 1-jétől.
 
Tállai: a közterhek vagy csökkennek, vagy nem változnak az adócsomag szerint
 
A parlament elé csütörtökön benyújtandó adótörvény-javaslat különlegessége, hogy az elmúlt tíz év legrövidebb adócsomagja, alig több mint 30 paragrafusból áll, és az adócsökkentés költségvetését megalapozandó nem tartalmaz új adót vagy adóemelést, a közterhek vagy mérséklődnek, vagy nem változnak - mondta Tállai András államtitkár csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.
 
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a javaslatcsomagot nagyon korán, még az első fél évben elfogadhatja a parlament, ami ugyancsak erősíteni fogja a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát, hitelességét. Az adójavaslatot egyszerre tárgyalják a költségvetéssel, abban bíznak, hogy az Országgyűlés többsége támogatni fogja - tette hozzá.

Az újdonságok közül kiemelte: a társasági adózásban bevezetik a növekedési adóhitelt. Azok a vállalkozások, amelyek egyik évről a másikra ötszörösére növelik adózás előtti eredményüket, elhalaszthatják az adó megfizetését, így több forrásuk marad tevékenységük bővítésére.

Közölte, új közművezetékek építése esetén a hatodik évtől kell az adót megfizetni a közművezetékek után, az internetvezetékek esetében rekonstrukció, felújítás esetén is érvényesíteni lehet ezt a kedvezményt.

Az egészségügyi alapszolgáltatást végző orvosok munkáját azáltal is támogatni kívánja a kormány, hogy a helyi iparűzési adóról (hipa) szóló törvény módosításával lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok kedvezményt, mentességet adjanak a háziorvosoknak, aminek révén évi 1,5 milliárd forint maradhat náluk - ismertette az államtitkár. Ez mintegy 6300 háziorvost érint, a kedvezmény összege pedig évente elérheti a 200 ezer forintot.

A már ismert módosítási javaslatok közül kiemelte a személyi jövedelemadó (szja) adókulcsának 16-ról 15 százalékra való mérséklését, amivel 120 milliárd forint marad a családoknál. 

Tovább növekszik a családi adókedvezmény mértéke is, a kormány ígéretének megfelelően a kétgyermekes családok kedvezménye 2016-ban gyermekenként a jelenlegi 10 ezerről 12 500 forintra emelkedik, a következő három évben ugyanilyen mértékben nő, és 2019-re két gyermek után már eléri a havi 40 ezer forintot.  

Az általános forgalmi adó (áfa) változásai közül kiemelte, hogy a félsertés áfája 27-ről 5 százalékra mérséklődik, ezáltal 25 milliárd forint marad a fogyasztók zsebében. Hozzáfűzte: a kormány elemzi a tapasztalatokat, és utána kerülhet napirendre további alapvető élelmiszerek áfájának a csökkentése. Az áfacsökkentésnek meg kell jelennie a fogyasztói árakban - hangsúlyozta. Ennek legjobb ösztönzője szerinte a verseny. 

Az EBRD-vel kötött megállapodás nyomán 2016-ban csökken a bankadó is, a mérlegfőösszeg 0,53 százalékáról 0,31 százalékára, ami 60 milliárd forinttal mérsékli a hitelintézetek terheit. A kormány cserébe a hitelezési aktivitás bővülését várja, azt, hogy a bankok részt vegyenek a magyar gazdaság finanszírozásában - erősítette meg.

Tállai András az újságírók kérdésére elmondta, hogy a reklámadó módosítása nincs benne a mostani adócsomagban, ez külön törvényjavaslatként kerül a parlament elé. Más ágazati különadók mérséklése nincs napirenden - közölte.

FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek! Az Önadózó csomag előfizetési díja 2022. 7-12. hónapra 14.490,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2022, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2022, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra