Az adókedvezmények változásai - A fejlesztési adókedvezmény

TAO

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2019/9 | Szerző: dr.Németh Nóra

Címkék: fejlesztési adókedvezmény


Három lépcsőben csökken a kis- és középvállalkozások részére dedikált jogcím esetén a beruházási értékhatár.

A kis- és középvállalkozások a jelenértéken legalább 500 millió forint értékű beruházások alapján [Tao. tv.  22/B. § (1) bekezdés i) pont] nyerhettek jogosultságok a fejlesztési adókedvezmény érvényesítésére a 2019. július 23-áig hatályos szabályok szerint. Három lépcsőben csökken a kis- és középvállalkozások részére dedikált jogcím esetén a beruházási értékhatár.

A 2019. július 24-étől hatályos szabályok szerint a kisvállalkozásoknál a jelenértéken legalább 300 millió forint értékű, középvállalkozásoknál a jelenértéken legalább 400 millió forint értékű beruházásra tekintettel érvényesíthető az adókedvezmény. 2021. január 1-jétől az értékhatár a kisvállalkozások esetén 200 millió forintra, középvállalkozások esetén 300 millió forintra csökken tovább.

2022. január 1-jével valósul meg a harmadik lépcső, az említett időpontot követően kisvállalkozások esetén már a jelenértéken legalább 50 millió forintos beruházás, középvállalkozásoknál pedig a jelenértéken legalább 100 millió forintos beruházás is adókedvezményre jogosíthat. Összességében tehát a szabályozás differenciálttá vált; eltérő értékhatár vonatkozik a kis-, illetve a középvállalkozásokra, továbbá az elkövetkező két és fél évben a korábbi határérték 1/10-ének, illetve 1/5-ének megfelelő értékű beruházás elegendő lehet az adókedvezményre való jogosultság megszerzéséhez.
 
A jelenértéken legalább 3 milliárd forint értékű beruházások, a kedvezményezett települési önkormányzat közigazgatási területén üzembe helyezett és üzemeltetett, jelenértéken legalább 1 milliárd forint értékű beruházások, a jelenértéken legalább 6 milliárd forint értékű beruházások, a jelenértéken legalább 3 milliárd forint értékű munkahelyteremtést szolgáló beruházások esetén az adókedvezmény érvényesítésének további feltételeként írja elő a Tao. tv. 22/B. § (9) bekezdése a foglalkoztatottak átlagos állományi létszámának, vagy pedig a bérköltségnek a meghatározott mértékben való bővítését, növelését.

E rendelkezést illetően a legfontosabb változás, hogy 2020. január 1-jétől az adózók nem választhatják azt, hogy a bérköltség növelésére vonatkozó többletfeltételnek tesznek eleget. Enyhül mindemellett a foglalkoztatottak átlagos állományi létszámához kapcsolódó feltétel is, hiszen már nem kell 50 vagy 25 fővel növelni a létszámot, hanem elegendő lesz az is, ha a létszám az adókedvezmény első igénybevételének adóévét követő négy adóévben nem csökken.

A bázis időszak vonatkozásában a 2019. december 31-éig hatályos szabályok alapján az adózónak választási lehetősége áll fenn, ugyanis választása szerint vagy a beruházás megkezdését megelőző adóév adataiból, vagy pedig a beruházás megkezdését megelőző három adóév adatainak számtani átlagából indul ki. E tekintetben szűkül az adózók választási lehetősége 2020. január 1-jétől; bázis időszakként kötelező lesz a beruházást megelőző három adóév adatainak számtani átlagát figyelembe venni.

Az utolsó változás, amely a Tao. tv. említett rendelkezését érinti az, hogy a fent felsorolt jogcímek mellett a kis- és középvállalkozások által megvalósított beruházások esetén is eleget kell tenni azon többletfeltételnek, hogy a létszám ne csökkenjen az érvényesítési időszak törvényben meghatározott részében. E változás tulajdonképpen a 2019. december 31-éig hatályos szabályok enyhítését jelenti, amelyek előírták a kis- és középvállalkozások esetében is az 5 vagy 10 fővel való létszámbővítést, vagy pedig minimálbér tízszeresével, huszonötszörösével való bérköltség növelést. A Tao. tv-nek az ez utóbbiakról rendelkező 22/B. § (14) bekezdése 2020. január 1-jével hatályát veszti.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra