Az e-számlázás gyors terjedését vetíti előre egy nemzetközi felmérés

Forrás: MTI

Címkék: e-számla


Bár a cégek jelentős része még mindig papíron bocsát ki számlát, többségük már használ vagy rövid időn belül alkalmazni fog elektronikus számviteli rendszert - közölte felmérése alapján a Grant Thornton nemzetközi üzleti és tanácsadó cég. 2028-tól uniós szinten kötelezővé teszik az elektronikus számlázást, az átállás pedig komoly informatikai és adminisztrációs szervezést igényel.

A Grant Thornton elemzői szerint biztató, hogy a térség vállalatainak általános törekvése, hogy minél kevesebb kézi közreműködéssel juttassák el a vevőikhez a számlákat. A Csehországra, Horvátországra, Lengyelországra, Magyarországra és Szlovákiára kiterjedő felmérésükből ugyanakkor kiderül, hogy a megkérdezett cégek 40 százalékánál ma még előfordul papíralapú számla, és a pdf-formátum is népszerű, 83 százalék elsősorban ezt használja.

A számvitel automatizációja azonban gyorsan fejlődhet, a válaszadó 43 százaléka jelezte, hogy már rendelkezik a valamilyen automatizációs támogatással, további 30 százalék pedig szeretne ilyet használni a következő egy évben. Leginkább a jogszabályban elvárt jelentések és bevallások előkészítését, valamint a fizetési kötelezettségek kezelését és követését szeretnék korszerűsíteni.

A bevallások előkészítését a válaszadók 40 százalékánál támogatja automatizáció, egy éven belül 28 százalék tervez ilyen fejlesztést - derül ki a vállalati visszajelzésekből.

A Grant Thornton azért is üdvözli az elektronikus számlázás terjedését, mert 2028-tól uniós szinten kötelezővé teszik, az átállás pedig komoly informatikai és adminisztrációs szervezést igényel.

Az elemzők szerint a szükséges beruházásokat nem érdemes halogatni, mert idővel valószínűleg egyre drágábbak lesznek. Az e-számlázás ráadásul a kibocsátóknak is kedvez, hiszen megkönnyítheti a vállalatok közötti számlázási gyakorlatot, időt és költséget takarít meg számukra - emelték ki a közleményben.

A felmérést a Grant Thornton magyarországi irodájának kezdeményezésére végezték a tanácsadó cég hálózatának közép-európai ügyfelei körében Csehországban, Horvátországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában, 19 különböző ágazatból, több száz céget kérdeztek meg. A válaszadó szervezetek együttesen több mint egymillió kimenő és bejövő számlát kezelnek évente.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra