Alanyi adómentes tárgyi eszköz értékesítése

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2019/02 | Szerző: Vira Sándor

Címkék: alanyi adómentes tárgyi eszközt értékesít


Az alanyi adómentes adóalany, ha a tárgyi eszközét értékesíti, akkor adót kell fizetnie (ha egyébként nem adómentes az értékesítés, mint például a két évnél régebbi beépített ingatlan).

Az alanyi adómentes adóalany, ha a tárgyi eszközét értékesíti, akkor adót kell fizetnie (ha egyébként nem adómentes az értékesítés, mint például a két évnél régebbi beépített ingatlan).

Ha az adót levonhatta korábban, mert nem alanyi adómentes időszakban vásárolta, akkor pótlólag levonható adója természetszerűleg nem keletkezik.

Az adóhatóság közzétett egy állásfoglalást, mely szerint, ha az adóalany tárgyi eszközt vásárol nem alanyi adómentes időszakban, viszont alanyi adómentes időszakában is használja, úgy az alanyi adómentes időszakban a korábban levont adó 1/5 illetve ingatlan esetén 1/20 részét évente az alanyi adómentes időszak alatt be kell vallania fizetendő adóként, amennyiben a kalkulált összeg meghaladja a 10.000 Ft-ot.

Ha az alanyi adómentes adóalany az adómentes időszakban vásárolt tárgyi eszközt adókötelesen értékesíti az alanyi adómentes időszakában, akkor a vásárláskor felszámított adóra utólag az értékesítéskor adólevonási jogot érvényesíthet, a levonási joggal kapcsolatos általános szabályok szerint (Áfa tv. 136. §). Például, ha az adóalany 2018. júniusban az alanyi adómentesség időszakában vásárolt egy tehergépkocsit 3.000. 000 Ft+810.000 Ft áfa összegben, és státuszára tekintettel az adót nem vonta le. Majd 2019. júliusban értékesíti a járművet (kötelezően áfa-s) 2.000.000 Ft+540.000 Ft áfa összegben. Akkor az értékesítéskor felszámított adót (540.000 Ft-ot) be kell vallania 2019. július hóra. Azonban a július havi bevallásban a tárgyi eszköz figyelési időn belül (60 hónap) hátralévő időszakra, 48 hónapra, időarányosan adólevonási jogot gyakorolhat a beszerzéskor felszámított áfa tekintetében a következő algoritmus szerint: 48/60X810.000=648.000 Ft. A számítás eredményeképpen a levonható adót 648.000 Ft-ban állapítja meg.

FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE SZOLGÁLTATÁSAIRA!

Az Önadózó  újságból, honlapból, elektronikus és online szolgáltatásokból álló előfizetői csomagja folyamatos szakmai segítséget és támogatást nyújt a komplex vállalati ügyvitel szakszerű viteléhez, a vállalkozás, intézmény adózási, kifizetői, könyvviteli és munkaügyi feladatainak ellátásához. Az adózás 2020-ben sem lesz egyszerűbb – de az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli  feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Előfizetőknek szabályzatok,- számviteli és GDPR szabályzat is (éves előfizetéssel!), segédletek, Fórum szolgáltatás, plusz 2x2 mérlegképes kredit. Előfizetési díj ebben az évben még 2020. 1-12. hóra: 22.680,-Ft. Kedvezményeink miatt az előfizetéssel pénzügyileg is nyer, nem csak szakmailag. Elõfizetés: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra