Az Erste Bank szerint megerősödve kerülhetnek ki a válságból a mikrovállalkozások

KKV

Nyomtatás
Forrás: MTI

Elemzők korábban azt várták, hogy a kisvállalkozói szektor lesz a legnagyobb elszenvedője a koronavírus-járványnak. Az Erste számlaforgalmi adatai alapján azonban a mikrovállalkozások azokban a szektorokban is viszonylag moderált visszaesést szenvedtek el, ahol a nagyobb vállalkozások bevétele sok esetben szinte teljesen lenullázódott.

A vártnál sokkal jobban kezelték a koronavírus okozta válsághelyzetet a hazai kisvállalkozók, a számlaforgalmi adatok és a hitelfelvételi kedv alapján a szektor gyors visszarendeződésére lehet számítani - mondta Erdei Zsuzsa, az Erste Bank kisvállalkozói területért felelős vezetője szerdán, a hitelintézet online sajtótájékoztatóján.

Elemzők korábban azt várták, hogy a kisvállalkozói szektor lesz a legnagyobb elszenvedője a koronavírus-járványnak. Az Erste számlaforgalmi adatai alapján azonban a mikrovállalkozások azokban a szektorokban is viszonylag moderált visszaesést szenvedtek el, ahol a nagyobb vállalkozások bevétele sok esetben szinte teljesen lenullázódott.

A kisvállalkozók számlaforgalma még a pandémiás időszakban is 1,5 százalékkal nagyobb volt a válságot megelőző egy év átlagánál, júniusban pedig várhatóan 11 százalékkal meghaladja a tavaly júniusit. A készpénzforgalom is jelentősen megugrott júniusban, a pénztári befizetések már alig maradnak el a korábbitól, az ATM-készpénzfelvételek pedig 20 százalékkal nagyobbak a korábbinál. A hitelfelvételi kedv is biztatóan alakul, például a PowerBusiness hitelállománya az első öt hónapban 10 százalékkal bővült.

Erdei Zsuzsa ennek alapján úgy véli, egyre valószínűbb a gyors kilábalás. "V" alakú lesz a válság, a második szára már elindult, és felfelé mutat - mondta.

Az Erste adatai szerint a kereskedelmi cégek számlaforgalma az első nyári hónapban 8 százalékkal nőtt a pandémiás időszakot megelőző 12 hónap átlagához képest, és a mezőgazdasági vállalkozások forgalma 2 százalékkal bővült. Az iparban ellenben 2 százalékos csökkenést tapasztalni, ezen belül a feldolgozóipari kisvállalkozók számlaforgalma 9 százalékkal mérséklődött, míg az építőipari cégeké 5 százalékkal nőtt. A szolgáltató szektorban a korlátozások feloldását követő első hónap forgalma 3 százalékkal bővült.

A legkisebb cégek egy része előnybe tudott kerülni a krízisben, mert az átlagnál versenyképesebb, olyan digitális megoldása van, amelyre van kereslet, vagy képes az interneten hatékonyan értékesíteni a termékeit. Erre példa az IT-kommunikációs szektor, vagy az oktatás területén működő vállalkozások körében mért forgalomnövekedés. Más cégek megérezték a válságot, de van elég tartalékuk ahhoz, hogy a fizetési moratóriummal és az egyéb kormányzati intézkedésekkel menedzseljék a helyzetüket. A gazdaság részleges leállását leginkább a turisztikai, vendéglátó, művészeti, szórakoztató vagy rendezvényszervező vállalkozások szenvedték meg, de például a szépségszalonok, fitnesz termek üzemeltetői sem tudtak dolgozni - mutatott rá Erdei Zsuzsa.

Kitért arra is, hogy az állami programok, így például a fizetési moratórium nagy segítséget jelent a kisvállalkozások számára. Az Erste Bank kisvállalkozó ügyfelei eseti törlesztéses hiteleinek teljes összegét moratórium alá vonta, ezeknél május végéig közel 30 százalék döntött úgy, hogy inkább tovább fizeti a tartozást. A folyószámlahitelek esetében az ügyfelek 40 százaléka választotta a további fizetést.

A mikrovállalkozások körében népszerűek az állami hitelprogramok is, szinte minden ágazatban óriási az érdeklődés a Növekedési hitelprogram (Nhp) hajrá iránt, melynél a kisvállalkozók körében egyelőre a beruházási cél a legnépszerűbb. Az új Széchenyi Kártya konstrukciók is nagy segítséget jelentenek a mikro- és kisvállalkozások számára az átmeneti piaci helyzetben a működési- és a bérköltség finanszírozásában. A bank eddigi tapasztalatai szerint az ügyfelek elsősorban a folyószámlahiteleket keresik.

Az Erste Bank az állami programok mellett saját eszközeivel, kedvezményes számla- és hitelkonstrukciókkal, valamint az üzlet fejlesztését segítő szolgáltatásaival is támogatja a vállalkozók pandémiás helyzetet követő újraindulását.

MOST FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓRA!

Az Önadózó újság előfizetési díja 2021. 1-12. hónapra 24.696,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Ingyenes Jogsegély vonal: telefonon, e-mailben válaszolunk munkajogi, cégjogi kérdésére  + Online csomag: Számviteli szabályzatok, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek + Cégmenedzselés digitális lap elérése. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra