Az építőipari beruházások költségtervezését segítő rendszert dolgozott ki az ÉVOSZ

KKV

Nyomtatás
Forrás: MTI

A rendszer működéséhez szükség van olyan adatbázisra, amely alapján a szakemberek, költségtervező mérnökök a főbb paraméterek alapján gyorsan ki tudják számítani egy tervezett beruházás várható költségeit. Jelenleg nincs egységes gyakorlat az építési költségvetések tervezésénél, pedig a projektek összehasonlításánál különösen fontos lenne, hogy ugyanazokat a költségeket tartalmazzák.

Kidolgozta az építési beruházások költségtervezési rendszerét (éktr) az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), célja az építkezések költségének pontos, kiszámítható tervezése - mondta a szervezet pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a szakszövetség elnöke.

Koji László kifejtette: nehézkes, sokszor esetleges a hazai építési piacon a létesítmények költségtervezése, az árak meghatározása. Különösen igaz ez a nagy értékű állami és önkormányzati magasépítési beruházásoknál, mert ezeknél a legbonyolultabb a létesítmény - jelezte.

Mint mondta, több évtizedes probléma, hogy az építőipari beruházások ára rendszeresen magasabb a tervezettnél, és ez későn derül ki.

Az ÉVOSZ tavaly kapott felkérést az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól a kiszámítható költségtervezés átgondolására. A szövetség szakértői külföldi példák tanulmányozása után dolgozták ki a hazai beruházási gyakorlatban működtethető költségtervezési rendszer alapjait. A munka során széleskörű szakmai egyeztetéseket folytattak, a konzultációkban részt vett a többi között a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Építész Kamara és az ÉMI Nonprofit Kft. is - ismertette Koji László.

A költségtervezési rendszer alkalmazása szakmai segítséget nyújthat az építési beruházási közbeszerzések szereplőinek, de a szisztéma a magánmegrendelői piacon is használható, illetve leegyszerűsített változata a lakosság számára is hasznos lehetne - mutatott rá az ÉVOSZ elnöke.

Az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottság idén ősszel elfogadta az ÉVOSZ által előterjesztett éktr-alapelveket, és ennek alapján történik a konkrét műszaki irányelv kidolgozása - tette hozzá.

Spányi György vezető szakértő a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, hogy a rendszer működéséhez szükség van olyan adatbázisra, amely alapján a szakemberek, költségtervező mérnökök a főbb paraméterek alapján gyorsan ki tudják számítani egy tervezett beruházás várható költségeit.

Mint mondta, jelenleg nincs egységes gyakorlat az építési költségvetések tervezésénél, pedig a projektek összehasonlításánál különösen fontos lenne, hogy ugyanazokat a költségeket tartalmazzák.

MOST MÉG AZ IDEI ÁRON FIZETHET ELŐ AZ ÖNADÓZÓ!

Az Önadózó újság előfizetési díja 2021. 10-12. hónapra 5.880,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2021, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2021, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra