ÁSZ: változás szükséges a közszféra belső ellenőrzésében

Forrás: MTI

Címkék: belső ellenőrzés


A közszféra belső ellenőrzése jelenlegi formájában nem tölti be funkcióját, ezért indokolt a teljes rendszer felülvizsgálata - tartalmazza az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elemzése. A dokumentum az ÁSZ 2015 és 2018 közötti ellenőrzései alapján készült el.


A tájékoztatás szerint az elemzés feltárta, hogy a belső ellenőrzés meghatározó arányban - az intézmények 90,7 százalékánál és az önkormányzatok 96,7 százalékánál - nem működött hatékonyan, így nem teremtett világos döntési helyzetet az elsőszámú vezetők számára.
    
Emlékeztetnek arra, hogy a belső ellenőrzés kiemelt feladata elősegíteni a belső kontrollrendszer minőségének és hatékonyságának javítását, ezáltal biztosítani a szabályszerű közpénzfelhasználást és a közvagyon védelmét.

Ugyanakkor az elemzés szerint a belső ellenőrzés nem látta el feladatát a csalás megelőzése, feltárása és a korrupciós kockázatok kezelése tekintetében. Így nem teremtett világos döntési helyzetet az elsőszámú vezetők számára és nem támogatta a felelős vezetést a közpénzzel, közvagyonnal történő felelős gazdálkodásban. Mivel a közszféra belső ellenőrzése jelenlegi formájában nem tölti be funkcióját, ezért indokolt a teljes rendszerének felülvizsgálata.

Az elemzés azt is alátámasztotta, hogy "a belső ellenőrzés nem megfelelő működése hatással volt a belső kontrollrendszer egészének" működésére. Így az ÁSZ által ellenőrzött szervezeteknél kivétel nélkül a gazdálkodásban is hiányosságok fordultak elő. Mindez többletfeladatokat ró "az államháztartás védelmi vonalainak második és harmadik szereplőire", így a kormányzati, önkormányzati ellenőrzésre, valamint az ÁSZ által végrehajtott külső számvevőszéki ellenőrzésre is - tartalmazza a dokumentum.

Az ÁSZ elemzése rámutat arra is: a rendszer átalakításának kezdeményezése az államháztartásért felelős miniszter feladata. Az irányító szerveknek pedig indokolt rendszeresen ellenőrizni a belső ellenőrzési tevékenység minőségét.

A belső ellenőrzési tevékenység hatékonyságát olyan intézkedésekkel célszerű megerősíteni és fejleszteni, amelyek révén egyrészt javulhat az államháztartás védelmi vonalainak egymást erősítő működése, másrészt hatékonyabban hozzá tud járulni a szervezetek belső kontrollrendszere szabályszerű kialakításához, egyidejűleg hatékonyan feltárja a csalást és a korrupciós kockázatot - tartalmazza az ÁSZ közleménye.

FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE SZOLGÁLTATÁSAIRA!

Az Önadózó  újságból, honlapból, elektronikus és online szolgáltatásokból álló előfizetői csomagja folyamatos szakmai segítséget és támogatást nyújt a komplex vállalati ügyvitel szakszerű viteléhez, a vállalkozás, intézmény adózási, kifizetői, könyvviteli és munkaügyi feladatainak ellátásához. Az adózás 2020-ben sem lesz egyszerűbb – de az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli  feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Előfizetőknek szabályzatok,- számviteli és GDPR szabályzat is (éves előfizetéssel!), segédletek, Fórum szolgáltatás, plusz 2x2 kredit, mérlegképes könyvelőknek, adótanácsadóknak, adószakértőknek. Előfizetési díj ebben az évben még 2020. 3-12. hóra: 19.950,-Ft. Kedvezményeink miatt az előfizetéssel pénzügyileg is nyer, nem csak szakmailag. Elõfizetés: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra