Az egyéni vállalkozó őstermelők bevételeinek, kiadásainak nyilvántartása

SZJA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: egyéni vállalkozó, őstermelő


Általános ellenőrzési tapasztalat, hogy azok az őstermelők, családi gazdálkodók, akik egyben egyéni vállalkozók is, a különböző önálló tevékenységek bevételeiről és kiadásairól nem vezetnek külön-külön alapnyilvántartást

Általános ellenőrzési tapasztalat, hogy azok az őstermelők, családi gazdálkodók, akik egyben egyéni vállalkozók is, a különböző önálló tevékenységek bevételeiről és kiadásairól nem vezetnek külön-külön alapnyilvántartást.[1]

Őstermelői tevékenység – legyen az akár családi gazdálkodás – csak érvényes, önálló vagy közös őstermelői igazolvánnyal folytatható. Gyakran előfordul, hogy az őstermelő – a családi gazdaság vezetője – a mezőgazdasági tevékenysége mellett egyéni vállalkozóként is működik.

Nyilvántartás az áfa rendszerében

Az egyéni vállalkozóként és őstermelőként is gazdasági tevékenységet végző magánszemély az Áfa tv. szempontjából nem különül el, azaz egy adóalanynak minősül.[2] Annak az egyéni vállalkozó őstermelőnek, aki az Áfa tv. általános szabályai szerint adózik, és ezzel lemond az Áfa tv. szerinti mezőgazdasági tevékenységet végző adóalanyokat megillető különleges jogállásáról[3], áfabevallást kell benyújtania. Ebben szerepeltetnie kell a mindkét tevékenységgel kapcsolatban felmerült fizetendő és levonható áfa összegét. Az Áfa tv. nem írja elő a tevékenységenkénti külön adónyilvántartás vezetését.

Nyilvántartás az szja rendszerében

Ugyanakkor a személyi jövedelemadó szempontjából külön alapnyilvántartást kell vezetni és ennek megfelelően a személyijövedelemadó-bevallásban külön-külön kell bevallani az őstermelői tevékenységből és az egyéni vállalkozói tevékenységből származó jövedelmet.

Bevallás a családi gazdaságban

A családi gazdaság tagjainak az őstermelői jövedelmükre azonos adózási módot kell választaniuk a személyi jövedelemadóban és az általános forgalmi adóban is.

A családi gazdaság vezetőjének a családi gazdaságban és a saját egyéni vállalkozásában fizetendő és levonható áfatételeket az áfabevallásban együttesen kell feltüntetni.

A személyi jövedelemadózásban a családi gazdaság bevételeit és költségeit a gazdaság tagjai között egyenlően felosztva kell személyenként bevallani, mint mezőgazdasági őstermelői tevékenységből származó jövedelmet. Ha a családi gazdaság vezetője ezen kívül egyéni vállalkozóként is tevékenykedik, például mezőgazdasági szolgáltatásokat nyújt, bérszántást végez, a saját bevallásában külön vallja be az egyéni vállalkozói tevékenységéből származó jövedelmét.

Ezért is fontos a külön nyilvántartás vezetése, hiszen az egyéni vállalkozói tevékenységből származó jövedelmet nem lehet elosztani a gazdaság tagjai között.

Mindez a közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezőkre is alkalmazandó.


[1] A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 5. számú melléklet I. fejezet 1.3 pontja.

[2] Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 2. §.

[3] Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 197. §.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra