Az EU-n belüli adóügyi információcsere hiányosságai hozzájárulhatnak az adóelkerüléshez

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: adóügyi információcsere


Csak a társaságiadó-kikerülés miatt kieső uniós adóbevételek nagyságrendje évente 50 és 70 milliárd euró között mozog.

Az Európai Unió tagállamai közötti adóügyi információcsere továbbra sem elegendő a méltányos és eredményes adózás biztosításához az egységes piacon, a hiányosságok hozzájárulhatnak az adóelkerüléshez és az adókijátszáshoz - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke

Az uniós számvevőszék közleménye szerint, a problémák nem kizárólag az uniós jogszabályi keretet, hanem annak végrehajtását és nyomon követését is érintik.

A jelentés arra figyelmeztetett, hogy az adóügyi információk cseréjére az Európai Bizottság által létrehozott jogszabályi keret átlátható és logikus, de több hiányossága is van. Egyebek mellett a jogszabályi keret nem szab gátat eléggé az adókikerülésnek és az adókijátszásnak, az adatszolgáltatási kötelezettség nem vonatkozik a kriptovalutákra, de más bevételi formákra sem, továbbá a tagállamoknak nyújtott segítség sem éri el a szükséges mértéket.

Megjegyezték, az adóügyi információcserére szolgáló rendszer jól működhet, ha az adatok pontosak, hiánytalanok és időben megérkeznek. A megosztott információkat azonban ritkán használják fel kellő mértékben, ami adóbevétel-kieséshez vezet. A határokon átnyúló tranzakciók pedig egyre növekvő száma megnehezíti a tagállamok számára a megfizetendő adók helyes megállapítását, ez elősegíti az adókikerülést és az adókijátszást - tették hozzá.

A közlemény Pelczné Gáll Ildikót, a számvevőszék ellenőrzéséért felelős tagját idézte, aki szerint a méltányos adózás az uniós gazdaság sarkalatos pontja. Növeli a jogbiztonságot az adófizetők számára, fokozza a beruházásokat, élénkíti a versenyt és az innovációt - mondta.

A jelentés végezetül kiemelte: csak a társaságiadó-kikerülés miatt kieső uniós adóbevételek nagyságrendje évente 50 és 70 milliárd euró között mozog. Az egyedi adózási szabályokat, vagy az adóbeszedés kifogásolható hatékonyságát is figyelembe véve a kieső adóbevételek mértéke elérheti akár a 190 milliárd eurót is. A tagállamok közötti együttműködés tehát elengedhetetlen annak biztosításához, hogy a kivetett adókat az azokra jogosult tagállamokban hiánytalanul beszedjék - állapította meg az uniós számvevőszék.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra