Az elismert harmadik államban letelepedett adóalany áfa-visszatérítése Magyarországon

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: áfa visszatérítés


Elismert harmadik államok: Svájci Államszövetség, Liechtensteini Hercegség, Norvég Királyság, Török Köztársaság, Szerb Köztársaság.

Az elismert harmadik államban[1] letelepedett adóalany (a továbbiakban: harmadik országos adóalany) adó-visszatéríttetési kérelmét az erre rendszeresített IAFAK-nyomtatványon nyújthatja be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV)[2]  

Ha a harmadik országos adóalanynak vagy a nevében eljáró meghatalmazottnak van belföldi adóazonosító száma/technikai azonosítója, illetve cégkapuja, vagy KÜNY-tárhelye, akkor a kérelem elektronikus formában és elektronikus úton is beadható, ezek híján a nyomtatványt papíralapon kell eljuttatni a NAV-hoz.[3]

Az adó-visszatérítési eljárásban a harmadik országos adóalanyt meghatalmazottként külföldi természetes személy, jogi személy vagy egyéb szervezet, például ügynök is képviselheti. A kérelem elektronikus benyújtásához ugyanakkor a képviseleti jogot előzetesen, még az áfa visszaigénylése előtt be kell jelenteni a NAV-hoz.

Az elektronikus kapcsolattartás feltételei

A harmadik országos adóalanynak vagy a nevében eljáró meghatalmazottnak az elektronikus kapcsolattartáshoz rendelkeznie kell

  • cégkapuval (ha a meghatalmazott szervezet belföldi székhelyű gazdálkodó szervezetvagy KÜNY-tárhellyel,
  • valamint adóazonosító számmal (adószám vagy adóazonosító jel).

Magánszemély külföldön KÜNY-tárhelyet

  • Magyarország diplomáciai és konzuli képviseleteinél,
  • Magyarországon a fővárosi és megyei kormányhivataloknál, a fővárosi és megyei kormányhivatalok járási (fővárosi kerületi) hivatalainál,
  • a kormányablakoknál,
  • valamint a NAV kijelölt ügyfélszolgálatain nyithat.

A külföldi magánszemélyeknek a KÜNY-regisztrációval egyidejűleg vagy azt megelőzően, ugyanezen szerveknél regisztrálniuk kell magukat a külföldi személyek nyilvántartásába.  

Az állandó meghatalmazás, képviselet nyilvántartásba vétele 

Ha az ügyfél meghatalmazott útján kíván eljárni, akkor a képviseleti jogviszonyt előzetesen be kell jelenteni a NAV-hoz.  

Az állandó meghatalmazást az erre a célra rendszeresített EGYKE-nyomtatványon kell bejelenteni, ami letölthető a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu), illetve elérhető az Általános Nyomtatványkitöltő programban (ÁNYK).

A képviselet bejelentéséről a következő tájékoztatóban talál bővebb információt:

https://nav.gov.hu/data/cms487097/Elektronikus_urlapok_benyujtasanak_modja_kepviselet_bejelentese.pdf 

Ha a harmadik országos adóalany és a külföldi ügynöke is rendelkezik érvényes belföldi adóazonosító számmal vagy legalább technikai azonosítóval, akkor ezek megadásával az EGYKE-nyomtatvány elektronikusan is benyújtható. Csatolni csak a meghatalmazást kell.

Ha ezekkel nem rendelkeznek, akkor a kinyomtatott EGYKE-nyomtatványt papíralapon kell elküldeni a NAV-hoz a következő iratokkal együtt: 

  • az állandó meghatalmazás okirata eredetiben,
  • az adóazonosító számmal nem rendelkező, harmadik országos adóalany cégkivonata másolatban,
  • az adóazonosító számmal nem rendelkező, harmadik országos adóalany cégaláírási címpéldánya (aki a meghatalmazást adta) másolatban,
  • a meghatalmazott személyét azonosító okmány másolata.

Ezek az iratok a magyar nyelv mellett angolul, németül, vagy franciául is benyújthatók, más nyelveken azonban csak hiteles magyar fordítással együtt. 

Az állandó meghatalmazás nyilvántartásba vételekor a NAV – ha nem rendelkeznek vele –adóazonosítót képez a meghatalmazott képviselőnek, valamint a harmadik országos adóalanynak is. Ezt a sikeres nyilvántartásba vételről szóló postai értesítésében a NAV meg is küldi az érintetteknek.

Az IAFAK-nyomtatvány benyújtása elektronikusan

Az áfa visszatérítésére szolgáló IAFAK-nyomtatvány letölthető az ÁNYK-ból, ahonnan a megfelelő tárhely kiválasztása után közvetlenül is beküldhető.

Az elektronikus formában előállított nyomtatványt nem kell aláírni, vagy egyéb úton hitelesíteni. A KÜNY-tárhelyen, illetve a cégkapun keresztül küldött nyomtatványokról a NAV vélelmezi, hogy azok a tárhely tulajdonosától származnak.

Ha a harmadik országos adóalany adóhatósági státuszigazolása nem áll rendelkezésre elektronikusan, hiteles elektronikus aláírással ellátva, akkor azt az előző érvényességének lejártakor pótlólag, eredetben, postán kell megküldeni.

Az adóhatósági státuszigazolás mellé hitelesített magyar (angol, német, francia) nyelvű fordítást is csatolni kell, ha azt nem ezen nyelvek egyikén állították ki.

A kérelem kitöltésekor az ’SZ’ lapokon forintra kerekítve, tehát tizedesek nélkül kell az adott számlára kérelmezett összeget feltüntetni.

Az IAFAK-nyomtatvány benyújtása papíralapon

Papíralapú benyújtásnál az IAFAK-nyomtatványtaz ÁNYK-ból kell letölteni és kinyomtatni, figyelve arra, hogy a nyomtatvány a legutolsó publikált verzió legyen. A nyomtatvány feldolgozását megkönnyíti, ha azt a benyújtó gépi úton tölti ki.  

A kérelmet a harmadik országos adóalanynak (cégszerűen) kell aláírnia. Mellé csatolnia kell az 1 évnél nem régebbi, adófizetésre kötelezetti státuszigazolását eredetben – szükség esetén hiteles fordítással – valamint a számlákatmásolatban.

Ha a kérelmet eseti meghatalmazott nyújtja be, csatolni kell minden kérelemben a felek által aláírt (magyar, angol, német vagy francia nyelvű) eseti meghatalmazás eredeti példányát is.

A nyomtatványt a NAV Kiemelt Adó-és Vámigazgatóságához kell eljuttatni a következő postacímre: Budapest 1410, Pf. 138. 


[1] Elismert harmadik államok: Svájci Államszövetség, Liechtensteini Hercegség, Norvég Királyság, Török Köztársaság, Szerb Köztársaság.

[2]  Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény. 251/M. § (1) bekezdése alapján

[3] A kérelem adattartalmát, mellékleteit a belföldön nem letelepedett adóalanyokat a Magyar Köztársaságban megillető általános forgalmiadó-visszatéríttetési jogának, valamint a belföldön letelepedett adóalanyokat az Európai Közösség más tagállamában megillető hozzáadottértékadó-visszatéríttetési jogának érvényesítésével kapcsolatos egyes rendelkezésekről szóló 32/2009 (XII. 21.) PM rendelet 1.-2. § és 5.-7. § határozzák meg.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra