Az energiahatékonysági beruházás, felújítás adókedvezménye

TAO

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2019/9 | Szerző: Dr. Németh Nóra

Címkék: energiahtékonyság


Az új szabályok alapján a kizárólag a magasabb energiahatékonysági szint elérését elősegítő tárgyi eszköz, immateriális jószág bekerülési értéke, értékének növekedése számolható el

Az energiahatékonysági beruházás, felújítás adókedvezményénél a 2019. augusztus 23-a után megkezdett beruházásoknál, felújításoknál módosul az elszámolható költségek [Tao. tv. 22/E. § (4) bekezdés] köre. 
 
Az új szabályok alapján a kizárólag a magasabb energiahatékonysági szint elérését elősegítő tárgyi eszköz, immateriális jószág bekerülési értéke, értékének növekedése számolható el (míg korábban a magasabb energiahatékonysági szint eléréséhez közvetlenül kapcsolódó tárgyi eszközök, immateriális jószágok bekerülési értéke, értéknek növekedése tartozott az elszámolható költségek körébe). Nincs változás a tekintetben, hogy a fenti költségek is csak akkor minősülnek elszámolható költségnek, ha a beruházás, felújítás költségein belül a kizárólag energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás az összköltségen belül külön meghatározható. 
 
Az elszámolható költségek meghatározásának másik módja a különbözeti megközelítésen alapul, ugyanis ilyenkor a bekerülési értéknek (értéknövekedésnek) azt a részét lehet elszámolni, amely egy hasonló, kevésbé energiahatékony beruházáshoz, felújításhoz viszonyítva többletköltségként merül fel. A 2019. augusztus 23-ától hatályos módosítás rögzíti, hogy a különbözeti módszer kisegítő jellegű, az alapján csak akkor lehet meghatározni az elszámolható költségek körét, ha azok a fenti módszerrel [Tao. tv. 22/E. § (4) bekezdés a) pont] nem határozhatók meg.

SEGÉDLET ONLINE SZÁMLÁZÁSHOZ KISVÁLLALKOZÓKNAK 

A pdf formátumban letölthető kézikönyv pontról pontra bemutatja, mit kell tennie a kisvállalkozónak ahhoz, hogy megfeleljen az új számlázási szabályoknak – amelyeket július 1-től minden vállalkozásnak kötelező alkalmaznia. A kézikönyv ára magában foglal egy 30 napos jogi tanácsadás szolgáltatást is korlátlan számú kérdés lehetőségével, ennek keretében a szerző dr. Szabó Tibor ügyvéd telefonos konzultáció keretében válaszol a számlázással és a vállalkozás működésével kapcsolatos kérdésekre, szükség esetén segít az online számla regisztrációs lépések elvégzésében is. Ára: 25.400,-Ft - Megrendelés: https://www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/segedlet-online-szamlazashoz-kisvallalkozoknak-231


Vissza az előző oldalra