Átalányadó választása – augusztus 31-e, vagy október 31-e a határidő?

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Címkék: átalányadó


Egyéni vállalkozók számára vészesen közelednek az új kata törvényben előírt határidők. Ezek egyike az átalányadó választására vonatozik. A NAV tájékoztatója szerint pedig vannak olyan egyéni vállalkozók, akikre nem az október 31-i, hanem az augusztus 31-i határidő vonatkozik. Kire mi?

Az új kata törvény 15.§/2/ bekezdése szerint  e törvény szerinti adóalanyiság választására nem jogosult, 2022. augusztus 31-én a kisadózó vállalkozások tételes adóját alkalmazó egyéni vállalkozó az átalányadózás választását a 2022. adóévre vonatkozóan 2022. október 31-éig jelentheti be.  

Ebbe a körbe – figyelemmel az új kata tv. adóalanyiságról rendelkező 3.-4.§-ára - azok az egyéni vállalkozók tartoznak, akik:

  • nem az Evectv. szerinti egyéni vállalkozók – egyéni ügyvéd, közjegyző, egyéni szabadalmi ügyvivő, önálló bírósági végrehajtó, szolgáltató állatorvos,
  • nem főfoglalkozású egyéni vállalkozók,
  • akinek az adószámát az állami adó- és vámhatóság a bejelentés évében vagy az azt megelőző 12 hónapban törölte, vagy aki a bejelentés időpontjában adószám törlésének hatálya alatt áll,
  • az az egyéni vállalkozó, aki az Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke szerint 68.20 Saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése besorolású tevékenységből az adóalanyiság választásának évében bevételt szerzett. 

Ez az egyéni vállalkozói kör az átalányadózás választását a 2022. adóévre vonatkozóan 2022. október 31-éig jelentheti be.  

Más szabályok vonatkoznak azokra az egyéni vállalkozókra, akik megfelelnek ugyan az új kata törvény adóalanyiság feltételeinek, de ennek ellenére nem választják az új katát.  És ők leginkább  azért nem választják, mert kifizetőtől fog bevételük származni.  

A kifizetői bevételszerzést azonban a  törvény nem adóalanyisági feltételként határozza meg, hanem adóalanyiságot megszüntető feltételként. Ezért szűken értelmezve nem vonatkozik rájuk az előbbi pontban írt október 31-i határidő. 

Ez a vállalkozói kör „Az egyéni vállalkozók átalányadózásának alapvető szabályai”  című NAV tájékoztató szerint  2022. augusztus 31-éig választhatja az átalányadót – hivatkozva a régi Kata törvény 25.§/5/ bekezdésére.  Ez szerint az egyéni vállalkozó a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyisága megszűnése bejelentésével egyidejűleg az egyéni vállalkozó átalányadózására vonatkozó rendelkezések alkalmazását is bejelentheti, ha a bejelentés időpontjában megfelel az Szja tv.-ben foglalt valamennyi feltételnek.

Ezzel az értelmezéssel több probléma van - mindenesetre ez a hivatalos NAV álláspont, az érinetteknek javasolt ehhez igazodni. 

A NAV tájékoztató elérhető itt: „Az egyéni vállalkozók átalányadózásának alapvető szabályai” 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra