Alakul a kisvállalati adó

Forrás: MTI

Címkék: kisvállalati adó, tételes adó


Eltörölné az Országgyűlés költségvetési bizottsága a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvénynek azt a bekezdését, amely szerint a kisadózó vállalkozások tételes adóját választó adózónak be kell jelentenie az adhatósághoz, ha a bevétele a 6 millió forintot meghaladja, és hosszabb időt biztosítanának a bevallás elkészítésére is.

A parlament honlapján olvasható bizottsági módosító javaslat indoklásában kifejtik: ehhez a bejelentéshez jogkövetkezmény nem kapcsolódik, a vállalkozás a bevételéről más formában is számot ad, így a bejelentési kötelezettség felesleges adminisztrációs teher a vállalkozások számára.

A módosítás a kisadózó vállalkozások tételes adóját választó vállalkozások számára hosszabb időt biztosít a bevallás vagy a bevételről szóló nyilatkozat benyújtására. Az adóévet követő január 20-i időpont túl szűk időtartamot ad az adókötelezettségek teljesítésére, ezért azt a módosítás február 25-ére tolja ki. A módosítás nyilvánvalóvá teszi, hogy a bevételről szóló nyilatkozat papír alapon is benyújtható az adóhatósághoz. Ezzel párhuzamosan a kisadózó vállalkozások tételes adójából év közben kilépő, kieső vállalkozások számára a bevallási határidő az adóalanyiság megszűnését követő 30 napra változik, hasonlóan a soron kívüli bevallás benyújtására vonatkozó szabályokhoz.

Enyhítene a javaslat a tételes adót választók nyilvántartási kötelezettségein, oly módon, hogy a vállalkozás bevételi nyilvántartásában a számlán feltüntetett üzletfél nevét, címét nem kell feltüntetni, mivel ezek az adatok a számlán is megtalálhatók.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra