Az alanyi adómentesség választhatósága

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Azok az adóalanyok, akik (amelyek) a gazdasági tevékenységüket 2008. január elsejét megelõzõen kezdték, 2008. évre vonatkozóan akkor választhatnak alanyi adómentességet, ha 2007. évben nem volt 5 millió forintot meghaladó bevételük, illetve 2008. évben az ésszerûen várható bevételük nem haladja meg az 5 millió forintos értékhatárt.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576. oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.kezikonyvek.hu M E G R E N D E L É S: info@onadozo.hu  

***

Azok az adóalanyok, akik (amelyek) a gazdasági tevékenységüket 2008. január elsejét megelõzõen kezdték, 2008. évre vonatkozóan akkor választhatnak alanyi adómentességet, ha 2007. évben nem volt 5 millió forintot meghaladó bevételük, illetve 2008. évben az ésszerûen várható bevételük nem haladja meg az 5 millió forintos értékhatárt – olvashatjuk az Adóhivatal 2007. december 19-én közzé tett tájékoztatójában. A kérdés, hogy milyen határidõvel választhatunk alanyi adómentességet?

1. Abban az esetben, ha az adóalany 2007. évben az egész adóévben áfa alany volt, de a bevétele belefért az alanyi adómentesség 4 millió forintos értékhatárába – évközi kezdés esetén annak idõarányos részét – rá nem vonatkozik a 2008. február 15-i határidõ abban az esetben, ha 2008-ban alanyi adómentes szeretne – szeretett volna lenni. Az õ esetében nem értelmezhetõ az átmeneti rendelkezés – az új áfa törvény nem állapít meg számára kedvezõbb jogokat – az õ esetében a határidõ 2007. december 31-e volt a 2008. évre vonatkozó alanyi adómentesség választására.

2. Abban az esetben, ha az adóalany 2007. évben veszítette el alanyi adómentességét, vagyis 2007. év során lépte át az akkor fõ szabály szerint 4 millió forintos értékhatárt, de az 5 millió forintot nem haladta meg a bevétele, akkor 2008. évre választhat alanyi adómentességet, a határidõ 2008. február 15-e, de ez az Adóhivatalhoz történõ beérkezés határideje. A benyújtandó nyomtatvány pedig a változásbejelentõ lap. A lehetõséget az áfa törvény átmeneti rendelkezése biztosítja.

Hogyan kell számítani az 5 millió forintot abban az esetben, ha az adóalany év közben átlépte az alanyi értékmentes határt, és áfás számlát is bocsátott ki? A kibocsátott számlában felszámított áfa beleszámít-e az 5 millió forintos értékhatárba? A válasz az, hogy nem számít bele. Azért nem számít bele, mert a törvény az 5 millió forintos értékhatár megfogalmazásánál ellenértéket határoz meg, a törvény értelmében pedig az adó alapja az ellenérték. Tehát az ellenérték, amire az adót felszámítjuk, így nem értelmezhetõ áfával együtt az ellenérték meghatározás.

Példa:
Adóalany árbevétel 2007. évben 3.950.000 Ft volt, amikor kibocsátott számlát 100.000 Ft + áfa összegrõl. Ezen kívül még az év során összesen 900.000,- Ft áfa összegrõl bocsátott ki számlát. Visszajelentkezhet-e 2008. február 15-éig beérkezõen az alanyi adómentesség hatálya alá?
Igen, mivel a 2007. évi ellenérték 3.950.000 + 100.000 + 900.000 = 4.950.000 Ft, tehát belefér az 5 millió forintos értékhatárba, így nincs akadálya, hogy az adóalany 2008. évre ismételten alanyi adómentességet válasszon.

Önadózó


Az áfa törvény vonatkozó szabálya:

188. § (1) Alanyi adómentesség abban az esetben választható, ha az adóalany 2. § a) pontja szerinti összes termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendõ ellenértéknek - forintban kifejezett és éves szinten göngyölített - összege
a) sem a tárgy naptári évet megelõzõ naptári évben ténylegesen,
b) sem a tárgy naptári évben ésszerûen várhatóan, illetõleg ténylegesen
nem haladja meg a (2) bekezdésben meghatározott felsõ értékhatárt.
(2) Az alanyi adómentesség választására jogosító felsõ értékhatár: 5 000 000 forintnak megfelelõ pénzösszeg.

65. § Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében az adó alapja - ha e törvény másként nem rendelkezik - a pénzben kifejezett ellenérték, amelyet a jogosult kap vagy kapnia kell akár a termék beszerzõjétõl, szolgáltatás igénybevevõjétõl, akár harmadik féltõl, ideértve a támogatások bármely olyan formáját is, amely a termék értékesítésének, szolgáltatás nyújtásának árát (díját) közvetlenül befolyásolja.

A hivatkozott APEH tájékoztató:


Tájékoztató az alanyi adómentesség választhatóságát érintõ új szabályokról
2007.12.19.

Az alanyi adómentességre vonatkozó új szabályokat a 2008. január elsejével hatályba lépõ, az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: új Áfa-törvény) XIII. fejezete tartalmazza. Az új Áfa-törvény 187. § (1) bekezdésének rendelkezése szerint az olyan adóalany jogosult alanyi adómentességet választani, aki (amely) gazdasági céllal belföldön telepedett le (belföldön van a gazdasági tevékenységének a székhelye, vagy belföldön állandó telephelye van, illetve lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van belföldön). Ennek megfelelõen az új Áfa-törvény az általános forgalmi adóról szóló l992. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: régi Áfa-törvény) elõírásával azonosan, választható adómentességként szabályozza az alanyi adómentességet, a választásra jogosult személyek körében változás nincs. Az alanyi adómentesség alkalmazására csak akkor van lehetõség, ha az alanyi adómentességre vonatkozó választását az adóalany a jogszabályokban meghatározott határidõig bejelenti az adóhatósághoz.
A régi Áfa-törvény alanyi adómentesség választására jogosító 4 millió forint – családi gazdálkodó, átalányadózó mezõgazdasági kistermelõ esetén 6 millió forint – bevételi küszöbértékétõl eltérõen az új Áfa-törvény az alanyi adómentesség választására jogosító értékhatárt 5 millió forintban határozza meg. Az új Áfa-törvény 188. § alapján alanyi adómentesség abban az esetben választható, ha az adóalanynak (az adóalanyként) belföldön és ellenérték fejében teljesített termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása fejében megtérített vagy megtérítendõ ellenértéknek – forintban kifejezett és éves szinten göngyölített összege sem a tárgy naptári évet megelõzõ naptári évben ténylegesen, sem a tárgy naptári évben ésszerûen várhatóan (illetõleg ténylegesen) nem haladja meg az 5 millió forintot.
Azok az adóalanyok, akik (amelyek) a gazdasági tevékenységüket 2008. január elsejét megelõzõen kezdték, 2008. évre vonatkozóan akkor választhatnak alanyi adómentességet, ha 2007. évben nem volt 5 millió forintot meghaladó bevételük, illetve 2008. évben az ésszerûen várható bevételük nem haladja meg az 5 millió forintos értékhatárt. Az ilyen adóalanyoknak az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 22. § (1)-(2) bekezdései alapján az alanyi adómentesség választását 2007. december 31-ig kell az adóhatósághoz bejelenteniük (feltéve, hogy a régi Áfa-törvény 51. § (3) bekezdése alapján a bevételi küszöbérték meghaladása miatt nem állnak alanyi adómentesség választására vonatkozó tilalom alatt). Nem kell bejelentést tenniük az alanyi adómentesség választására vonatkozóan azoknak az adóalanyoknak, akik 2007. évben is alanyi adómentesek voltak és 2008. évben is alanyi adómentesként kívánnak eljárni, feltéve, hogy a 2008. évre ésszerûen várható bevételük nem haladja meg az 5 millió forintot. (Az olyan adóalanyoknak, akik/amelyek 2007. évben alanyi adómentesek voltak, de 2008. évben – bármilyen okból – nem kívánnak alanyi adómentességet alkalmazni, errõl a 2008. évre alkalmazandó új adózási módjuk megjelölésével kell bejelentést tenniük az adóhatósághoz 2007. december 31-ig.)
Az Áfa-törvény átmeneti rendelkezése alapján alanyi adómentesség választására van lehetõségük azoknak az adóalanyoknak is, akik az alanyi adómentességüket a régi Áfa-törvény alapján, a bevételi küszöbérték meghaladása miatt elveszítették és ezért visszatérési tilalom alatt állnak. Az ilyen adóalanyok is csak akkor választhatják az alanyi adómentesség alkalmazását 2008. évre, ha 2007. évben nem volt 5 millió forintot meghaladó bevételük, és a 2008. évre ésszerûen várható bevételük nem haladja meg az 5 millió forintot. Az ilyen adóalanyok az új Áfa-törvény 269. § (1) bekezdése alapján legkésõbb 2008. február 15-ig jelenthetik be az alanyi adómentesség választását az adóhatósághoz. (A határidõ elmulasztása esetén igazolási kérelem benyújtásának nincs helye.) A bejelentést célszerû minél elõbb megtenni, mivel ennek az adó felszámítása, illetve az adómentesség alkalmazása miatt lényeges szerepe lehet már 2008. év elején is. A bejelentést 2007. évben a 08TAFA-E illetve a 08TAFA-T lapokon, 2008-ban pedig az adókötelezettséggel kapcsolatos változások bejelentésére rendszeresített nyomtatványokon lehet az adóhatósághoz benyújtani.
A tevékenységüket 2008. évben, év közben kezdõ adóalanyok az alanyi adómentesség választását az adóalanyként történõ bejelentkezéssel egyidejûleg tehetik meg. Esetükben az 5 millió forintos, naptári évre vonatkozó (várható) bevételnek az adóalanyiság idõszakára idõarányosan esõ részét kell figyelembe venni bevételi értékhatárként.
A 2008. évre várható bevétel kalkulálásakor figyelemmel kell lenni arra, hogy az új Áfa-törvény is meghatároz olyan tételeket, amelyek nem számítandóak bele az alanyi adómentesség választására jogosító bevételi értékhatárba. Az új Áfa-törvény 188. § (3) bekezdés alapján ilyenek a következõ termékértékesítések, szolgáltatásnyújtások ellenértékei:
a. Az adóalany vállalkozásában tárgyi eszközként használt termék értékesítése.
b. Az adóalany vállalkozásában használt, egyéb módon hasznosított vagyoni értékû jogok végleges átengedése.
c. A tevékenység közérdekû jellegére tekintettel adómentes szolgáltatásnyújtás, termékértékesítés (új Áfa-törvény 85.§). [Ilyen adómentes szolgáltatás például az oktatási, humán-egészségügyi szolgáltatás, feltéve, hogy az adómentesség valamennyi törvényi feltétele teljesül.]
d. Egyes, a tevékenység speciális jellegére tekintettel adómentes szolgáltatások [az új Áfa-törvény 86. § (1) bekezdés a.)-g.) pontjai alá tartozóak], kiegészítõ jelleggel.. [Ilyen szolgáltatás lehet például az adóalanynak a saját értékesítése elõsegítése érdekében végzett hitelügynöki szolgáltatása. (Az új Áfa-törvény 86. § (1) bekezdés  l.) pont alapján adómentes ingatlan bérbeadás ellenértéke – eltérõ rendelkezés hiányában – beleszámítandó a bevételi értékhatárba.)]
e. A különleges jogállású mezõgazdasági termelõnél a mezõgazdasági tevékenység ellenértéke. [Nem tartozik bele az új Áfa-törvény szerinti mezõgazdasági tevékenységbe az olyan termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás, amelyre akár a terméket beszerzõ, szolgáltatást igénybevevõ személye, akár a termékértékesítés, szolgáltatástatás nyújtás tárgya/tartalma alapján kompenzációs felár nem érvényesíthetõ (új Áfa-törvény XIV. fejezet).]
f. Egyes, az adóalany vállalkozásában használt tárgyi eszköznek nem minõsülõ termékek – ideértve az ingatlant is – értékesítése. [Ide tartozik például az új közlekedési eszköz Közösségen belüli értékesítése, építési telek, valamint a 2 évnél nem régebbi használatbavételi engedéllyel rendelkezõ ingatlan értékesítése.]
Az új Áfa-törvény 187. § (2) bekezdésének és 257. §-ának elõírása szerint abban az esetben, ha az adóalany alanyi adómentességet választott, az alanyi adómentesség idõszakában az
alanyi adómentes minõségében
• adófizetésre nem kötelezett,
• elõzetesen felszámított forgalmi adó levonására nem jogosult,
• kizárólag olyan számla kibocsátásáról gondoskodhat, amelyben áthárított adó nem szerepel,
• a bevallástételi kötelezettség alól mentesül.
Az adóalany kötelezettségeinek megállapításakor vizsgálni kell, hogy az új Áfa-törvény XIII. fejezet rendelkezései szerint milyen esetekben nem járhat el alanyi adómentes minõségében. Azokban az esetekben, amikor az adóalany a törvény elõírása szerint nem alanyi adómentes minõségében jár el, adófizetési, bevallástételi kötelezettség terheli. Az alanyi adómentes adóalany – néhány kivételtõl eltekintve – akkor sem jogosult elõzetesen felszámított adó levonására, ha nem alanyi adómentes minõségében jár el. Nem alanyi adómentes minõségében jár el az adóalany, például az olyan esetekben, amikor az alanyi adómentesség idõszakát megelõzõ idõszakban levont adó összegét érintõen módosító vagy érvénytelenítõ okirat kiállítása történik. Egyes, a régi Áfa-törvény által adókötelezettséggel járó ügyletként kezelt ügyleteket is olyan ügyletként nevesít az új Áfa-törvény, amelyekben az adóalany nem alanyi adómentes minõségében jár el. Ilyen például az „import szolgáltatás”, vagyis az, amikor belföldön székhellyel, állandó telephellyel, illetve lakóhellyel, szokásos tartózkodási hellyel nem rendelkezõtõl vesz igénybe az adóalany olyan szolgáltatást, amelynek a teljesítési helye az új Áfa-törvény elõírásai szerint belföldön van.

Forrás: www.apeh.hu

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja.  Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008-ra még 11.756,-Ft. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu  Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra