ÁSZ: a digitális átállás versenyképességi kérdés

Forrás: MTI

Címkék: adóellenőrzés, digitális átállás


A korszerű adatelemző rendszerek és információtechnológiai megoldások az ellenőrzések területén is jól alkalmazhatóak, mert a különböző intézmények alapdokumentumainak, szabályzatainak ellenőrzése nagy hatékonysággal automatizálható

A digitális átállás versenyképességi kérdés az egész ország számára - fejtette ki Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesületének éves konferenciáján.
 
Az ÁSZ csütörtöki tájékoztatása szerint a szervezet elnöke előadásában kiemelte: a korszerű adatelemző rendszerek és információtechnológiai megoldások az ellenőrzések területén is jól alkalmazhatóak, mert a különböző intézmények alapdokumentumainak, szabályzatainak ellenőrzése nagy hatékonysággal automatizálható.
 
Domokos László hangsúlyozta: az ÁSZ számára rendkívül fontos, hogy egyszerre fejlessze a belső technológiai rendszereket és kiépítse a külső ellenőrzési környezethez a megfelelő csatornákat. A közigazgatás területén a jövőben komoly fejlesztések valósulnak meg, így az ellenőrzötti körről egyre részletesebb információk válnak elérhetővé a közhiteles nyilvántartási rendszerekben, ami jelentősen növeli az ellenőrzési hatékonyságot.
  
Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) vezető államtitkár egyebek mellett elmondta: a NAV adatvagyona alapvetően három forrásból, az adózóktól, a hatósági tevékenységből és külső társhatóságoktól származik. Kiemelte, hogy a nyáron indult online számlázási rendszerben július 1-je óta több mint 12 millió tranzakció történt. Az online pénztárgép rendszer pillanatnyi mérete több mint 150 terra byte, és több mint 27 milliárd számlát, nyugtát tartalmaz. Ez jól szemlélteti, hogy az adóhivatal rendkívüli méretű digitális adatállományt kezel, ezért kulcskérdés az ellenőrzési módszerek hatékonysága - fejtette ki, hozzátéve, hogy az adatok biztonságát maximálisan garantálni kell.
  
Az adóhivatalt vezető államtitkár úgy fogalmazott: a hatékony közszolgáltatásokhoz ügyfélbarát és proaktív hivatalokra, hatóságokra van szükség, ehhez pedig a digitális technológiák alkalmazása jelentősen hozzájárulhat.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra