Aszálykár: megjelent a takarmányszállítási támogatásról szóló jogszabály

Forrás: MTI

Megjelent az aszály veszélyhelyzeti operatív törzs döntése alapján kidolgozott rendelet, amely "a történelmi léptékű aszály" miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány-szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget. A támogatás keretösszege 3 milliárd forint

Az Agrárminisztérium közleményében azt írta, a támogatást a takarmány szállításához szükséges kilométer alapján számolják el, amelynek igazolására az állattartóknak a június 1. és szeptember 23. között kiállított fuvardokumentumokat (vagy ezek másolati példányát) kell benyújtaniuk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) illetékes falugazdászaihoz szeptember 26-áig. Ezt követően a támogatási kérelmeket október 3-9. között lehet elektronikus úton a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) beterjeszteni.

A gazdálkodó által az agrárkamara részére továbbított dokumentumoknak külön-külön vagy akár együttesen tartalmazniuk kell a fuvardokumentum azonosítószámát, kiállításának dátumát és kiállítójának azonosító adatait, a számla számát (ha a fuvardokumentumot számla alapján állították ki), a szállított tömegtakarmány megnevezését és mennyiségét, a tömegtakarmány-szállítás címzettjét (azaz az állattartó nevét és címét), az átvevő aláírását és a szállított tömegtakarmány állattartó részére történő szállításához szükséges távolságot kilométerben megadva. A támogatás mértéke 300 forint/kilométer azzal a feltétellel, hogy egy állattartó legfeljebb 3000 kilométerre nyújthat be támogatási igényt.

A támogatási konstrukció kedvezményezettjei - az egységes nyilvántartási és azonosítási rendszerbe (ENAR) augusztus 1-jéig bejelentett állategyedekkel kapcsolatban - azok a juh- és szarvasmarhatartók, akik az idei évben termeléshez kötött támogatás iránti kérelmet nyújtottak be, illetve azon kecsketartók, akik a 2021. évi "kecske csekély összegű támogatásban" részesültek. Támogatási kérelmet nyújthatnak be azok a lótartók is, akik a vidékfejlesztési programban a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának "in situ megőrzés" intézkedésre 2022-ben támogatást igényeltek - ismertették.

Az állattartókat segítő intézkedést az Agrárminisztérium az úgynevezett válságtámogatási formában hirdette meg, amely lehetővé teszi, hogy az érintettek az úgynevezett csekély összegű támogatástól (25 ezer euró/3év) elkülönülő, 62 ezer eurós összeghatárig részesülhessenek a takarmányszállítási támogatásból.

A MÁK a NAK által igazolt takarmányszállítási kilométerek alapján dönt a beérkezett támogatási igényekről, és egyúttal intézkedik a jogos támogatási igények kifizetéséről - olvasható a minisztérium közleményében.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra