Az energiahatékonysági beruházás, felújítás adókedvezménye

TAO

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2019/9 | Szerző: Dr. Németh Nóra

Címkék: energiahtékonyság


Az új szabályok alapján a kizárólag a magasabb energiahatékonysági szint elérését elősegítő tárgyi eszköz, immateriális jószág bekerülési értéke, értékének növekedése számolható el

Az energiahatékonysági beruházás, felújítás adókedvezményénél a 2019. augusztus 23-a után megkezdett beruházásoknál, felújításoknál módosul az elszámolható költségek [Tao. tv. 22/E. § (4) bekezdés] köre. 
 
Az új szabályok alapján a kizárólag a magasabb energiahatékonysági szint elérését elősegítő tárgyi eszköz, immateriális jószág bekerülési értéke, értékének növekedése számolható el (míg korábban a magasabb energiahatékonysági szint eléréséhez közvetlenül kapcsolódó tárgyi eszközök, immateriális jószágok bekerülési értéke, értéknek növekedése tartozott az elszámolható költségek körébe). Nincs változás a tekintetben, hogy a fenti költségek is csak akkor minősülnek elszámolható költségnek, ha a beruházás, felújítás költségein belül a kizárólag energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás az összköltségen belül külön meghatározható. 
 
Az elszámolható költségek meghatározásának másik módja a különbözeti megközelítésen alapul, ugyanis ilyenkor a bekerülési értéknek (értéknövekedésnek) azt a részét lehet elszámolni, amely egy hasonló, kevésbé energiahatékony beruházáshoz, felújításhoz viszonyítva többletköltségként merül fel. A 2019. augusztus 23-ától hatályos módosítás rögzíti, hogy a különbözeti módszer kisegítő jellegű, az alapján csak akkor lehet meghatározni az elszámolható költségek körét, ha azok a fenti módszerrel [Tao. tv. 22/E. § (4) bekezdés a) pont] nem határozhatók meg.

FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE SZOLGÁLTATÁSAIRA!

Az Önadózó  újságból, honlapból, elektronikus és online szolgáltatásokból álló előfizetői csomagja folyamatos szakmai segítséget és támogatást nyújt a komplex vállalati ügyvitel szakszerű viteléhez, a vállalkozás, intézmény adózási, kifizetői, könyvviteli és munkaügyi feladatainak ellátásához. Az adózás 2020-ben sem lesz egyszerűbb – de az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli  feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Előfizetőknek szabályzatok,- számviteli és GDPR szabályzat is (éves előfizetéssel!), segédletek, Fórum szolgáltatás, plusz 2x2 mérlegképes kredit. Előfizetési díj ebben az évben még 2020. 1-12. hóra: 22.680,-Ft. Kedvezményeink miatt az előfizetéssel pénzügyileg is nyer, nem csak szakmailag. Elõfizetés: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra