Az első házasok kedvezménye

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2021/06 | Szerző: Kopányiné Mészáros Edda

Címkék: első házasok kedvezménye


Az első házasok kedvezményét az a házaspár érvényesítheti, akik közül legalább egyiküknek ez az első házassága. A jogosultságot nem befolyásolja, hogy a házasságot hol kötötték, belföldön, vagy külföldön.

Az első házasok kedvezménye egy olyan, az Szja törvényben rögzített adókedvezmény, amit az a házaspár érvényesíthet, akik közül legalább egyiküknek ez az első házassága. A jogosultságot nem befolyásolja, hogy a házasságot hol kötötték, belföldön, vagy külföldön, de a részletszabályokat érdemes jobban megismerni!

HOGYAN VEHETI IGÉNYBE AZ ELSŐ HÁZASOK KEDVEZMÉNYÉT?

Az Szja törvény 29/C. §-a alapján a magánszemély az összevont adóalapját a NÉTAK-ot, személyi kedvezményt követően, a családi kedvezményt megelőző sorrendben csökkentheti az első házasok kedvezményével.

A kedvezmény év végén, vagy már év közben az adóelőleg megállapítása során igénybe vehető.

A kedvezményt a jogosultak – a házaspár – közösen vehetik igénybe, döntésük szerinti megosztásban.

AZ ELSŐ HÁZASOK KEDVEZMÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSE

A kedvezmény első házasoknak szól, tehát olyan házaspár érvényesítheti azt, akik közül legalább egyiküknek ez az első házasságkötése. A jogosultságot nem befolyásolja, hogy a házasságot hol kötötték, belföldön, vagy külföldön. A kedvezmény igénybevételére a bejegyzett élettársak is jogosultak, ha legalább egyiküknek ez az első „házassága”. 

MENNYI JÁR AZ ELSŐ HÁZASOKNAK?

Az első házasoknak szóló kedvezmény összege havonta 33 335 forint azaz, ha a jogosultság a teljes adóévben fennáll, akkor éves szinten összesen 400 020 forint adó megtakarítást jelent.

Ezt az összeget a házaspár közösen veheti igénybe. Ez történhet úgy, hogy az összeget döntésük szerint megosztják egymás között – például fele-fele arányban –, vagy úgy, hogy a kedvezményt kizárólag egyikük érvényesíti. 

MIT JELENT A JOGOSULTSÁGI HÓNAP A FRISS HÁZASOK KEDVEZMÉNYE VONATKOZÁSÁBAN?

Jogosultsági hónapként a házasságkötés hónapját követő 24 hónap vehető figyelembe. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy az a házaspár, aki 2021. január 22-én kötött házasságot, 2021 februártól - 2023. januárig veheti igénybe a kedvezményt, azaz az igénybevételére első alkalommal 2024 februárjában kerülhet sor.

A jogosultság időtartama mindig a házasságkötést követő hónapban keletkezik, és teljes hónapra vonatkozik. Ugyanakkor fontos szabály, hogy a kedvezmény csak a házassági életközösség fennállása időszakára tekintettel érvényesíthető. Ez azt jelenti, hogy megszűnik a jogosultság a 24 hónapos időszakon belül, ha az első házasok házassági életközössége megszűnik

  • válás, vagy
  • az egyik fél halála

miatt. 

Az előző példánál maradva, ha az “első házas” házaspár 2021. októberben elválik, akkor a válás első hónapja vonatkozásában még érvényesíthetik a kedvezményt – függetlenül attól, hogy a házasság nem a teljes hónapban állt fenn –, azonban novemberben már nem. 

A friss házasok kedvezménye az arra jogosult év közben az adóelőleg megállapítása során is érvényesíthető. Azonban erre nem minden esetben van lehetőség, ugyanis attól függ, hogy a bevétel kitől származik. 

Amennyiben a bevétele

  • az adóelőleget megállapító munkáltatótól,
  • a magánszemély részére az összevont adólapba tartozó rendszeres bevételt (különösen havi, heti bért, munkadíjat, tiszteletdíjat, személyes közreműködés ellenértékét, egyéb juttatást) juttató kifizetőtől származik,

akkor a jövedelem meghatározása során kérheti a NAV-tól az első házasok kedvezménye figyelembevételét, amelyet írásban kell megtennie, az szja adóelőleg-nyilatkozattal. Azonban, ha a jogosultság tekintetében változás történik – válás, vagy lejár a 24 hónap – akkor ez jelezni kell a munkáltató, kifizető felé, új adóelőleg-nyilatkozatot kell adni. 

AZ ELSŐ HÓNAP MÁR JÓ LEHET AZ ELSŐ HÁZASOKNAK

Például, ha a házaspár 2019 áprilisában házasodott össze, akkor ők a házasságkötéstől számított első hónap után, 2019. májustól - 2021. áprilisig vehetik igénybe az első házasok kedvezményét. Ha a kedvezményt a férj érvényesíti, és 2021 májusban nem jelzi a munkáltatójának, hogy már nem jogosult az első házasok kedvezménye igénybevételére, akkor nyolc hónapon keresztül jogosulatlanul vesz igénybe a kedvezményt. Ebben az esetben a magánszemélynek az szja adóbevallás elkészítésekor 40 ezer forint visszafizetési kötelezettsége lesz. 

Abban az esetben, ha a bevétel nem munkáltatótól, rendszeres jövedelmet megállapító kifizetőtől származik, akkor az első házasok kedvezményéről szóló adóelőleg-nyilatkozatot a kifizető nem fogadhatja el.

Azonban, ha az adóelőleg megállapítására a magánszemély a kötelezett, akkor a kedvezmény figyelembe vehető az adóelőleg megállapítása során. 

NÉZZÜNK PÉLDÁT A SZEMÉLYI KEDVEZMÉNY ÉS AZ ELSŐ HÁZASOK KEDVEZMÉNYÉNEK ÉRVÉNYESÍTÉSÉRE.

Kinga, aki jogosult a személyi kedvezményre februárban – életében először– férjhez ment. A férjével úgy állapodnak meg, hogy ő veszi igénybe az első házasok kedvezményét.

Kinga havi jövedelme 250 ezer forint. Márciusban a munkáltatónak a következők szerint kell az adóelőleget elszámolnia a NAV felé: 

  • bérjövedelem 250 000
  • személyi kedvezmény összege 55 800
  • személyi kedvezménnyel csökkentett adóelőleg-alap összege 194 200
  • első házasok kedvezménye 33 335
  • első házasok kedvezménye összegével csökkentett adóelőleg-alap 160 865
  • adóelőleg 24 130 

Az első házasok kedvezményét az adóévről szóló szja bevallásban kell szerepeltetni, függetlenül attól, hogy azt év közben igénybe vették, vagy attól, hogy azt a házaspár év közben hogyan osztotta meg egymás között. 

Az első házasok kedvezményének bevallásban történő igénybevételének feltétele a házastársak - adóbevallásban közösen tett, egymás adóazonosító jelét is feltüntető - nyilatkozata, amely tartalmazza, a kedvezmény összegének megosztására vonatkozó döntésüket. ezen felül nyilatkozni kell a házastárs nevéről és adóazonosító jeléről, valamint arról a döntésükről, hogy a kedvezményt milyen elosztásban veszik igénybe. 

PÉLDA AZ ELSŐ HÁZASOK KEDVEZMÉNYÉNEK BEVALLÁSÁRA

Csongor és Tünde 2021. június 27-én összeházasodtak, azaz július hónaptól jogosultak az első házasok kedvezményére. Év közben egyikük sem kéri a kedvezményt. Döntésük szerint, Csongor a bevallásában igényli vissza a 6 hónapra járó kedvezmény összegét. 

Ádám munkáltatói igazolásának tartalma:

  • Bérjövedelem: 3 500 000
  • Levont adóelőleg: 525 000 

Az első házasok kedvezménye keretösszege:

6 hó x 33 335 = 200 010 adóalap-kedvezmény. Ez adóban kifejezve 30 000 forint, azaz Csongor ezt az összeget igényelheti vissza a NAV-tól mint házasok kedvezménye.

A kedvezmény akkor is jár, ha a házasfelek házassági szerződést kötöttek.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra