Adóváltozások Július 1-én: Csökkent a szocho, kedvezőbb lett a kata

Forrás: MTI

Címkék: KATA


Ehhez kapcsolódóan változtak az összevont adóalap megállapításának szabályai is. Ha a magánszemély egy adott jövedelem után kötelezett a szociális hozzájárulási adó megfizetésére, jövedelme 85 százalékát kell figyelembe venni az eddigi 84 helyett.

Július 1-jétől csökkent a szociális hozzájárulási adó (szocho), valamaint a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai is kedvezőbbekké váltak. 
 
A szocho, valamint az ekho munkaadókat terhelő része július 1-jétől 17,5 százalékra mérséklődött az eddigi 19,5 százalékról.
 
Ehhez kapcsolódóan változtak az összevont adóalap megállapításának szabályai is. Ha a magánszemély egy adott jövedelem után kötelezett a szociális hozzájárulási adó megfizetésére, jövedelme 85 százalékát kell figyelembe venni az eddigi 84 helyett. 
 
Módosult a kisadózók ellátási alapja is, tekintettel arra, hogy a tételes közterhen belül a szociális hozzájárulási adórész csökken, így az egyéni járulékoknak megfelelő adórész növekszik, ezért az ellátások alapjaként is magasabb összeget vesznek figyelembe a jövőben. 
 
A főállású katás által igénybe vett pénzbeli ellátások (például gyed, táppénz) alapja változatlan adófizetési kötelezettség mellett megemelkedik. Ez azt jelenti, hogy az 50 ezer forintos tételes adó megfizetése esetén 94 400 forintról 98 100 forintra, míg a magasabb mértékű (75 ezer forintos) tételes adó megfizetésekor 158 400 forintról 164 000 forintra emelkedik az ellátási alap. 
 
A reklámadó 7,5 százalékról 0 százalékra csökkent július 1-jétől kezdődően, 2022. december 31-ig ideiglenesen.
 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra